18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRata şomajului, mai mică în sezonul cald

Rata şomajului, mai mică în sezonul cald

Numărul persoanelor fără un loc de muncă din Dolj este în continuă scădere. La sfârşitul lunii martie erau înregistrate doar 14.000 de persoane aflate în căutarea unui serviciu.

După ce, în august 2007, rata şomajului din Dolj a ajuns la cel mai mic prag din ultimii doi ani, începând cu septembrie, aceasta a cunoscut o uşoară creştere (5% în septembrie, 5,1% în octombrie, 5% în noiembrie şi 5,3% în decembrie).

Creşterea s-a menţinut şi în ianuarie 2008, când rata şomajului a ajuns la 5,8%. Ulterior, situaţia s-a schimbat în favoarea şomerilor, al căror număr s-a micşorat semnificativ în ultima lună (de la peste 15.500 de persoane în ianuarie la aproximativ 14.000 în martie).

„Se remarcă o scădere a ratei şomajului în judeţ, de la 5,8% în ianuarie, la 5,7% în februarie, respectiv 5,3% în martie“, a declarat Laura Nicolăescu, purtătoarea de cuvânt a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj. Aceasta a explicat că iarna rata şomajului este, în general, mai ridicată, din pricina restrângerii sau întreruperii temporare a activităţilor cu caracter sezonier.

 

Angajatorii străini scad numărul şomerilor

 

Rata şomajului şi-ar putea continua tendinţa descendentă şi în următoarea perioadă, având în vedere dezvoltarea economică a judeţului şi demararea unor afaceri noi, precum şi creşterea numărului de persoane care au încheiat contracte de muncă în străinătate prin AJOFM Dolj. „Unul dintre obiectivele ANOFM este scăderea ratei şomajului prin ocuparea forţei de muncă. Anul trecut s-a înregistrat o scădere a mediei ratei şomajului faţă de 2006, iar anul acesta, la fel“, a declarat Laura Nicolăescu.

Potrivit afirmaţiilor acesteia, rata şomajului la nivelul judeţului Dolj este mai mare decât cea medie la nivel de ţară. „Suntem un judeţ cu o rată a şomajului peste media ţării“, a explicat purtătoarea de cuvânt a AJOFM Dolj precizând că, în timp ce în 2007, în România, rata medie a fost de aproximativ 4%, în Dolj aceasta a depăşit 5%.

 

Evoluţia şomajului în 2008 este puţin diferită

 

Tendinţa constantă de scădere din primele trei luni ale anului constituie o surpriză, deoarece, din experienţa anilor trecuţi, rata şomajului începea să scadă din aprilie-mai. În timp ce în primele trei luni din 2006 rata şomajului a variat între 6,4%, 6,1%, respectiv 7,1%, începând din aprilie şi mai, aceasta a ajuns la 7,1%, respectiv 6,3%.

În 2007, comportamentul ratei şomajului a fost similar. Dacă în ianuarie, februarie şi martie, aceasta a variat între 6,9%, 7% şi 6,7%, în aprilie şi mai s-a întregistrat o scădere de până la 6,1%, respectiv 5,7%.

14.243 de şomeri în judeţ

În prezent, în evidenţele AJOFM Dolj sunt înregistraţi 14.243 de şomeri, dintre care 6.330 sunt femei. Aproximativ 70% dintre şomerii înregistraţi nu primesc indemnizaţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS