18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCota de lapte, pe ultima sută de metri

Cota de lapte, pe ultima sută de metri

Cu mai puţin de două săptămâni înainte de termenul- limită, doar 1,94% din posesorii de cotă de lapte au depus declaraţiile anuale privind cantităţile de lapte vândute. Întârzierile vor atrage penalităţi.

O dată cu încheierea primului an de cotă, la 31 martie 2008, conform legislaţiei în vigoare, producătorii de lapte trebuie să informeze Departamentele de Administrare a Cotelor de Lapte (DACL), cu privire la situaţia laptelui vândut în perioada 1 aprilie 2007 – 31 martie 2008. „Producătorii de lapte, deţinători de cotă de vânzări directe din regiune, trebuie să transmită până cel târziu pe 14 mai declaraţiile anuale privind vânzările/livrările“, a declarat Georgeta Ionică, directoarea DACL din Regiunea 4 Craiova, din cadrul Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură din regiune. Acest procedeu va ajuta să se stabilească dacă România depăşeşte sau nu cota naţională de lapte alocată de UE.

 

1,94% din producătorii doljeni au transmis declaraţiile

 

Cu toate că în Dolj au fost trimise prin poştă 20.845 de formulare tipizate către producătorii de lapte cu vânzări directe (pot comercializa laptele direct pe piaţă), numărul celor care au trimis până în prezent declaraţiile completate este de aproximaiv 400. Asta înseamnă că doar 1,94% din producătorii doljeni au transmis declaraţiile. În restul judeţelor din regiune, situaţia este îngrijorătoare – în Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea nici măcar una din o sută de persoane nu a depus declaraţiile.

Reprezentanţii DACL Craiova spun că oltenii nu vor depăşi cota de livrări, deci nu vor plăti penalităţi de depăşire a cotei (în eventualitatea unei depăşiri de cotă, taxa este de 27,83 de euro pentru fiecare 100 kg de lapte vândute în plus).

 

Atenţie cum completaţi declaraţia anuală

 

Declaraţia anuală este de două tipuri: pentru producătorii care deţin cotă de lapte mai mare de 5.000 kg (în Dolj sunt 1.585 de persoane) şi pentru cei care deţin cotă de lapte mai mică de 5.000 kg (în Dolj sunt peste 19.000 de persoane). Transmiterea declaraţiei anuale este obligatorie şi în cazul producătorilor de lapte pentru consum propriu, care vor completa declaraţia cu „0“ (zero) la rubricile de vânzare. „În formularele de declaraţii, în situaţia în care scrie că nu a comercializat laptele produs, declară pe propria răspundere că renunţă la cotă în favoarea rezervei naţionale. Dacă precizează că laptele produs în exploataţie l-a folosit pentru consum şi că îndeplineşte calitatea de producător, poate reintra în posesia cotei de lapte în baza unei cereri“, a afirmat Georgeta Ionică. Dacă declară că nu a vândut lapte şi că nu mai îndeplineşte calitatea de producător, pierde cota de lapte.

 

Orice întârziere se penalizează

 

Producătorii care nu au comercializat cel puţin 70% din cota individuală vor primi pentru anul următor o cotă diminuată cu cantitatea care nu a fost vândută direct. „Retragerea este temporară. În baza unei dovezi, producătorii îşi pot primi cota înapoi“, a precizat Georgeta Ionică.

Declaraţiile pot fi depuse atât prin poştă (14 mai, data poştei), cât şi personal, la sediul DACL. „Respectarea termenului menţionat este foarte importantă. Orice întârziere duce la plata de penalităţi calculate pentru fiecare zi calendaristică de întârziere, începând cu 15 mai. Producătorii care nu trimit declaraţiile anuale nici până la 1 iulie vor fi notificaţi, iar cota lor va fi reţinută la rezerva naţională de lapte“, se arată pe site-ul guvernului – www.gov.ro.

Cota României s-a majorat

Conform unei decizii recente a miniştrilor europeni ai agriculturii, cota de lapte, destinată procesării şi vânzărilor directe, va creşte cu două procente pentru fiecare dintre statele membre. României îi vor reveni 188.000 de tone (se acordă în anul 2009). Ţara noastră va avea repartizată o cantitate naţională de referinţă de 3.245.000 de tone.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU