19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTrecerea de la part-time la full-time

Trecerea de la part-time la full-time

Un serviciu cu normă parţială poate deveni oricând cu normă întreagă. Pentru asta trebuie însă să respectaţi anumite reguli.

 

Locurile de muncă de tip part-time (cu normă mai mică de opt ore pe zi) sunt tentante atât pentru studenţi, care au nevoie de timp şi pentru a învăţa şi a merge la cursuri, cât şi pentru persoanele care au deja un loc de muncă, dar care doresc să-şi rotunjească veniturile. Potrivit specialiştilor în resurse umane, de foarte multe ori, calea de la un serviciu part-time la unul full-time (normă întreagă) este destul de scurtă. Totul depinde numai de angajat.

 

„Nimeni nu va şti ce gândiţi dacă nu vă exprimaţi“

 

Potrivit specialiştilor, în momentul în care doriţi să treceţi de la un post cu normă redusă la unul cu normă întreagă, în cadrul aceleiaşi firme, trebuie, în primul rând, să vă arătaţi disponibilitatea. „Nimeni nu va şti ce gândiţi dacă nu vă exprimaţi. Puteţi să munciţi foarte bine de ceva timp, dar, dacă nu comunicaţi că aţi dori să vă schimbaţi statutul de simplu angajat
într-unul mai responsabil, cu mai multe sarcini, care îşi doreşte să se implice în mai multe acţiuni, nimeni nu va veni să vă întrebe dacă vă doriţi aceste lucruri“, precizează www.ele.ro.

Pe lângă faptul că vă arătaţi interesul, trebuie să demonstraţi şefilor că sunteţi capabil. Trebuie să aveţi în vedere faptul că nu vă puteţi demonstra eficienţa decât în timp. „Gândiţi-vă la jobul part-time ca la un interviu de angajare prelungit, pe care îl susţineţi pentru ocuparea postului dorit. Aveţi la dispoziţie un timp mai îndelungat pentru a demonstra performanţele de care sunteţi capabil la job“, notează specialiştii www.myjob.ro.

De altfel, trecerea de la un serviciu cu normă redusă la unul cu normă întreagă este avantajoasă şi pentru angajator deoarece, cunoscându-vă, nu mai pierde timp şi bani pentru a organiza interviuri de angajare cu alţi candidaţi şi nici pentru a-i specializa ulterior.

 

„Este bine să preluaţi iniţiativa“

 

Trebuie să fiţi pregătit să faceţi faţă noilor provocări, mai ales să arătaţi că sunteţi de încredere. În acest sens, trebuie să demonstraţi şefilor că sunteţi o persoană care îşi respectă termenele-limită şi pe care se poate baza în orice circumstanţă. „Este bine să preluaţi iniţiativa, să veniţi cu idei noi, să schimbaţi lucrurile în aşa fel încât să ia o turnură favorabilă, dar nu exageraţi“, notează specialiştii site-ului www.ele.ro, care vă sfătuiesc însă să-i comunicaţi ideile angajatorului, fără a insista asupra implementării lor atunci când şeful nu este pe aceeaşi lungime de undă.

 

Integraţi-vă în colectiv

 

În plus, trebuie să fiţi sociabil şi să demonstraţi că reuşiţi să vă integraţi într-un grup. „Este important să relaţionaţi cu oamenii cu care interacţionaţi la serviciu. Cu cât veţi fi mai apropiat de colegi, cu atât este mai probabil ca unul dintre ei să vă recomande pentru un job vacant din companie“, precizează specialiştii www.myjob.ro. Aceştia spun că trebuie să vă păstraţi gândirea pozitivă şi să abordaţi fiecare solicitare cu optimism.

 

Menţineţi legăturile bune cu foştii angajatori

 

În cazul în care în cadrul firmei nu există un job cu program de opt ore, dacă e posibil, sfatul general este de a încerca să creaţi o poziţie care să vă permită angajarea pentru un post cu normă întreagă. Dacă nu e posibil, priviţi jobul part-time ca un mod de a testa cariera într-un anumit domeniu – notaţi-vă ce vă place şi ce nu la fiecare serviciu, „astfel încât să evitaţi alegerile greşite în carieră“.

În plus, dacă sunteţi hotărâţi să faceţi trecerea către un post cu responsabilităţi depline şi să vă reorientaţi către altă companie, aveţi în vedere faptul că puteţi oricând să cereţi referinţe din partea actualilor angajatori. De aceea, e bine să încercaţi să rămâneţi în relaţii bune cu ei, mai ales că, ulterior, puteţi păstra şi eventuale colaborări cu aceştia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU