22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMigraţie de angajaţi bancari

Migraţie de angajaţi bancari

Calitatea serviciilor bancare are de suferit din cauză că angajaţii pleacă foarte des de la o bancă la alta, pentru câteva sute de lei în plus la salariu, lucruri normale pe o piaţă concurenţială.

 

Concurenţa bancară atinge şi latura de resurse umane. Anunţurile de joburi sunt pline de oferte pentru personal bancar. Aceasta, deoarece migraţia rapidă a angajaţilor de la o bancă la alta este frecventă în sistem, mai ales în ultimul an. Majoritatea angajaţilor bancari sunt persoane tinere, iar conform unor statistici, aproape o treime dintre aceştia au o vechime în bancă de sub un an. Ei nu mai vor un loc de muncă „stabil“, ci caută unul mai bine plătit. Din aceste cauze, este posibil să mergeţi cu dosarul la un ofiţer de credite de la o bancă, iar acesta să nu ştie pe moment să vă răspundă la întrebări. „Aşteptaţi puţin, să întreb şefii“, puteţi auzi de la funcţionarul bancar ori nou în bancă, ori neexperimentat. Bancherii spun că, pentru a nu avea de suferit calitatea serviciilor, băncile îşi şcolesc personalul, iar când angajaţii sunt bine pregătiţi, sunt recrutaţi de alte unităţi, pe bani mai mulţi. Specialiştii spun că motivele sunt două: sunt mult mai multe bănci pe piaţă care au nevoie de personal şi angajaţii pleacă pentru un plus la salarii. „Băncile dezvoltă din ce în ce mai multe activităţi, îşi deschid mai multe unităţi şi, automat, au nevoie de personal. În al doilea rând, unii dintre angajaţi pleacă pentru banii în plus la salariu pe care îi oferă alte bănci. Este un aspect firesc, până la urmă. Astfel apar riscuri operaţionale la băncile ai căror angajaţi pleacă şi pe care unităţile bancare trebuie să le contracareze prin pregătirea altor angajaţi“, a declarat, pentru GdS, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea. Acesta a mai spus că ultimele analize arată că sistemul bancar românesc a crescut cu 25% în ultima perioadă, din punct de vedere al unităţilor bancare deschise, ceea ce presupune, automat, personal de specialitate în plus.

 

Nu sunt oameni pregătiţi pe piaţă

 

Unii bancheri doljeni susţin că, în condiţiile în care în Craiova aproape s-a dublat numărul unităţilor bancare în aproape trei ani, angajaţii bine pregătiţi sunt „păsări rare“. În plus, „toţi sunt tineri, de pe băncile facultăţilor. Este afectată calitatea serviciilor bancare din aceste cauze, dar nu putem decât să recrutăm alţi tineri şi să-i pregătim. Asta este piaţa. Iar cei bine pregătiţi caută să avanseze cât mai repede şi pleacă la alte unităţi“, a spus un bancher din Craiova, la rându-i tânăr. „Există fluctuaţii de personal, în general, în servicii. Alţi angajaţi pleacă în străinătate şi trebuie să pună în loc pe cineva. Aşa este şi în domeniul bancar. Şi e firesc să plece la altă bancă dacă aceasta îi oferă mai mulţi bani“, a spus alt manager de unitate de bancă din Craiova.

 

Angajaţii se justifică

 

Unii dintre angajaţii băncilor adaugă pe listă încă un motiv pentru care există migraţie în domeniu: timpul de lucru peste program. „Lucrăm până la 7-8 seara, dar se poate pleca şi mai târziu, iar volumul de muncă este foarte mare pentru banii pe care îi primim. Aş pleca la altă bancă unde să lucrez peste program, dar dacă mi-ar da bani în plus“, a spus un angajat pe partea de retail bancar. Din ceea ce spun unii dintre funcţionarii bancari, salariile din domeniu, pentru ofiţerii de credite, variază în Craiova între 1.200 de lei (pentru începători) şi 1.600 de lei (pentru cei cu minimum un an experienţă). Dacă au rezistat în bancă doi-trei ani, salariile lor sunt peste 2.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS