25.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCorecţii negative pe lichiditate crescută la BVB

Corecţii negative pe lichiditate crescută la BVB

Indicii bursieri au fost în cădere liberă, pe fondul unei lichidităţi ridicate, dictate în mare măsură de tranzacţiile cu acţiuni SIF şi Banca Transilvania. Corecţii severe au fost înregistrate şi pe pieţele internaţionale de capital.

 

Valoarea tranzacţiilor efectuate săptămâna trecută la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a fost de 260,92 milioane de lei, media zilnică fiind de 52,18 milioane de lei, în creştere cu peste 73% faţă de săptămâna precedentă. Lichiditatea a fost ajutată de tranzacţiile mari, pe titlurile Băncii Transilvania, care au deţinut o pondere de peste 10% din valoarea tranzacţionată la BVB, şi de tranzacţiile pe SIF-uri, a căror pondere depăşeşte 52% din totalul valoric al tranzacţiilor. Săptămâna trecută, bursa a fost în cădere liberă, indicii suferind deprecieri importante. Cea mai mare depreciere a suferit-o BET-FI, care a scăzut cu peste 11%, până la valoarea de 68.334 de puncte, iar cea mai mică – indicele BET-C, care a scăzut cu peste 9%, ajungând la 6007 puncte.

Corecţii severe au fost înregistrate şi pe pieţele internaţionale de capital, cu efecte puternice în zona Europei Centrale şi de Est. Cele mai puternice corecţii faţă de maximul atins anul trecut au fost înregistrate în România, Polonia şi Austria, toate cu un procent în jurul valorii de 17%. De remarcat că indicele Dow Jones al pieţei americane, epicentrul care a generat scăderile pe pieţele externe, a scăzut cu numai 9,5%. „Crizele de pe pieţele financiare internaţionale şi slăbiciunile la nivel macroeconomic pot avea un impact puternic în 2008. Estimările cu privire la economia românească făcute publice de Banca Mondială, care prognozează o creştere a deficitului de cont curent până la 15,3% din PIB şi o încetinire a ritmului de creştere economică, sunt elemente suplimentare de îngrijorare pentru investitor“, a declarat Nicu Manda, broker la Intercapital Invest Craiova.

Acţiunea SIF Oltenia, sub 4 lei

Anul a început prost şi pentru titlurile celei mai mari bănci listate (BRD), care pierd în această săptămână 14,5%, ajungând la un minim de 23 lei/acţiune. Evoluţia acţiunilor BRD este similară cu evoluţia majorităţii acţiunilor importante de pe piaţă. Acţiunile transportatorului naţional de gaze Transgaz au suferit primele scăderi. După maximele înregistrate la sfârşitul anului trecut de 336,5 lei, sfârşitul săptămânii le-a adus în jurul valorii de 300 de lei. Scăderi de peste 9% au înregistrat şi titlurile SIF Oltenia, care de la 4,26 lei în săptămâna precedentă au ajuns la 3,86 lei.

Tot săptămâna trecută a fost publicat un amendament la prospectul de ofertă publică primară de acţiuni emise de Casa de Bucovina – club de munte, perioada de derulare a ofertei prelungindu-se până la 17 ianuarie 2008. „Apropierea cotaţiilor de zona suporturilor din noiembrie 2007, scăderea prea accentuată pe o perioadă foarte scurtă de timp şi preţurile tentante pentru majoritatea acţiunilor importante creează premisele unor reveniri în cursul săptămânii viitoare. Rămâne de văzut dacă acestea vor fi de durată sau vor avea un caracter temporar“, a mai precizat Nicu Manda.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS