15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriŞi totuşi, vă puteţi angaja

Şi totuşi, vă puteţi angaja

Lipsa experienţei este un motiv deseori invocat pentru a justifica greutatea găsirii unui loc de muncă. Această problemă vine mai degrabă din asumarea responsabilităţilor care decurg din semnarea unui contract de muncă.

Goana după un loc de muncă începe, pentru cei mai mulţi craioveni, încă de la absolvirea liceului sau a facultăţii. „Am terminat liceul acum doi ani şi nu am reuşit să-mi găsesc un loc de muncă stabil. Am încercat, dar e greu“, a spus Alina D., de 20 de ani, din Craiova. Aceasta consideră că problema ei este cauzată, în principal, de lipsa de experienţă.

Cu problema găsirii unui serviciu se confruntă şi persoanele mai în vârstă, pentru care cea mai mare problemă nu mai e de mult lipsa experienţei, ci banii puţini. „Înţeleg să muncesc, dar nu să plec de acasă degeaba“, a declarat Maria D., care are o experienţă de 15 ani în unul dintre domeniile deficitare.

 

Dacă aveţi bunăvoinţă, puteţi obţine locul de muncă

 

Pentru a afla cât de greu este să-ţi găseşti un loc de muncă în Craiova şi care sunt elementele ce te fac să nu poţi candida pentru un post, am apelat la varianta cea mai la îndemână – anunţurile de oferte de locuri de muncă din suplimentul de mică publicitate.

Sunaţi, angajatorii au părut extrem de interesaţi să discute cu oricine. „Ideal ar fi să aveţi experienţă. Dacă aveţi însă bunăvoinţă, puteţi obţine locul de muncă. Obligatoriu este însă angajarea cu contract de muncă. Referitor la program şi salariu, vă aştept la o discuţie. Mă sunaţi cu o oră înainte când vă hotărâţi“, a explicat unul dintre angajatorii care au nevoie de ospătari.

 

Încercarea moarte n-are

 

Domeniul serviciilor nu este însă singurul abordat şi în care, cu puţin efort şi noroc şi multă voinţă, se poate găsi un loc de muncă fără experienţă. „Nu solicităm neapărat experienţă. Asta se învaţă. În plus, trebuie să porniţi undeva şi de la zero, nu? Ar fi bine să veniţi la un interviu pentru mai multe detalii“, a precizat alt angajator, care avea nevoie de un vânzător. Şi ca lucrător într-o spălătorie auto vă puteţi angaja fără prea mari probleme, tot cu carte de muncă.

„Nu solicităm experienţă. Angajarea se face cu contract de muncă. Atunci când vă hotărâţi, veniţi pentru o discuţie şi puteţi să începeţi activitatea“, a spus un angajator din acest domeniu, care preciza, printre altele, şi salariul oferit.

 

Salariul, un subiect delicat

 

Pentru un candidat, discuţia telefonică despre salariu este, cum era de aşteptat, destul de delicată, mai ales când candidatul „omite“ să-şi spună numele. „Nu solicităm neapărat experienţă în domeniu (personal showroom), ci experinţă în lucrul cu calculatorul. Angajarea se face cu carte de muncă. În ceea ce priveşte salariul, să vedem întâi ce ştiţi“, a spus alt angajator din Craiova. Subiectul nu este la fel de sensibil pentru toţi patronii. „Experienţă prea mare nu solicităm (manichiuristă). Trebuie însă să ştiţi să ţineţi forfecuţa în mână. Veţi da o probă de lucru. Întrebarea despre salariu este justificată – oferim 50% din realizări“, a spus fără ocolişuri angajatorul dintr-un salon de înfrumuseţare.

Totuşi, pentru a evita situaţia neplăcută de a face o impresie nu tocmai bună, urmaţi sfatul specialiştilor în domeniul resurselor umane şi lăsaţi iniţiativa discuţiei despre salariu pe seama angajatorului.

 

Întrebaţi întotdeauna în ce constă locul de muncă

 

Nu toţi angajatorii sunt dispuşi să acorde foarte multe informaţii prin telefon despre locul de muncă publicitat în ziare, varianta interviului faţă în faţă rămânând în top. „Postul presupune muncă de birou. Trimiteţi CV-ul la adresa de e-mail sau pe fax“, a precizat alt angajator care solicită persoane cunoscătoare de limbi străine. Chiar dacă nu toate anunţurile precizează în ce constă munca pe care urmează să o prestaţi, nu uitaţi să întrebaţi despre acest lucru. În spatele anunţurilor de cunoscători de limbi străine se pot ascunde joburi de traducători, transporturi internaţionale sau chiar video-chat-uri.

 

 Tânăr, fără experienţă, caut de lucru şi nu prea

„Oferim seriozitate şi aşteptăm seriozitate. Am avut, de exemplu, experienţe neplăcute, în sensul că vin, văd oferta, se înscriu pentru un interviu şi nu se prezintă. Mulţi nu vor muncă, vor bani. Şi, din păcate, cu astfel de cazuri ne confruntăm mai ales în rândul tinerilor“, a declarat Diana I., inspector resurse umane la una dintre firmele prezente la o Bursă a locurilor de muncă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU