18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriLegislaţia impune închirieri pe cel puţin un an

Legislaţia impune închirieri pe cel puţin un an

Introducerea obligativităţii încheierii unui contract de închiriere pe minimum un an generează controverse în rândul craiovenilor. Aceştia spun că nimeni nu-i poate obliga să achite chiria pe un an dacă ei nu îşi permit.

Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Locuinţelor (MDLPL) va supune săptămâna viitoare dezbaterii publice un pachet de patru legi privind locuirea. „Acest pachet încearcă să îmbunătăţească situaţia actuală în ceea ce priveşte locuirea şi să instituţionalizeze o serie de relaţii şi proceduri. Aceste legi vor fi afişate pentru consultare publică săptămâna viitoare. Aşteptăm observaţii în termenul legal de 30 de zile de la afişare“, a declarat Laszlo Borbely.

Potrivit acestuia, legile au fost elaborate pe baza unui audit realizat de o firmă austriacă, avându-se în vedere şi legislaţia din mai multe ţări europene (Austria, Franţa, Italia, Marea Britanie, Luxembourg, Elveţia).

 

Prevederile proiectului Legii privind închirierea locuinţelor

 

Observaţiile au început deja să apară. Cele mai multe dintre acestea se referă la proiectul Legii privind închirierea locuinţelor. Conform acestuia contractul de închiriere trebuie să fie pe o perioadă determinată de minimum un an. În plus, oferă posibilitatea de a fi reziliat la iniţiativa locatorului (proprietar), cu un preaviz de şase luni sau la iniţiativa locatarului (chiriaş) cu preaviz de trei luni. În ceea ce priveşte nivelul chiriei lunare ce trebuie plătite pentru folosinţa locuinţei, aceasta se poate stabili liber, prin negociere între locator şi locatar, ca şi creşterea preţului chiriilor.

 

„De ce să semnez un contract pe un an dacă pot să-l reziliez?“

 

„De ce să dau banii un an dacă-mi trebuie doar o jumătate de an? Nu mă poate obliga nimeni să închiriez o locuinţă pentru un an dacă eu am nevoie de ea mai puţin“, a declarat Lavinia B. Afirmaţia a fost susţinută şi de alţi craioveni. „Nu e normal să-mi impună cineva pentru cât timp să închiriez o locuinţă. Dacă o să plec pentru o perioadă în alt oraş şi o fiu nevoit să închiriez o locuinţă pentru cinci luni, pentru că atâta stau în oraşul respectiv, ce fac? În plus, nu înţeleg de ce să semnez un contract pe un an dacă oricum pot să-l reziliez mai devreme“, a spus Marian Mancu.

 

„Renegocierile de contract se fac la un an“

 

Cu toate că aşteaptă să vadă contextul acestei legi, reprezentanţii agenţiilor imobiliare din Craiova spun că, dacă se va menţine această obligativitate, chiriaşii vor găsi cu siguranţă o soluţie pentru a o evita.

„Soluţii se vor găsi. Motive de reziliere există. Dacă intră în imposibilitate de plată, de exemplu, chiriaşul va fi nevoit să plece“, a declarat Nicu Răduţ, directorul agenţiei imobiliare Unic.

Acesta a precizat că o astfel de decizie nu-i va afecta prea mult pe chiriaşi, fie ei persoane fizice sau juridice, mai ales că acestea din urmă închiriază o locuinţă pentru o perioadă de minimum cinci ani. „Dacă obligativitatea ar fi pe o perioadă de trei – patru ani ar fi altceva. Oricum, în general, renegocierile de contract se fac la un an“, a precizat Nicu Răduţ.

 

„Va împinge la evaziune fiscală“

 

Există reprezentanţi ai agenţiilor imobiliare care au reacţionat vehement la auzul acestor reguli. „Ştiu despre ce e vorba. Este o absurditate. E o propunere care a şocat. E clar că va împinge la evaziune fiscală – chiriaşii vor prefera să închirieze la negru, nu printr-un contract“, a declarat Valeriu Onescu, directorul agenţiei Rai Imobiliare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII