18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAjutorul pentru angajaţii elevi, ignorat

Ajutorul pentru angajaţii elevi, ignorat

Întreprinzătorii care angajează elevi şi studenţi pe perioada vacanţelor pot achita jumătate din salariile acestora cu bani de la stat. Cu toate acestea, în 2008, un singur angajator doljean a fost interesat de această facilitate.

Conform legislaţiei în vigoare, angajatorii care încadrează în muncă elevi şi studenţi, pe perioada vacanţelor, beneficiază, pentru fiecare, de un ajutor financiar de 50% din salariul de bază minim brut pe ţară, garantat în plată. Acest sprijin se acordă lunar, de la data încadrării în muncă şi până în ultima zi, inclusiv, din perioada de vacanţă în care tinerii au fost angajaţi. „Nu beneficiază de acest stimulent financiar angajatorii care încadrează în muncă elevi şi studenţi anterior datei de începere a vacanţei stabilite potrivit legii, pentru aceştia“, se arată într-un comunicat emis de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj. Din categoria angajatorilor neeligibili fac parte şi cei care au beneficiat, pentru elevi şi studenţi, de stimulentul financiar prevăzut, pentru o perioadă de 60 de zile lucrătoare în cursul anului calendaristic respectiv (ajutorul se acordă pentru o perioadă de maximum 60 de zile într-un an).

 

Cum se obţine sprijinul

 

În vederea acordării acestui stimulent financiar lunar, angajatorii trebuie să încheie cu AJOFM, în termen de 30 de zile de la data angajării elevilor şi studenţilor aflaţi în perioada vacanţelor, o convenţie-tip. În acest sens, angajatorii trebuie să depună o cerere însoţită de un tabel nominal (tipizat) cuprinzând elevii şi studenţii încadraţi în muncă pe această perioadă şi copia contractului de muncă, înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă. Dosarul mai trebuie să conţină o copie a actului de identitate al elevului sau studentului şi o adeverinţă, eliberată de instituţia de învăţământ, prin care se atestă că persoana are statut de elev/student şi care cuprinde precizarea expresă a perioadei de vacanţă. La acestea se adaugă o declaraţie pe propria răspundere a angajatorului, din care să rezulte că nu se regăseşte în nici una dintre situaţiile, prevăzute de lege, conform cărora nu poate beneficia de acest stimulent financiar.

 

„În vacanţa de iarnă nu am avut niciodată solicitări“

 

De la începutul anului şi până în prezent, un singur angajator doljean a solicitat şi a primit acest sprijin, pentru şapte elevi, angajaţi ca muncitori necalificaţi.

Chiar dacă începând cu 22 decembrie se dă startul vacanţei de iarnă, reprezentanţii AJOFM Dolj spun că sunt puţine şanse ca până la sfârşitul anului să mai existe solicitări în acest sens. „În vacanţa de iarnă nu am avut niciodată cereri. În primul rând, pentru că e foarte scurtă, dar şi pentru că, în această perioadă, sunt prevăzute foarte multe zile libere în Codul muncii“, a declarat Daniela Neagoe, directoarea executivă adjunctă a AJOFM Dolj.

 

În 2007, au fost încheiate convenţii cu nouă societăţi

 

Anul trecut, când a intrat în vigoare legislaţia cu privire la acordarea acestui stimulent financiar, numărul angajatorilor care s-au arătat interesaţi de el a fost mult mai mare (nouă). Potrivit informaţiilor primite de la AJOFM Dolj, aceştia au încadrat în muncă 19 elevi şi studenţi. În funcţie de nivelul de pregătire, ei au fost angajaţi ca bibliotecari, desenatori tehnici, operatori pe calculator, agenţi reclamă publicitară, funcţionari administrativi, distribuitori de presă şi muncitori necalificaţi.

Sprijinul, condiţionat de depunerea declaraţiilor lunare

Pentru a beneficia de suma cuvenită potrivit legii, aferentă unei luni, angajatorii au obligaţia de a depune la AJOFM declaraţia lunară privind evidenţa nominală a asiguraţilor şi a obligaţiilor de plată la bugetul asigurărilor pentru şomaj aferentă lunii respective, în original şi în copie; tabelul nominal întocmit potrivit modelului-tip; pontajul şi statul de plată, în copie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU