18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPregătiţi-vă de concediu

Pregătiţi-vă de concediu

Pentru că perioada concediilor se apropie cu paşi repezi, pregătiţi-vă din timp de vacanţă, fără a prejudicia activitatea de la birou.

Indiferent că plecaţi la mare, la munte, la ţară sau, pur şi simplu, vă relaxaţi în fotoliul de acasă, perioada de concediu poate face minuni. Chiar dacă i-aţi informat pe colegi la începutul anului care este perioada în care veţi lipsi de la serviciu, nu plecaţi în vacanţă fără a-i anunţa. Sfatul specialiştilor în resurse umane este de a începe pregătirile cu trei săptămâni înainte de a pleca în vacanţă. Începeţi prin a face o listă cu ceea ce aveţi de rezolvat în această perioadă. „Stabiliţi-vă priorităţile şi vedeţi ce se poate amâna pentru când vă întoarceţi“, vă sfătuiesc specialiştii în resurse umane de la www.ele.ro. Nu uitaţi să rezolvaţi dumneavoastră urgenţele, fără însă a exagera. „Un concediu nu înseamnă că trebuie să munciţi cât şapte, pentru a «acoperi» lipsa de la birou“, notează www.121.ro.

 

Desemnaţi responsabilităţile colegilor

 

Trebuie să vă asiguraţi că există o persoană din firmă care vă va prelua atribuţiile în perioada cât lipsiţi. „Desemnaţi o persoană de încredere, care să facă faţă situaţiilor de criză şi care poate rezolva problemele urgente“, notează femina.rol.ro. Pentru a-i uşura munca, întocmiţi o listă cu eventualele probleme care pot apărea în lipsa dumneavoastră. Asiguraţi-vă că acea persoană care vă va înlocui îşi va face treaba, fără rabat de la calitate.

 

Pregătiţi-vă şi colaboratorii

 

Nu uitaţi nici de colaboratori, pe care ar trebui să-i anunţaţi din timp care este perioada în care lipsiţi şi cine poate fi contactat în locul dumneavoastră. „Trimiteţi un e-mail tuturor partenerilor de afaceri, prin care să îi anunţaţi că lipsiţi două săptămâni şi că, în caz de probleme, îi pot contacta pe colegii rămaşi la birou“, vă sfătuiesc specialiştii în resurse umane de la www.121.ro. În acest mod, evitaţi să vă sune telefonul exact când mâncaţi o îngheţată sau când vă duceţi copilul la circ.

Pentru a vă asigura că toată lumea ştie că sunteţi în concediu, nu ezitaţi să apelaţi şi la alte variante. „Programaţi-vă e-mail-urile şi telefoanele de serviciu să răspundă cu un mesaj standard, care să anunţe că sunteţi plecat în vacanţă şi că veţi rezolva problemele respective la întoarcere. Specificaţi numele unei persoane de contact“, spun specialiştii.

 

Stabiliţi disponibilitatea pentru urgenţe

 

Dacă sunteţi o persoană indispensabilă de la serviciu, stabiliţi un anumit moment din zi în care puteţi fi disponibil pentru urgenţe şi respectaţi programul.
„Nu faceţi excepţii. De exemplu, veţi răspunde la telefon în fiecare zi la ora prânzului“, precizează specialiştii femina.rol.ro.

În plus, încercaţi să stabiliţi un singur număr de contact cu biroul, astfel încât să nu fiţi asaltat cu telefoane de la toţi angajaţii.

Asiguraţi-vă însă că nu vă luaţi de lucru în concediu. Această situaţie ar putea să atragă antipatia colegilor din cauza unui precedent nedorit. „Clienţii, la rândul lor, pot aprecia sau nu acest lucru. Unii consideră că e o dovadă de neseriozitate faptul că persoana lor de contact din cadrul unei firme poate fi apelată la orice oră, indiferent de situaţie. („Nu aveţi destui oameni?)“, notează www.121.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS