22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRăzboiul gazelor continuă pe plan intern

Războiul gazelor continuă pe plan intern

Preţul petrolului a scăzut, ruşii ieftinesc gazul, dar preţurile în ţară rămân aceleaşi. Oficiali din Ministerul Economiei şi oamenii de afaceri acuză ANRE că face jocul furnizorilor de gaze când susţine că tarifele şi preţurile reglementate vor rămâne neschimbate, în condiţiile în care toată piaţa practică ieftiniri.

 

Războiul gazelor naturale, pornit în decembrie între ruşi şi ucraineni, îmbracă forme mioritice. Toţi cei interesaţi de preţurile gazelor naturale din România acuză agenţia guvernamentală care reglementează tarifele gazelor în ţara noastră că face jocurile furnizorilor şi intermediarilor de gaze, în detrimentul consumatorilor români. Toată piaţa de profil suportă ieftiniri. În aceste condiţii, firmele româneşti, dar şi consumatorii casnici aşteaptă, cum este şi firesc, ca gazele să se ieftinească. Preţul gazelor se raportează la preţul petrolului şi al derivatelor acestuia pe plan mondial. Până la mijlocul anului trecut, preţul petrolului atinsese cotaţii-record de 150 de dolari pe baril. Însă, din a doua parte a anului 2008 şi până în prezent, preţul petrolului a înregistrat scăderi vertiginoase până la 33 – 40 de dolari pe baril, cotaţii la care s-a şi menţinut până acum. O astfel de scădere ar trebui să se vadă şi pe piaţa gazelor.

Gazprom a anunţat ieftiniri

România importă de la compania rusească Gazprom 25% din necesarul de gaze de pe piaţa internă. Preţul gazelor naturale ruseşti exportate către consumatorii din Europa, care a atins 500 de dolari pentru 1.000 de metri cubi în trimestrul al patrulea din 2008, se va reduce începând din 2009, a declarat, în urmă cu o lună şi jumătate, directorul general al Gazprom, Alexei Miller, citat de RIA Novosti. Declaraţiile Gazprom despre ieftinirea gazelor livrate Europei au fost reluate şi în ianuarie, după încheierea crizei gazelor între Rusia şi Ucraina. După convorbirile purtate cu premierul rus Vladimir Putin, preşedintele României, Traian Băsescu, a confirmat într-o emisiune TV că se vor livra gaze României la preţul pieţei.

ANRE ţine trendul furnizorilor de gaze

Săptămâna trecută, un secretar de stat din Ministerul Economiei a acuzat Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) – agenţie guvernamentală care reglementează tarifele la care se pot vinde gazele naturale şi energia pe teritoriul românesc, inclusiv cheltuielile de transport şi de înmagazinare – că instituţia nu este atât de imparţială pe cât ar trebui, pentru că „favorizează furnizorii de gaze naturale din România“. Opinia oficialului din Ministerul Economiei vine după ce ANRE anunţase deja că pe trimestrul al doilea din 2009 preţurile gazelor ar putea rămâne neschimbate, nicidecum nu ar fi vorba despre ieftiniri. Pe trimestrul I din 2009, ANRE a stabilit tarifele obligatorii la gazele naturale de 480 de dolari pe mia de metri cubi de gaz, în condiţiile în care cheltuielile de transport şi cele de înmagazinare reprezintă aproximativ 10% din preţul final al gazului de import. ANRE a luat în calcul preţul gazului intern (neschimbat de doi ani) de 170 de dolari pe mia de metri cubi, iar preţul gazului de import, la 370 de dolari pe mia de metri cubi. Autoritatea a estimat preţul total la importul de gaze naturale pentru primele trei luni din 2009 la 480 de dolari pe 1.000 de metri cubi (Sursa ANRE de calcul: cotaţiile Platt Oilgram Price Report de până la 9 decembrie 2008). Datele furnizate de ANRE arată că în ianuarie 2009 România a folosit din import doar 21,88% din gazele consumate, iar restul de 78,12% au provenit din producţia internă. Deci, s-au utilizat gaze mult mai ieftine decât la tarifele prestabilite de ANRE.

Firmele sar la gâtul Autorităţii

Dacă imediat ce creştea preţul petrolului furnizorii români de gaze solicitau ANRE să majoreze preţurile, firesc ar fi ca fenomenul să fie şi invers: când au scăzut cotaţiile petrolului să scadă şi preţul gazelor. Un comunicat al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), dat publicităţii vineri dimineaţă, arată că mediul de afaceri cere lămuriri de la ANRE privind declaraţiile oficialilor Autorităţii, cum că gazele vor rămâne la acelaşi preţ. „AOAR cere ANRE explicaţii publice, argumentate şi reale, privind motivaţia anunţului extrem de timpuriu, a menţinerii neschimbate a preţului de furnizare a gazelor naturale în România după 1 aprilie 2009, în condiţiile scăderii dramatice de peste şase luni a preţului petrolului, principala motivaţie utilizată în susţinerea anterioarelor măriri de preţuri din 2008“, se arată în comunicatul AOAR, citat de portalul fabricadebani.ro.

ANRE schimbă foaia

Purtătorul de cuvânt al ANRE şi director de tarife, Gabriel Sârbu, a declarat pentru GdS că este prea devreme să se pronunţe dacă vor creşte sau vor scădea tarifele reglementate pe trimestrul al doilea al anului, în ceea ce priveşte gazele naturale. Referitor la declaraţiile anterioare făcute în numele ANRE, Sârbu a preferat să-şi nuanţeze afirmaţiile: „Când vom stabili tarifele pe trimestrul doi, atunci le vom face publice. Am spus că se vor menţine tarifele la acelaşi nivel, pentru că acesta este scenariul cel mai probabil, să nu se scumpească“. Reprezentantul ANRE a refuzat să se pronunţe dacă tendinţa va fi de scădere a preţurilor gazelor naturale, în condiţiile scăderii cotaţiilor petrolului.

Distrigaz recunoaşte că gazul ar fi mai ieftin acum

Dacă pe final de an 2008 furnizorul de gaze naturale pentru zona de sud a ţării, Distrigaz Sud, cerea ANRE creşterea tarifelor la gaze, motivând că are pierderi şi este nedreptăţit, în prezent, când toată piaţa din Europa şi din lume scade, Distrigaz s-ar mulţumi şi cu menţinerea preţului impus pe primul trimestru al anului 2009. Distrigaz aruncă pisica tot în ograda ANRE, reamintindu-ne că Autoritatea stabileşte preţurile.

„Preţul final al gazului natural este stabilit de către ANRE, tendinţa fiind aceea de menţinere a actualului nivel“, se arată în răspunsul oficial al Distrigaz Sud, transmis către GdS. În acelaşi timp, Distrigaz recunoaşte că tendinţa generală este de ieftinire a gazului. Întrebaţi cu cât s-a ieftinit gazul de import, reprezentanţii Distrigaz au declarat pentru GdS: „Preţul gazului natural din import se stabileşte în funcţie de cotaţiile derivatelor petroliere din ultimele nouă luni. Preţul pentru trimestrul II se va cunoaşte la sfârşitul lunii martie 2009, tendinţa cotaţiilor fiind însă în scădere“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII