18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriConsultanţă pentru întreprinzători

Consultanţă pentru întreprinzători

Pentru a absorbi sume cât mai mari din fondurile europene alocate IMM-urilor, întreprinzătorii doljeni s-au întâlnit ieri cu specialişti pentru a primi consultanţă de proiect, în funcţie de afacere.

Ghidurile pentru Investiţii şi Consultanţă pentru accesarea fondurilor europene nerambursabile pentru IMM-uri pe Axa 1 din Programul Operaţional Sectorial 2007-1013 s-au lansat pe 31 martie. „În vederea absorbirii fondurilor, în această perioadă încercăm organizarea unor evenimente ce constau în grupuri de lucru cu întreprinzătorii“, a declarat Radu Mirea, directorul executiv al Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie (OTIMMC) Craiova. Pentru ca aceste întâlniri să fie eficiente, la grupurile de lucru au participat maximum 20 de persoane, care au primit consultanţă în funcţie de afacere.

 

Sunt aşteptate peste 80 de proiecte

 

„La întâlnirea de la Craiova au participat aproximativ 80 de persoane. Numărul celor care vor depune documentele pentru a accesa fonduri poate fi mult mai mare“, a spus Mirea. Acesta a precizat că OTIMMC oferă consultanţă în acest sens de un an şi jumătate, astfel că numărul beneficiarilor s-a ridicat la câteva sute pe zi, pe regiune. Acest lucru a fost posibil deoarece s-a ştiut de la început de informaţiile de bază. IMM-urile eligibile trebuie să aibă minimum zece angajaţi şi să nu înregistreze pierderi şi datorii, iar banii pot fi folosiţi pentru investiţii productive şi pregătirea pentru concurenţa pe piaţă a întreprinderilor.

Întâlniri asemănătoare celei din Craiova se vor mai desfăşura la Vâlcea (astăzi), Gorj (mâine), Mehedinţi (vineri) şi Olt (lunea viitoare). „Toate întrebările din cadrul întâlnirilor vor fi postate pe site-ul ANIMMC cu răspunsuri cu tot, astfel încât să eliminăm eventualele neclarităţi“, a precizat Radu Mirea.

 

Domeniile de finanţare

 

Cele trei ghiduri lansate la sfârşitul lui martie, disponibile şi în varianta electronică pe site-ul www.animmc.ro, vizează sprijin financiar în valoare totală de 1.070 de milioane de euro până în 2013. Acest sprijin se acordă pentru investiţii mici (Ghid pentru sprijin financiar de până la 250.000 de euro), investiţii mari (Ghid pentru sprijin financiar între 250.001 euro şi 1.500.000 de euro) şi consultanţă (Ghid de sprijin pentru consultanţă acordată întreprinderilor mici şi mijlocii). Domeniile de finanţare pentru care se acordă sprijin financiar nerambursabil, conform ghidurilor, vizează în principal: investiţiile productive şi pregătirea pentru concurenţa pe piaţă a întreprinderilor, modernizarea spaţiilor de producţie şi a tehnologiei folosite, consultanţa acordată IMM-urilor pentru dezvoltarea şi extinderea afacerilor.

 

Activităţile eligibile

 

Activităţile eligibile pentru finanţare constau în crearea unor noi unităţi de producţie, extinderea unei unităţi existente pentru creşterea capacităţii de producţie, diversificarea producţiei unei unităţi existente, achiziţionarea de bunuri intangibile (software, brevete, licenţe, know-how sau soluţii tehnice nebrevetate, dar şi consultanţă şi training specializat, strict legate de activităţile de investiţii). „Înscrierea pentru obţinerea fondurilor se va face on line, urmând ca în două zile întreprinzătorii să vină la OTIMMC sau la minister să depună documentele necesare (acestea pot fi trimise şi prin poştă sau prin curierat) care vor fi evaluate de o comisie. Dacă totul decurge bine, în 30 de zile aceştia află dacă primesc sau nu banii“, a precizat directorul OTIMMC Craiova.

Când se pot depune solicitările?

Aplicaţiile pentru proiectele care vizează sprijin financiar cu valoarea cuprinsă între 250.001 şi 1.500.000 de euro se pot depune începând din 5 mai, urmând ca solicitările de finanţare pentru investiţii de până în 250.000 de euro să fie depuse din 26 mai. Cererile pentru sprijinul financiar nerambursabil pentru servicii de consultanţă se vor depune începând cu 19 mai.

Beneficiarii eligibili

Pot să depună un proiect şi să obţină fonduri nerambursabile toate IMM-urile care au la activ cel puţin un exerciţiu financiar, au minimum zece angajaţi, nu înregistrează pierderi şi datorii şi îndeplinesc toate celelalte condiţii impuse de ghiduri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU