18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriConstructorii cresc preţul locuinţelor

Constructorii cresc preţul locuinţelor

Creşterea costului unui metru pătrat construit va atrage o majorare a preţului locuinţelor.

În primele trei luni ale acestui an, preţul pe metrul pătrat construit se majorează cu minimum 20%, potrivit constructorilor. „Estimez că la sfârşitul primului trimestru, preţul mediu al unei suprafeţe construite va urca cu minimum 20%, prin preluarea în devizul lucrărilor a majorării costurilor materialelor de construcţii, cheltuielilor de transport, motivate de scumpirea carburanţilor şi a manoperei“, a declarat Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor în Construcţii (ARACO), citat de www.monitorulsv.ro. Potrivit acestuia, preţul unui metru pătrat construit va ajunge la 750-800 de euro.

 

„Scumpirea se va resimţi şi în preţul apartamentelor“

 

Majorarea preţului de construcţie va atrage o creştere a preţului imobilelor. Potrivit reprezentanţilor agenţiilor imobiliare din Craiova, acest lucru se va resimţi şi asupra pieţei de specialitate. „Dacă preţul de construcţie va creşte cu 15-20%, acest lucru se va oglindi şi în costul final al locuinţelor“, a declarat Bibina Dică, directoarea agenţiei imobiliare Biros Imob.

Afirmaţia este susţinută şi de alţi specialişti. „Scumpirea se va resimţi şi în preţul apartamentelor, aproximativ cu acelaşi procent. Totuşi, anul acesta nu o să ne confruntăm cu o creştere de preţ la fel de mare ca anul trecut“, a declarat unul dintre agenţii imobiliari de la Colosseum.

 

Cât de mult vor costa apartamentele vechi

 

Afectaţi de o potenţială creştere a preţului locuinţelor vor fi şi craiovenii care visau o locuinţă nouă şi cei care plănuiau să cumpere una veche. „Vor creşte şi preţurile locuinţelor vechi, pentru că persoanele care vând astfel de locuinţe vor un imobil nou. Mentalitatea este aceea că dacă locuinţa nouă costă mai mult, proprietarul de ce să vândă cu mai puţin“, a explicat Bibina Dică.

Sunt însă şi specialişti care nu împărtăşesc în totalitate părerea, bazându-se pe cererea din piaţa doljeană, cunoscut fiind faptul că aceasta poate influenţa semnificativ oferta. „La cele vechi este greu de spus. În prezent, se caută apartamente noi, chiar dacă sunt mai scumpe. Începând de anul viitor, uşor-uşor, preţul locuinţelor ar putea să scadă, iar la cele noi să crească“, a precizat agentul de la Colosseum.

 

Locuinţe vechi la preţ de locuinţe noi

 

În prezent, în Craiova, diferenţa dintre preţul locuinţelor vechi şi al celor noi nu este prea mare. Un apartament dintr-un bloc vechi cu două camere costă, în medie, 70.000-80.000 de euro, iar în unul nou, cam 80.000 – 90.000 de euro. Costul pe metrul pătrat contruit variază între 1.300-1.500 de euro la apartamentele noi şi între 1.000 şi 1.500 de euro, la cele vechi.

Piaţa imobiliară din SUA nu o influenţează pe cea craioveană

Preţurile locuinţelor individuale din Statele Unite au scăzut, în ianuarie, cu ritmuri-record în 16 din cele 20 de regiuni analizate. Reprezentanţii agenţiilor imobiliare spun că acest lucru nu va influenţa foarte mult piaţa imobiliară din Craiova. „Piaţa imobiliară din Craiova nu este influenţată de cea din SUA“, a declarat Bibina Dică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII