18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPâinea se poate scumpi în orice moment

Pâinea se poate scumpi în orice moment

Chiar dacă nu au luat încă o decizie în ceea ce priveşte perioada în care vor scumpi pâinea şi produsele de panificaţie, producătorii din Craiova spun că o majorare a costului este inerentă.

Pe fondul secetei excesive din acest an şi, implicit, a creşterii preţului grâului, o eventuală scumpire a pâinii a fost anunţată de producătorii din România încă de la începutul lunii octombrie. „Pâinea se va scumpi cu circa 50% până la sfârşitul anului ca urmare a creşterii preţului grâului“, a declarat, pentru NewsIn, Aurel Popescu, preşedintele Patronatului român din industria de morărit, panificaţie şi produse făinoase (Rompan).

Potrivit acestuia, pentru lunile noiembrie şi decembrie, creşterea preţului va fi de 10-15% şi va fi decisă de fiecare producător, în funcţie de costurile de producţie.

 

„E o veste proastă, mai ales că vin sărbătorile“

 

În Craiova, unele brutării au scumpit deja marfa, spre disperarea craiovenilor, care încearcă să se obişnuiască însă cu ideea. „S-a scumpit, dar ce să facem, nu putem renunţa la pâine, că ea ne ţine de foame. E greu, dar nu e nimic surprinzător, pentru că mereu în preajma sărbătorilor se scumpesc toate“, a declarat Mariana Dragomir, o pensionară din Craiova.

Perspectiva unei noi scumpiri a pâinii nu place locuitorilor Băniei. „Eu iau pâine de la o brutărie unde nu s-a scumpit încă, dar mi-au spus că în următoarea perioadă se va scumpi. E o veste proastă, mai ales că vin sărbătorile“, a spus Aida Radu, din Craiova.

 

„Facem eforturi să menţinem cât de mult posibil preţul pâinii“

Şi producătorii din panificaţie au în vedere o apropiată scumpire a pâinii. Rămâne însă de văzut cât de apropiată. „Nu s-a scumpit încă. Deocamdată mai rezistăm. Este însă a doua oară când am primit făină la preţ majorat“, a explicat Mioara Diaconescu, şef de unitate la brutăria Minufan.

Nici principalul producător de pâine din Dolj – Pan Group – nu exclude posibilitatea unei scumpiri în următoarele luni. „Facem eforturi să menţinem cât de mult posibil preţul recomandat al pâinii la actualul nivel de 1,1 lei (pâinea de 1,5 lei are 400 g). Nu ştim însă dacă vor fi scumpiri până-n sărbători sau după. Nu am luat încă o decizie în acest sens“, a declarat Florin Busuioc, directorul comercial al PAN GROUP SA, care a precizat că va fi un an greu.

Potrivit acestuia, pe lângă creşterea preţului grâului, în ultima perioadă s-au înregistrat majorări semnificative de preţ la grăsimile vegetale (aproximativ cu 30%) şi la praful de ouă (70-80%).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS