22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAjutorul pentru încălzire, condiţionat de plata impozitelor locale

Ajutorul pentru încălzire, condiţionat de plata impozitelor locale

Un locuitor al comunei doljene Brădeşti ne-a sesizat printr-un mesaj trimis la Reporter GdS că, în comună, primarul a condiţionat acordarea ajutorului pentru încălzire de la guvern de plata restanţelor la impozitele locale.
„La Primăria Brădeşti, din ordinul domnului primar, ajutorul acordat de guvern pentru încălzire se opreşte obligat pentru a se plăti restanţele la impozitul pe clădiri, terenuri etc. Vă rog, faceţi ceva pentru a opri această ilegalitate“ a fost mesajul trimis la adresa [email protected] de o persoană care, din motive lesne de înţeles, a dorit să îşi păstreze anonimatul. Trebuie menţionat de la început faptul că plata taxelor şi impozitelor locale, respectiv gradul de colectare al acestora, este unul dintre elementele de care Finanţele Publice ţin cont în momentul în care alocă fondurile pentru primăriile din judeţ din sumele defalcate din TVA şi sume defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale.
Contactat telefonic, primarul comunei Brădeşti, Ion Răcăreanu, a declarat că „nu poate fi vorba de aşa ceva, o fi vreunul răutăcios“. Potrivit primarului Răcăreanu, mulţi cetăţeni din comună aşteptau ajutorul pentru încălzire în ideea că, din aceşti bani, îşi pot achita restanţele la impozitele locale. Mai mulţi cetăţeni au procedat de această manieră anul trecut, când ajutorul pentru încălzire s-a plătit într-o singură tranşă, pentru o perioadă de cinci luni. Anul acesta însă, banii din contul ajutorului pentru încălzire au fost daţi numai pentru luna noiembrie, urmând să fie viraţi, prin Trezorerie, şi banii pentru celelalte luni de iarnă. „Anul trecut s-au dat toţi banii pentru încălzire, pe cinci luni, într-o singură tranşă. Acum nu s-au dat decât pentru luna noiembrie. Ajutorul pentru o singură lună a fost între 20 şi 54 de lei, în timp ce impozitul pe imobil sau terenuri e mai mare, nu se putea plăti din banii pe luna noiembrie. Noi i-am ridicat de la Trezorerie pe 21, dimineaţa, şi în aceeaşi zi am început să îi dăm oamenilor. Ca să nu se facă aglomeraţie la casierie, i-am programat pe sate. Nu poate fi vorba că am obligat pe cineva să îşi plătească impozitele, ci doar le-am trimis înştiinţări celor care aveau restanţe. Noi am avut anul trecut un grad de colectare a taxelor şi impozitelor în jur de 90%“, a explicat Răcăreanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII