20.6 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSubvenţiile UE se amână

Subvenţiile UE se amână

Potrivit datelor iniţiale, cei 50 de euro la hectar proveniţi de la UE ar fi trebuit să intre în conturile fermierilor începând din această lună. Totuşi, banii vor întârzia câteva luni.

Începând din acest an, agricultorii români primesc de la Uniunea Europeană subvenţii pentru terenul pe care-l au în posesie. Campania de depunere a cererilor de sprijin pentru plăţi directe pe suprafaţă în cadrul SAPS (Single Area Payment System) a demarat la 1 martie şi a durat până pe 25 iunie. Fermierii care au depus solicitările în perioada 1-25 iunie vor primi însă penalizări de 1% pe zi din suma solicitată.

Potrivit comunicatelor de presă emise de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), fermierii consideraţi eligibili urma să-şi primească banii aferenţi anului 2007 în cont, începând cu 1 decembrie 2007.

Banii UE se lasă aşteptaţi

Chiar dacă este jumătatea lunii decembrie, banii nu au sosit încă în conturi. Întârzierea este cauzată de unele deficienţe (legate de controlul în teren, softul pentru plăţi şi ortofotoplanuri) sesizate de Comisia Europeană în urma controalelor de audit din luna septembrie privind funcţionarea APIA. Acestea au impus o evaluare suplimentară, care a întârziat acreditarea deplină a APIA.

Activarea clauzei de salvgardare „loveşte“ statul, nu fermierii

Deficienţele depistate au fost, potrivit ministrului agriculturii, remediate în termen (16 decembrie), astfel că acesta a semnat deja acreditarea definitivă a celor două agenţii de plăţi care gestionează fonduri europene (APIA şi APDRP). „Am semnat azi (sâmbătă – n.r.) acreditarea definitivă a celor două agenţii de plăţi, pe baza raportului de audit realizat de Deloitte. Potrivit raportului, toate deficienţele majore au fost depăşite“, a declarat Dacian Cioloş, ministrul agriculturii, citat de NewsIn. Totuşi, se aşteaptă decizia Comisiei Europene cu privire la activarea clauzei de salvgardare, care va fi luată, cel mai probabil, mâine, după o întâlnire pe care ministrul român o va avea astăzi cu comisarul pe agricultură. Potrivit NewsIn, activarea clauzei înseamnă o diminuare cu 25% a fondurilor alocate României, dar nu şi a subvenţiei primite de fermieri (agricultorii vor primi integral subvenţia la hectar, plăţile fiind suportate de la bugetul de stat).

Banii vor veni cu o lună sau două întârziere

Chiar dacă acreditarea definitivă a APIA era o condiţie obligatorie pentru a nu se activa clauza de salvgardare, conform unui avertisment lansat în luna octombrie de CE, potrivit www.infonews.ro, pentru ca această clauză să nu fie activată, România trebuie să nu efectueze plăţi înainte de finalizarea controlului în teren. În acest caz, situaţia ar mai putea dura, mai ales că în timpul controalelor efectuate au apărut cazuri de supradeclarări. „S-au finalizat controalele. Acum suntem în proces de notificare la cei care au avut supradeclarări pentru că aceştia trebuie să-şi clarifice situaţia“, a explicat Veronica Cocoşilă, şefa Serviciului examinări cereri din cadrul APIA Dolj. Potrivit acesteia, sunt 36.000 de notificări în Dolj, astfel că se speră ca plăţile să vină începând din ianuarie 2008. Totuşi, nu este exclus ca ele să înceapă din februarie, directorul APIA, Dan Gherghelaş, declarând, potrivit www.evz.ro, că în teren, controlul s-ar putea finaliza până pe 18 ianuarie.

„Dumnezeu ne-a blestemat să dăm cu sapa“

Fermierii doljeni au depus solicitări pentru o suprafaţă de aproximativ 413.000 de hectare de teren, din care pentru aproximativ 406.000 de hectare ar urma să primească bani fără penalizări. Altfel spus, doljenii ar putea atrage plăţi de peste 20 de milioane de euro, bani pe care oamenii vor să-i investească tot în agricultură. „Am 193 de lei pensie. Banii de la UE îi oprim pentru pământ, că se munceşte greu şi am fost obişnuiţi să nu-l lăsăm în paragină. Nu e convenabil, dar ce să facem dacă Dumnezeu ne-a blestemat să dăm cu sapa?“, declara în iunie Costina Dragomir, din Malu Mare. Afirmaţia a fost susţinută şi de alţi fermieri doljeni. „Tot în agricultură o să-i bag. Nu prea rentează, dar ce să facem?“, a spus Marin Cernăzeanu, din Tencănău.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU