15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAPIA, sub lupa Comisiei Europene

APIA, sub lupa Comisiei Europene

Comisia Europeană efectuează în România, în perioada 28-31 ianuarie, o misiune de audit privind activitatea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Obiectivul misiunii de audit îl reprezintă verificarea stadiului operaţionalizării sistemului, precum şi progresul înregistrat în vederea efectuării plăţilor pe suprafaţă, din Fondul European de Garantare în Agricultură.

APIA va finaliza, la sfârşitul acestei săptămâni, controalele în teren la fermele care au solicitat plăţi directe pe suprafaţă. La nivel de ţară au fost controlate peste 300.000 de fermieri cu parcele supradeclarate, pe aproximativ 135.000 de blocuri fizice. Blocurile fizice sunt suprafeţe de teren cu limite naturale permanente. România va transmite, la Bruxelles, pe 31 ianuarie, totalul suprafeţei eligibile de plată, pentru stabilirea coeficientului de reducere a suprafeţelor, în vederea calculării şi autorizării plăţilor. Suprafaţa eligibilă de plată este de 8,6 milioane de hectare, deşi s-a înregistrat pentru plată o suprafaţă mai mare cu aproape un milion de hectare. Potrivit conducerii APIA, termenul cel mai probabil la care va fi demarată plata pe suprafaţă pentru fermierii români va fi 15 februarie, iar acţiunea ar trebui finalizată în maximum trei luni. La sfârşitul lunii februarie, APIA va demara o campanie de informare pentru depunerea cererilor de plată aferente anului 2008. Depunerea cererilor va începe la 1 martie. România va primi de la Uniunea Europeană, în perioada 2007-2013, fonduri în valoare de peste 12 miliarde de euro, pe cele două componente, din care 4,2 miliarde de euro pentru plăţi directe şi opt miliarde de euro pentru dezvoltare rurală.

 

Hărţile nu bat cu declaraţiile

 

Până ieri, în judeţul Dolj au fost controlate 4.300 de blocuri fizice din cele 4.349 existente. „Controlul a scos la iveală faptul că 7.000 de persoane şi-au poziţionat greşit suprafeţele pe hărţi şi s-au făcut corecţiile necesare. În judeţul Dolj, au făcut cereri de plată pe suprafaţă 68.000 de persoane, iar pentru fiecare specialiştii noştri verifică între opt şi zece hărţi, deoarece suprafeţele sunt fărâmiţate. Este o muncă de Sisif. Dacă suprafeţele ar fi fost comasate, ar fi fost simplu şi pentru proprietar, şi pentru noi. Dar în 1991 nu s-a gândit nimeni la acest lucru, iar acum tragem ponoasele lucrurilor prost făcute. Până pe 31 ianuarie, vom termina de verificat toate blocurile fizice şi vom începe plata subvenţiilor pe hectar începând cu 15 februarie“, a spus Sergiu Drăgancea, directorul executiv al APIA Dolj.

Poziţionarea corectă a terenurilor pe hărţile de lucru ale APIA reprezintă etapa cea mai importantă în obţinerea unei baze de date corecte, care va fi folosită la toate plăţile pe suprafaţă făcute din Fondul European de Garantare în Agricultură.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS