23.9 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriChina a depăşit SUA la vânzări auto

China a depăşit SUA la vânzări auto

Vânzările de automobile în China le-au depăşit luna trecută pe cele din Statele Unite pentru prima dată în istorie, China apropiindu-se vertiginos de statutul de cea mai mare piaţă auto din lume.

Cu o clasă de mijloc în dezvoltare şi un potenţial de consum uriaş, China a căpătat o importanţă foarte mare pentru General Motors, Volkswagen şi Toyota, constructorii contând pe performanţele obţinute pe piaţa asiatică pentru a contrabalansa prăbuşirea pieţelor auto din Statele Unite şi din restul lumii, informează Yahoo News. Ascensiunea Chinei pe scena auto mondială a venit pe fondul scăderii dramatice a vânzărilor pe continentul
nord-american, unde, în ianuarie, s-a înregistrat cel mai mic nivel de unităţi vândute din ultimii 26 de ani, 656.976 de autovehicule, în scădere cu 37 de procente. Vânzarea de autovehicule de producţie chinezească a scăzut de asemenea, dar nu atât de mult. În ianuarie, au fost vândute 735.000 de vehicule, în scădere cu 14,4% faţă de luna ianuarie a anului trecut, când s-a înregistrat un nivel de vânzări de 860.000 de unităţi, potrivit Asociaţiei Constructorilor de Automobile din China. Mike DiGiovanni, unul dintre directorii executivi ai corporaţiei General Motors, responsabil de analiza pieţei şi industriei globale, a declarat săptămâna trecută că se aşteaptă ca vânzările de autovehicule în China să atingă 10,7 milioane de unităţi în 2009, mai mult decât estimarea de 9,8 milioane făcută pe piaţa din Statele Unite.
Piaţa auto din China a crescut în ritm alert în ultimii ani, depăşind Japonia în 2006 şi trecând pe locul doi în topul vânzărilor anuale. Experţii din industria auto se aşteaptă ca statul asiatic, cu o populaţie de 1,3 miliarde de oameni, să îşi impună supremaţia în faţa SUA, cu 300 de milioane de locuitori.

Guvernul chinez a subvenţionat industria auto cu 1,5 miliarde de dolari

În cazul în care cererea de automobile pe piaţa nord-americană revine, SUA ar putea rămâne drept cea mai mare piaţă auto pentru încă cel puţin un an. Cele mai bine vândute mărci în China sunt GM şi Volkswagen, dar există şi producători ambiţioşi precum Chery Automobile Co. General Motors a susţinut că a vândut în China 1,09 milioane de vehicule, cu 6% mai mult decât în 2008. Luna trecută, vânzările în China au scăzut cu 0,8 procente faţă de luna decembrie şi cu mult sub estimările specialiştilor, de 790.000 de unităţi. Guvernul chinez a încurajat piaţa auto printr-o serie de măsuri. Taxele pentru automobile cu motoare a căror capacitate este mai mică de 1.6 litri au fost reduse cu 5% la sfârşitul anului trecut. Guvernul a cheltuit aproximativ 730 de milioane de dolari sub forma subvenţiilor pentru agricultorii care au dorit să achiziţioneze vehicule noi. O sumă de 1,5 miliarde de dolari a fost direcţionată către constructorii autohtoni pentru modernizări şi pentru dezvoltarea unor vehicule cu propulsie alternativă. În 2008, vânzările au crescut în China cu 6,7 procente faţă de „cota“ anuală de 9,38 milioane de unităţi, anul trecut fiind şi primul din ultimii zece când rata de creştere a vânzărilor a fost sub 10%. Mult mai bine vândute în China decât în SUA sau Japonia sunt camioanele şi autobuzele, motiv pentru care unii analişti consideră că nu este corectă comparaţia între cele trei pieţe auto.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII