18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriProceduri simplificate la accesarea fondurilor structurale

Proceduri simplificate la accesarea fondurilor structurale

Ghidurile pentru Investiţii şi Consultanţă, principalele instrumente pentru accesarea fondurilor europene nerambursabile pentru IMM-uri (Axa 1 din POS 2007-2013) lansate luni, au venit cu o serie de noutăţi.

 

Condiţiile de accesare a fondurilor sunt mult simplificate. De exemplu, a fost eliminată scrisoarea de garanţie bancară necesară implementării proiectului. În plus, chiar dacă scrisoarea de confort pentru buna execuţie se menţine, valoarea garanţiei s-a redus de la 50 la 20% din valoarea finanţării nerambursabile. Acestea nu sunt însă singurele decizii. „În procesul de obţinere a avizelor a fost introdusă regula aprobării tacite, conform căreia, dacă autoritatea responsabilă nu emite un răspuns în termenul legal, cererea se socoteşte aprobată tacit“, a declarat Ovidiu Silaghi, ministrul pentru IMM, citat de www.fonduri-structurale.ro. Mai mult decât atât, numărul de documente şi avize ce trebuia solicitate de operatorii economici a fost redus cu 30%.

S-a modificat alocarea

Altă noutate este şi aceea că sumele alocate diferitelor tipuri de investiţii (mici, mari, consultanţă) vizate de ghiduri s-au modificat. „Pentru sectorul IMM, am dublat sumele alocate pentru investiţiile mici şi am majorat sumele alocate pentru cele mari, de la 26 la 31,6 milioane de euro“, a declarat Ovidiu Silaghi, potrivit căruia, până în 2013, alocarea financiară prevăzută se ridică la peste un miliard de euro.

De când se pot depune proiectele

Aplicaţiile pentru sprijin financiar se vor depune începând de săptămâna aceasta – pentru proiectele care vizează sprijin financiar cu valoarea cuprinsă între 920.001 şi 5.560.000 de lei, startul se dă pe 5 mai 2008, urmând ca solicitările să poată fi depuse până pe 1 august 2008.

Următoarele cereri de finanţare ce vor putea fi depuse vor viza sprijinul financiar nerambursabil pentru servicii de consultanţă (se pot depune începând cu 19 mai 2008).

Pentru sprijin financiar în valoare de până la 920.000 de lei, acordat pentru investiţii în IMM, cererile se pot depune începând cu 26 mai 2008.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS