19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriGuvernul ne-a mărit dările cu 20 la sută

Guvernul ne-a mărit dările cu 20 la sută

Impozitele şi taxele locale vor fi majorate cu aproximativ 20% începând de anul viitor, valoarea de impozitare pentru clădirile făcute din materiale rezistente şi racordate la utilităţi urmând să fie majorată de la 669 de lei pe metrul pătrat la 806 lei, se arată într-o hotărâre de guvern publicată joi, 24 septembrie, în Monitorul Oficial. Valoarea de impozitare a clădirilor din materiale rezistente – beton sau cărămidă – care nu sunt racordate la reţeaua de apă, canalizare, reţeaua electrică sau termică va creşte de la 397 de lei pe metrul pătrat la 478 de lei pe metrul pătrat.
Valoarea de impozitare a fiecărui metru pătrat de construcţie din lemn, piatră naturală sau chirpici creşte şi ea, de la 182 la 219 lei în cazul celor cu utilităţi şi de la 114 la 137 în cazul celor fără utilităţi.
Impozitul pe clădiri se calculează de autorităţile locale, cuantumul plătit de contribuabil urmând să fie de 0,1% din valoarea de impozitare stabilită prin lege. La această valoare, autoritatea locală poate adăuga până la 20%.
Cuantumul impozitelor pentru terenurile intravilane cu destinaţia de spaţiu de construcţie creşte şi el, de la 7.404 lei anual pentru un hectar la 8.921 de lei, în condiţiile în care localitatea în care se află este, conform clasificării oficiale, una de rang 0, iar zona în care terenul este amplasat este „A“. Clasificarea oficială instituie localităţi de şase ranguri – notate, în ordine crescătoare, de la „0“ la „V“, iar zonele din cadrul localităţii sunt, de la centru spre periferie, de la „A“ la „D“.

La maşini, taxa anuală minimă e de 8 lei pentru fiecare 200 de centimetri cubi

Creşte şi impozitul pe mijloace de transport, cea mai recentă HG instituind o taxă anuală în funcţie de cilindreea motorului maşinii, motocicletei sau utilitarei. Pentru cele cu o cilindree de maximum 1.600 de centimetri cubi, românii vor plăti câte opt lei pentru fiecare 200 de centimetri cubi ai propulsorului maşinii lor. Pentru cele cu motoare între 1.601 şi 2.000 de centimetri cubi, fiecare 200 de centimetri cubi vor fi taxaţi cu 18 lei. Între 2.001 şi 2.600 de centimetri cubi, unitatea de calcul va fi de 36 de lei, iar pentru intervalul de la 2.601 la 3.000 de centimetri cubi, fiecare 200 de centimetri cubi se vor taxa cu 72 de lei anual.
Ambarcaţiunile de sport şi de agrement, impozitate până acum cu sume de până la 800 de lei, vor fi taxate cu până la 964 de lei anual, cuantumul fiind stabilit în funcţie de o serie de criterii prevăzute în normele metodologice ale actului normativ.

Autorizaţiile costă între 4 şi 3.615 lei

Aceeaşi hotărâre de guvern stabileşte şi cuantumul taxelor percepute de administraţiile locale pentru diverse servicii, precum eliberarea unor autorizaţii sau certificate.
Dacă până acum un certificat de urbanism pentru un teren cu suprafaţa de până la 150 de metri pătraţi se elibera contra unei sume de 3-4 lei, aceasta va fi, din 2010, cuprinsă între 4 şi 5 lei.
Taxa de eliberare a autorizaţiei pentru desfăşurarea unei activităţi economice va creşte de la maximum 11 lei la cel mult 13 lei în mediul rural şi de la maximum 57 de lei la cel mult 69 de lei în mediul urban. Tot de la 57 de lei la 69 de lei creşte şi taxa pentru eliberarea certificatului de producător.
Pentru eliberarea autorizaţiilor de funcţionare va fi achitată o taxă cuprinsă între 0 şi 17 lei inclusiv, comparativ cu 0-14 lei în prezent.
Taxa pentru eliberarea/vizarea anuală a autorizaţiei privind desfăşurarea activităţii de alimentaţie publică va urca de la maximum 3.000 de lei la cel mult 3.615 lei.

Taxele de timbru se dublează

Pentru eliberarea de către administraţia publică de certificate, adeverinţe şi orice alte înscrisuri prin care se atestă un fapt sau o situaţie, cu excepţia acelor acte pentru care se plăteşte o altă taxă extrajudiciară de timbru mai mare, taxa va urca de la 1 leu la 2 lei, aceeaşi majorare fiind operată şi pentru eliberarea certificatelor de proprietate asupra animalelor.
Tot cu 2 lei în loc de 1 leu va fi taxată şi eliberarea, la cerere, a certificatelor de cazier judiciar.
Înregistrarea, la cerere, în actele de stare civilă, a desfacerii căsătoriei, reconstituirea actelor de stare civilă şi eliberarea altor certificate de stare civilă în locul celor pierdute, sustrase, distruse sau deteriorate vor fi, de asemenea, taxate cu 2 lei, în loc de 1 leu.

28 de lei pe metrul pătrat, taxa pentru reclame

Taxa pentru afişaj în scop de reclamă şi publicitate va urca de la 23 lei/mp la 28 lei/mp, în cazul unui afişaj situat în locul în care persoana derulează o activitate economică, şi de la 17 lei la 20 de lei, pentru orice alte panouri. Şi impozitul pe spectacole a fost majorat, atât în cazul videotecilor (de la 1 leu/mp la 2 lei/mp), cât şi în cazul discotecilor (de la 2 lei/mp la 3 lei/mp).

Pentru cartea de identitate plătim de patru ori mai mult

Pentru eliberarea sau preschimbarea cărţilor de identitate (inclusiv a celor provizorii) şi a buletinelor de identitate pentru cetăţenii români, eliberarea carnetelor de identitate sau prelungirea valabilităţii legitimaţiilor provizorii pentru cetăţenii străini şi persoanele fără cetăţenie, taxa va urca de la 1 leu la 4 lei.

Taxe unice cuprinse între 5 şi 27 de lei pentru obţinerea permisului auto

Potrivit aceleiaşi hotărâri de guvern, pentru obţinerea permisului de conducere la autovehicule din categoriile A, A1, B, B1 şi B+E va fi plătită o taxă unică, de 5 lei. Pentru un permis de categoria A (pentru toate vehiculele motorizate pe două roţi ) se plăteşte în prezent o taxă de 4 lei, iar pentru categoria A1 (motorete cu o capacitate cilindrică mai mică sau egală cu 50 cc şi care nu pot depăşi o viteză de 50 km/h) este solicitată o taxă de 3 lei. Suma maximă de 5 lei este percepută în prezent doar pentru permisele de categorie B (autoturisme cu masa maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone şi cu cel mult 9 locuri), B1 (vehicule care pot fi conduse de la 16 ani) şi BE (autoturism cu remorcă). Este introdusă, totodată, o taxă unică de 24 de lei pentru examinarea candidaţilor cu şcoala auto absolvită în vederea obţinerii permisului din categoriile şi subcategoriile C, C1, D, D1, C+E, D+E, C1+E, D1+E. Taxa este însă semnificativ mai mare raportat la suma solicitată în prezent pentru permisul de categoria C1 şi D1 (vehicule comerciale cu masa maximă mai mică sau egală cu 7,5 tone, respectiv microbuz cu maximum 17 locuri), de 10 lei, precum şi pentru C1E (vehicul comercial cu remorcă şi masa maximă de până la 12 tone), D1E (microbuz cu remorcă şi masa maximă de până la 12 tone), şi D (autobuze), de 12 lei.
Noua taxă unică depăşeşte în valoare şi suma percepută în prezent pentru acordarea permisului de categoria DE (autobuz cu remorcă), de 15 lei, şi se apropie doar de taxa cerută pentru permise C (vehicule comerciale grele) şi CE (TIR), de 27 de lei.

Reexaminarea costă 72 de lei

În acelaşi timp, se introduce o taxă unică de 72 de lei pentru examinarea persoanelor cărora le-a fost anulat permisul de conducere, a candidaţilor respinşi de trei ori la examenul de obţinere a permisului şi a persoanelor care nu au absolvit o şcoală de conducători auto, în condiţiile în care acestora le este percepută în prezent o taxă înmulţită cu doi, trei sau de cinci ori cu suma cerută în cazul examinării celorlalţi candidaţi.
Persoanelor cărora le-a fost anulat permisul de conducere le este perceput în prezent dublul taxei cerute celorlalţi candidaţi pentru categoria respectivă de permis (între 6 şi 54 de lei), pentru candidaţii respinşi de trei ori se cere triplul taxei plătite de celelalte persoane înscrise la examen (între 9 şi 81 de lei), iar persoanele care nu au absolvit şcoala auto plătesc o taxă înmulţită de cinci ori cu suma plătită de ceilalţi candidaţi (între 15 şi 135 de lei).

52 de lei – înmatricularea autovehiculelor de 3,5 tone inclusiv

În ceea ce priveşte taxa de înmatriculare a autovehiculelor şi remorcilor cu masa totală maximă autorizată de până la 3,5 tone inclusiv, prin ordonanţa guvernului este introdusă o taxă unică de 52 de lei. Noua taxă reprezintă din nou o comasare la valoarea cea mai mare, în condiţiile în care pentru înmatricularea autovehiculelor şi remorcilor cu masa totală de până la 750 kg inclusiv se plătesc în prezent 26 de lei, iar o taxă de 52 lei este percepută doar pentru autovehicule şi remorci cu masa totală între 750 kg şi 3,5 tone.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII