18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDoljenii mizează pe moneda naţională

Doljenii mizează pe moneda naţională

Evoluţia cursului valutar din ultima perioadă îi ţine cu sufletul la gură pe mulţi craioveni, mai ales că devalorizarea leului îi ustură la buzunar. Totuşi, pe termen lung, nu este exclusă o revigorare a monedei naţionale.

Craiovenii care au contractat credite în valută sunt cei mai afectaţi de deprecierea leului. Cei care acum aproape o jumătate de an au contractat un credit de 50.000 de euro pe 30 de ani, având o rată de aproximativ 350 de euro/lună, scoteau ieri din buzunar cu peste 140 de lei (aproximativ 13%) mai mult decât pe 27 iunie.

 

Locuinţe mai scumpe decât astă-vară

 

Situaţia este la fel de tristă şi în cazul celor care visau la propria casă. Pe lângă faptul că preţurile de pe piaţa imobiliară din Craiova sunt oricum extrem de mari, diferenţa de curs valutar din prezent faţă de cea de acum o jumătate de an este năucitoare. Un imobil cu un preţ de 50.000 de euro vă scotea ieri din buzunar aproximativ 179.000 de lei, cu aproape 21.000 de lei mai mult decât pe 27 iunie 2007.

Comportamentul financiar al doljenilor, neschimbat

 

Cu toate acestea, bancherii spun că evoluţia euro în raport cu leul nu a influenţat comportamentul financiar al doljenilor, mai ales că dobânzile practicate la creditele în euro se menţin mult mai scăzute în comparaţie cu cele în lei. „Deocamdată, nu a scăzut numărul celor care optează pentru creditele în valută. Unii clienţi consideră că, chiar dacă acum plătesc mai mult, când leul îşi va reveni, vor plăti mai puţin. Şi semnalele pieţei ar fi că leul şi-ar reveni“, au declarat surse oficiale din Raiffeisen Bank Craiova.

„Moneda naţională se va aprecia în termeni reali“

 

Această situaţie a fost preconizată de reprezentanţii Băncii Naţionale a României încă de săptămâna trecută. „E o perioadă de conjunctură proastă, generată şi de ceea ce se întâmplă în lume pe pieţele creditului ipotecar. Într-o economie emergentă, cum este a noastră, moneda naţională se va aprecia în termeni reali“, a declarat Gheorghe Gherghinescu, directorul BNR, sucursala Craiova. Acesta a explicat că leul a revenit la nivelul la care era la mijlocul anului trecut.

Leul a început să-şi revină încă de luni

 

Faptul că leul şi-ar putea reveni a fost confirmat şi de valoarea euro înregistrată luni (3,5921 lei), care a reprezentat o scădere cu trei bani, respectiv cu 0,83%, faţă de valoarea de vineri a monedei europene (3,6221 lei). „Unele bănci au suspectat banca centrală ca a intervenit vineri pe piaţa valutară pentru stoparea deprecierii leului, aşa că azi au apărut ordine de vânzare de valută în schimbul leilor, de teama unei noi intervenţii. Se pare că euro nu e dorit la cotaţii atât de ridicate, aşa că leul revine la un nivel mai sustenabil, care s-ar putea situa între 3,40-3,50 lei/euro“, a declarat, potrivit www.banknews.ro, Ciprian Mihai, şef de departament în cadrul Trezoreriei Volksbank România.

 

Ieri, moneda naţională a scăzut

 

Tendinţa a fost accentuată şi ieri, când moneda naţională a oscilat între 3,58 şi 3,60 lei/euro. „Moneda europeană era cotată la 3,5870 lei în deschiderea şedinţei valutare de ieri, după care a câştigat teren până la 3,6060 lei. Ulterior, euro s-a depreciat din nou până la 3,5910 lei, a revenit la 3,6050 lei, iar la ora 11.20 coborâse la 3,5870 lei“, notează NewsIn. Următorul pas a fost o nouă depreciere a leului în raport cu euro, pentru ca la încheierea zilei moneda naţională să revină la o valoare de 3,5865 lei/euro. „Se observă o uşoară revenire faţă de nivelul atins în ultimele trei zile“, a declarat directorul BNR, sucursala Craiova.

 

„Oamenii vor cumpăni înainte de a se împrumuta“

 

Indiferent de evoluţia leului în raport cu moneda europeană, bancherii spun însă că, pe termen lung, doljenii vor fi mai atenţi la moneda în care se împrumută. „Oamenii vor cumpăni mai mult înainte de a se orienta către un credit sau altul. Riscul valutar este totuşi unul asumat“, a explicat Gheorghe Gherghinescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS