26.5 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024

S-a rupt guvernul

PD-L va forma singur guvernul după ce miniştrii pesedişti şi-au depus ieri demisiile, ca urmare a faptului că preşedintele Traian Băsescu a semnat decizia de revocare din funcţia de ministru a lui Dan Nica. Pe lângă miniştri, şi-au prezentat demisiile şi secretarii de stat.

PD-L înclină în acest moment spre varianta unui guvern de interimari, au declarat surse din partid, care au mai precizat că acum se analizează repartizarea portofoliilor ce au aparţinut PSD către miniştrii PD-L. Pedeliştii au spus că în următoarele 15 zile miniştrii PSD vor părăsi efectiv posturile, iar după acest interval PD-L va propune pentru 45 de zile interimari pentru posturile respective. O problemă pe care cei de la PD-L nu au rezolvat-o încă este ce se va întâmpla după cele 60 de zile de „provizorat“, în condiţiile în care mandatele interimarilor ar expira chiar înaintea celui de-al doilea tur al prezidenţialelor, adică pe 29 noiembrie. Nu este clar, de asemenea, dacă, apelând la instituţia interimatului, care înseamnă că sunt îndeplinite numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice până la depunerea jurământului de noul guvern, PD-L intenţionează să propună pentru această perioadă electorală o formulă guvernamentală care să fie supusă aprobării parlamentului. Nu este exclus ca PD-L să propună un guvern restructurat, cu mai puţine ministere, şi să ceară un vot în parlament chiar înainte de turul doi. Astfel, dacă parlamentul respinge această propunere şi apoi încă una, noul preşedinte, indiferent că va fi Traian Băsescu sau nu, va putea, potrivit Constituţiei, să dizolve parlamentul, întrucât se consumă piedica impusă de Constituţie – aceea că pe ultimele şase luni ale mandatului prezidenţial parlamentul nu poate fi dizolvat. Potrivit Legii privind organizarea şi funcţionarea guvernului, „demisia din funcţia de membru al guvernului se anunţă public, se prezintă în scris primului-ministru şi devine irevocabilă din momentul în care s-a luat act de depunerea ei, dar nu mai târziu de 15 zile de la data depunerii“.

Blaga nu-i face campanie lui Băsescu

Secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, care va prelua interimatul la Ministerul de Interne, a declarat că demisiile miniştrilor PSD vor fi puse în practică în 15 zile, potrivit legii, după care pot urma 45 de zile de interimat.  Decretul de revocare a ministrului Dan Nica şi cel de desemnare ca interimar a lui Vasile Blaga în funcţia de vicepremier-ministru de interne au fost publicate în Monitorul Oficial. Blaga a precizat ieri, la sediul MAI, că nu se va implica în campania electorală dacă Traian Băsescu va candida. „Nu numai că nu voi fi şeful de campanie dacă Băsescu va candida, dar nu o să fac parte deloc din echipa de campanie“, a spus Blaga. Acesta a afirmat că „viaţa merge înainte şi după 7 decembrie“. Blaga a mers la Ministerul de Interne după revocarea lui Dan Nica şi anunţul demisiilor celorlalţi miniştri PSD. În acelaşi timp, la MAI se afla Dan Nica, revocat din funcţia de ministru, care îi convocase pe toţi şefii structurilor MAI şi secretarii de stat ca să le dea „instrucţiuni până în decembrie“. La ieşire, Nica a afirmat că l-a pus la curent pe Vasile Blaga cu privire la problemele ministerului şi la situaţia financiară, el precizând că vorbise cu Blaga înainte ca acesta să ajungă în instituţie.

Boc calmează Europa

După demiterea lui Nica, premierul Emil Boc s-a întâlnit ieri la Palatul Victoria cu ambasadorii statelor membre UE la Bucureşti.
Boc le-a dat asigurări acestora că, în ciuda evenimentelor politice interne din ultimele zile, România va respecta toate angajamentele asumate faţă de FMI şi CE, iar echipa guvernamentală va fi completată „potrivit procedurilor constituţionale“. „Şeful executivului a dat asigurări că, în ciuda evenimentelor politice interne din ultimele zile, România îşi va respecta toate angajamentele financiare asumate în faţa instituţiilor internaţionale, respectiv FMI şi Comisia Europeană. Guvernul îşi va continua proiectele începute şi va duce la bun sfârşit legea privind reforma pensiilor şi pe cea a responsabilităţii fiscale“, a afirmat Boc în cadrul întrevederii, potrivit unui comunicat al guvernului.

PNL depune moţiune de cenzură atacându-i pe Geoană şi Hrebenciuc

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ieri că PNL va iniţia şi va depune o moţiune de cenzură împotriva guvernului Boc II, considerând că, în urma revocării ministrului Dan Nica şi a retragerii din guvern a miniştrilor PSD, guvernul a devenit „total nereprezentativ“.
„Cei din PSD va trebui să susţină moţiunea noastră de cenzură, pentru că va trebui să înţeleagă că jocul Geoană-Hrebenciuc, dus de nouă luni de zile, în dauna României, în interesul politicianist al celor din PSD, a eşuat şi, în acest moment, dacă cei din PSD înţeleg că totuşi în joc este soarta României va trebui să susţină moţiunea noastră de cenzură, aşa cum nu au făcut-o atunci când a fost vorba de asumarea legilor aberante, asumarea Legii unice de salarizare a lui Emil Boc acum o săptămână sau când a fost vorba de moţiunea de cenzură introdusă în legătură cu impozitul forfetar sau cu ordonanţele politizării“, a spus Antonescu. Acesta a mai spus că, dacă moţiunea va trece, „Traian Băsescu va trebui să accepte după aceea un guvern de tehnicieni“.

Pierderile pesediştilor

Ieşirea de la guvernare aduce pentru PSD mai multe pierderi decât câştiguri. Prin plecarea de la putere, cel mai mare dezavantaj pentru PSD este pierderea a mii de funcţii din aparatul de stat. Această mişcare este ca o traumă pentru social-democraţi, spun analiştii. Pe lângă funcţiile de miniştri şi secretari de stat, Partdiul Social-Democrat pierde şi poziţiile-cheie din serviciile deconcentrate. În cele două luni rămase până la alegerile prezidenţiale, primarii PSD nu mai primesc fonduri importante. Şi tot legat de bani, social-democraţii, care au deţinut ministere importante, nu mai participă la negocierea bugetului pe 2010 şi pierd sumele pentru anul viitor. Nu în ultimul rând, lasă liber Ministerul de Interne, o instituţie cu miză mare, având în vedere că este cea care se ocupă de organizarea alegerilor prezidenţiale.
PSD are şi câştiguri din această ieşire de la guvernare, însă analiştii politici spun ca acestea sunt mai puţine decât pierderile. Social-democraţii vor putea ataca fără menajamente în campania electorală, nemaifiind constrânşi de protocolul coaliţiei. Se pot delimita de toate nerealizările acestei guvernări, dând vina pe Partidul Democrat-Liberal pentru faptul că ţara este în criză. În al treilea rând, PSD devine principala voce a opoziţiei şi lasă PD-L în minoritate în parlament.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII