18.4 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriStaicu, speculant cu acţiuni SIF Oltenia

Staicu, speculant cu acţiuni SIF Oltenia

Dinel Staicu vrea să arunce pe piaţă peste 23 de milioane de euro din banii SIF pentru a răscumpăra de pe bursă 10% din capitalul social al societăţii. Preşedintele SIF Oltenia susţine că operaţiunea ajută la întărirea acţiunilor societăţii. Brokerii spun că, în general, societăţile apelează la asemenea strategii în momentele de criză.

Preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) al SIF Oltenia, Dinel Staicu, a anunţat recent, în cadrul unei conferinţe de presă, că intenţionează să supună aprobării AGA răscumpărarea de pe bursă a 10% din capitalul social al societăţii de investiţii financiare. „Vom face ceva nemaiîntâlnit pe piaţa de capital, vom răscumpăra de pe piaţă 10% din capitalul social al SIF. Ulterior, aceste acţiuni vor fi anulate, ceea ce va duce la întărirea acţiunii SIF5. Această intenţie o voi supune aprobării AGA din luna noiembrie“, a anunţat Dinel Staicu. O operaţiune de asemenea anvergură presupune aruncarea în piaţă a unor sume considerabile. SIF Oltenia are un capital social de 58,016 milioane de lei (16,02 milioane de euro), împărţit în aproape 58 de milioane de acţiuni, cu o valoare nominală de 0,1.000 lei/acţiune. O eventuală decizie a SIF Oltenia în sensul menţionat ar duce la cumpărarea de pe piaţă a aproximativ 58 de milioane de acţiuni. La cotaţiile de marţi de la BVB (1,45 lei/acţiune), aceasta ar însemna că SIF Oltenia ar trebui să pună la bătaie 84,12 milioane de lei (23,2 milioane de euro). Suma este impresionantă, iar rezultatul incert.
În mod normal, o asemenea operaţiune ar duce la creşterea preţului pentru titlurile SIF5. În actualele condiţii de criză de la BVB, rezultatele sunt însă incerte. Teodor Buzatu, membru în Consiliul de Administraţie (CA) al SIF Oltenia, spune că operaţiunile derulate de societate s-ar întinde pe o perioadă de un an, urmărind răscumpărarea de titluri ieftine. „AGA poate decide răscumpărarea de acţiuni SIF până la 10% din capitalul social, în termen de un an. Vă daţi seama că în aceste condiţii nu vom cumpăra la orice preţuri, ci la cât mai mici. Efectul este că nemaifiind atâtea acţiuni în piaţă scade oferta şi creşte cererea. Mai ales datorită operaţiunilor speculative din piaţă, preţul unei acţiuni SIF5 va creşte“, a spus Buzatu. El susţine că societatea dispune de lichidităţi în special din depozitele bancare pe termen scurt, cu care, în prezent cumpără acţiuni la alte societăţi listate la BVB, profitând de scăderea preţurilor. „Avem lichidităţi disponibile în depozite bancare pe termen scurt. Când avem nevoie de bani apelăm la aceste depozite, fără a pierde dobânda“, a mai afirmat acesta.

SIF ar putea specula acţiunile lui Cătălin Chelu

Trebuie spus că statisticile indică o scădere a disponibilităţilor lichide ale SIF-urilor în ultima perioadă. La sfârşitul lunii august, cele cinci SIF-uri aveau depozite bancare de 177 de milioane de lei (50 de milioane de euro), cu 28,5% mai puţin decât în iulie şi cu 33% faţă de decembrie 2007. Scăderea din august este pusă mai ales pe seama plăţii dividendelor către acţionari. Depozitele bancare reprezentau doar 1,9% din totalul activelor nete ale SIF-urilor, de 9,6 miliarde de lei (2,62 miliarde de euro), potrivit rapoartelor Asociaţiei Administratorilor de Fonduri. SIF-urile au avut şi ele de suferit din cauza degringoladei pieţei, capitalizarea acestora ajungând la 3,9 miliarde de lei (1,08 miliarde de euro), de peste două ori mai mică decât valoarea activelor nete. Brokerii susţin că societăţile apelează la strategia răscumpărării acţiunilor mai ales în momentele de criză. Este evident că SIF-urile, ca mai toate societăţile listate la BVB, suferă în această perioadă din cauza crizei economice mondiale.
„Răscumpărarea acţiunilor de pe piaţă este una dintre strategiile practicate de firme în momentele de criză. Unul dintre cazuri este când firmele răscumpără acţiuni şi le anulează. În acel moment, compania pune presiune pe preţ, volumul acţiunilor din piaţă scade şi preţul creşte. În acest fel, acţiunile societăţii respective devin mai puternice. Alt caz este atunci când firma cumpără acţiuni cu intenţia de a le revinde ulterior. Societatea speculează propriile acţiuni, punând presiune pentru a le creşte preţul şi a le revinde mai scump“, a spus Leonard Şonei, broker la Intercapital Invest Craiova. O eventuală decizie a SIF5 în sensul de răscumpărare a propriilor acţiuni presupune preţuri scăzute şi un exces de acţiuni în piaţă. Conform celor mai recente statistici, în ultimele 13 luni au fost efectuate aproape 134.000 de tranzacţii cu titluri SIF5, adică peste 365 de milioane de acţiuni (63% din capitalul social).
În cele mai multe cazuri însă, acţiunile au fost speculate de mai multe ori pe piaţă, ceea ce face dificilă identificarea tranzacţiilor unice. Poate că staff-ul SIF Oltenia se bazează şi pe o decizie a Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) de a obliga acţionarii care acţionează concertat să vândă procentele care depăşesc limita legală de şase luni în termen de şase luni, ceea ce va crea surplusul necesar de titluri pe piaţă.
Cel mai cunoscut caz este al omului de afaceri gălăţean Cătălin Chelu, care deţine în opinia conducerii SIF un surplus reprezentând aproape 8,8% din capitalul social, adică acţiuni în valoare de 20,45 milioane de euro la cotaţiile actuale. Rămâne de văzut care este decizia finală, având în vedere că omul de afaceri de la Galaţi contestă în instanţă presupusa concertare de care este acuzat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII