17.6 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDeprecierea leului menţine blocajul imobiliar

Deprecierea leului menţine blocajul imobiliar

Pe fondul deprecierii considerabile a monedei naţionale în raport cu euro, locuinţele se scumpesc pe zi ce trece. Acest lucru accentuează blocajul de pe piaţa imobiliară.

Săptămâna aceasta a venit cu un nou minim istoric pentru leu. Cursul de referinţă afişat ieri de Banca Naţională a României (BNR) (4,3098 lei un euro) indică deprecierea cu 0,18% a monedei naţionale, comparativ cu cursul de referinţă publicat luni.
Dacă spre deosebire de şedinţa de luni leul a pierdut 0,08 lei în faţa euro, comparativ cu începutul anului, pierderea a fost de 0,28 lei (pe 5 ianuarie, un euro era cotat la 4,0296 lei), iar comparativ cu sfârşitul anului trecut, de 0,32 lei (pe 31 decembrie 2008, un euro era cotat la 3,9852 lei). De altfel, potrivit „Prognozei interimare pe termen mediu 2008-2013“, publicate de Comisia Naţională de Prognoză, leul nu îşi va reveni prea curând, media anuală a cursului de schimb în următorii patru ani fiind în creştere (în 2013 va ajunge la 4,31 lei).

Scumpire de până la 28%

Această involuţie a leului este în dezavantajul craiovenilor care îşi primesc salariile în lei şi care doreau să-şi achiziţioneze o locuinţă în euro. Asta, deoarece o locuinţă de 60.000 de euro care la sfârşitul anului trecut scotea din buzunarul cumpărătorilor aproximativ 239.000 de lei valorează săptămâna aceasta peste 258.000 de lei, cu aproximativ 8% mai mult.
În iulie 2008, aceeaşi locuinţă necesita un efort financiar de 187.656 de lei (aproximativ 72% din efortul actual).

„Oamenii aşteaptă“

Această situaţie poate accentua îngheţul de pe piaţa imobiliară. „Comparativ cu perioada anterioară, se observă creşterea numărului persoanelor interesate să cumpere o locuinţă. Creşterea euro a dus însă la scumpirea locuinţelor. Pe fondul acestei situaţii poate apărea un blocaj“, a declarat Teodor Popescu, managerul agenţiei Dorcas Imobiliare.
Cursul valutar nu este însă singurul care menţine piaţa îngheţată.  „Deocamdată, oamenii aşteaptă. Aceştia doresc să cumpere cu credite. Chiar dacă BNR a decis o relaxare a creditelor, băncile nu au avut timp să reacţioneze“, a declarat Nicu Răduţ, directorul agenţiei Unic Imobiliare, care a explicat că, foarte probabil, într-o lună piaţa va începe să se dezmorţească.
Potrivit analiştilor imobiliari, proprietarii care vor să vândă negociază mai mult. Mai deschişi către o reducere de preţ par însă a fi dezvoltatorii de proiecte imobiliare. „Constructorii de locuinţe noi vând apartamentele la un preţ mai mic“, a explicat Nicu Răduţ. Soluţia propusă de acesta la situaţia actuală este „schimbul cu diferenţă“, care nu implică un efort financiar prea mare pentru cumpărător.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII