18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024

Au îngheţat chiriile

În plin sezon estival, chiriile practicate în Craiova rămân ridicate. Dacă tarifele cele mai mici se percep la garsoniere, există şi persoane fizice care îşi permit să plătească 2.000 de euro pe lună.

 

De regulă, vara scad chiriile practicate de deţinătorii de proprietăţi, pentru că elevii şi studenţii sunt în vacanţă, alţii sunt în concediu, iar cererea nu mai este la fel de aprigă precum în alte anotimpuri. În Craiova, această regulă de bază nu mai este valabilă vara aceasta, iar din ceea ce susţin agenţii imobiliari, la 40 de grade Celsius, tarifele la chirii au „îngheţat“ la nivelul practicat astă-primăvară. La o garsonieră, tarifele la chirii practicate în Craiova sunt cuprinse între 120 şi 180 de euro, în funcţie de zonă şi de dotări. Garsonierele cu pretenţii (mobilate, conectate la cablu şi la internet, zugrăvite recent şi cu dotări în bucătărie) se pot închiria şi la 230 de euro, spun agenţii imobiliari. Apartamentele cu două camere au chirii uşor mai mari decât garsonierele, iar cele din zona centrală sunt închiriate la preţuri care depăşesc salariul mediu net pe judeţ, calculat de Direcţia Regională de Statistică Dolj. Asemenea locuinţe se închiriază cu sume cuprinse între 150 şi 320 de euro, dar se ajunge cu uşurinţă la 350 de euro pe lună, mai exact 1.260 de lei pe lună, în condiţiile în care salariul mediu net pe judeţ depăşeşte puţin 1.100 de lei.

 

2.000 de euro chirie

 

Dacă tarifele de închiriere de mai sus sunt destul de mari, aflaţi că în Craiova există firme şi persoane care suportă costuri şi mai mari decât oamenii simpli. Recordul îl deţine o locuinţă pentru care chiria lunară a ajuns la 2.000 de euro, iar chiriaşii – persoane fizice – sunt oameni cu mulţi bani, de „profesie“ fotbalişti. „Este o casă cu trei dormitoare, pentru care se plăteşte o chirie de 2.000 de euro pe lună. Mai avem un duplex, pentru care proprietarul a cerut 700 de euro pe lună“, a precizat Cristian Clenciu, vicepreşedinte al Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI). Banii cei mai mulţi se solicită la locuinţele închiriate pentru firme. „Două apartamente, fiecare cu câte patru camere, situate pe Calea Bucureşti, respectiv pe Unirii, au fost închiriate cu 1.000 de euro fiecare, pentru birouri de firme“, a adăugat Clenciu.

 

Chiria bate rata bancară

 

Pentru cei care îşi permit o chirie de 250-350 de euro pe lună şi care mai au puşi deoparte ceva bani, ar fi mai avantajos un credit ipotecar. Ratele la un apartament cu două camere (rata plus dobânda aferentă) sunt cuprinse între 350 şi 650 de euro pe lună, dar îţi rămâne casa. Puţini însă îşi permit să acceseze credite ipotecare şi să le mai şi rămână bani pentru întreţinere, utilităţi şi pentru hrană. Aşa că mulţi preferă chiria.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII