18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriVacanţe pe banii băncilor

Vacanţe pe banii băncilor

Acum câţiva ani, creditele de vacanţă erau neperformante, dobânda acestora fiind, în multe cazuri, mai mare decât cea a creditelor pentru nevoi personale. În prezent însă, diferenţele privind costurile celor două produse s-au redus.

Pentru că se apropie vara şi, odată cu ea, concediile, craiovenii încep să-şi facă planuri de vacanţă. Pentru cei cărora salariul nu le permite nici să economisească nici să plece în concediu, fără un împrumut, băncile au în portofoliu credite speciale pentru vacanţă, care se înscriu în categoria celor de nevoi personale nominalizate. Potrivit bacherilor, costurile acestui tip de credit ar trebui să fie inferioare celui de nevoi personale nenominalizat. „Dobânda este, în general, mai mică la cele cu destinaţie clar precizată. E normal, pentru că banca ştie ce anume va face cu banii“, au declarat surse bancare autorizate.

 

„Clienţii vor împrumuturi cât mai mari pe o perioadă cât mai mare“

 

Băncile nu s-au înghesuit niciodată să ofere credite performante pentru vacanţă. Ca răspuns, nici craiovenii nu s-au arătat prea dornici să le contracteze, preferându-le, în schimb, pe cele de nevoi persoanale.

„Creditul de vacanţă nu este un produs foarte solicitat. Clienţii vor împrumuturi cât mai mari pe o perioadă cât mai mare. Şi vor rate lunare cât mai mici.

Creditele de nevoi personale pierd uşor-uşor teren, ca şi cele de consum contractate direct în magazine“, au precizat surse oficiale din Raiffeisen Bank Craiova.

 

Bănci care vă trimit în concediu

 

Există însă şi unităţi bancare care au introdus credite pentru vacanţă sau care le-au îmbunătăţit pentru a deveni performante – Alpha Bank (Alpha Journey), Banca Transilvania (Creditul Turistic), Banca Italo-Romena (Creditul de Consum pentru Turism) şi BRD (Creditul 45).

Beneficiarii acestui tip de credit pot avea vârsta cuprinsă între 18 şi 70 de ani. La contractarea creditului, trebuie să prezinte acte doveditoare de venit. În plus, unele bănci solicită beneficiarului să facă dovada contractării excursiei (factura proforma – devizul de plată).

 

Creditul de nevoi personale vs. creditul de vacanţă

 

Făcând o comparaţie pe www.finzoom.ro, o persoană care contractează un credit pentru vacanţă în valoare de 5.000 de lei, pe o perioadă de un an, va plăti o dobândă anuală efectivă ce variază între 19,73 şi 31,30%. La sfârşitul anului respectiv, înapoiază, în funcţie de unitatea bancară cu care colaborează, între 5.485 şi 5.724 de lei.

Considerând un credit de nevoi personale fără garanţii, contractat pe aceeaşi perioadă, în sumă tot de 5.000 de lei, DAE variază între 13,57 şi 64,78%. La sfârşitul celor 12 luni, costul creditului variază între 5.353 şi 6.307 lei.

 

Unele bănci au renunţat la creditul pentru vacanţă

 

Multe bănci au renunţat încă de anul trecut să mai ofere aceste servicii. Printre cele care au renunţat la acest tip de creditare se numără BCR, CEC, MKB Romexterra Bank, Banca Comercială Carpatica şi cele care au suferit anumite schimbări, cum e cazul Credit Europe Bank (fosta Finans-bank avea aşa-numitul Credit de vacanţă) şi UniCredit Ţiriac Bank (Banca Ţiriac avea Creditul Vacanţa).

Caracteristicile creditelor de vacanţă

De la Alpha Journey puteţi împrumuta sume cuprinse între 500 şi 5.000 de euro sau echivaletul în lei ori dolari. Creditul se acordă pe perioade cuprinse între şase şi 36 de luni.

Creditul turistic – finanţare de până la 3.500 de euro sau echivalentul în lei / dolari. Perioada de creditare este de până la 12 luni.

Credit de Consum pentru Turism – suma maximă de finanţare este de 25.000 de euro (sau echivalentul în lei). Durata maximă de creditare – 12 luni.

Creditul 45 – finanţare între 2.000 şi 20.000 de lei. Perioada de creditare poate ajunge până la trei ani. Creditul poate fi obţinut direct în agenţiile de turism Paralela 45 şi cele partenere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS