22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDisponibilizaţii, în vizorul guvernului

Disponibilizaţii, în vizorul guvernului

Guvernul a decis să sisteze şi venitul lunar de completare disponibilizaţilor dacă refuză locurile de muncă oferite de AJOFM. Şomerii au mari probleme în găsirea unui serviciu, mai ales că foarte mulţi nu au nici studii minime.

Persoanele concediate prin disponibilizări colective vor fi mai atent supravegheate, începând din acest an, ca urmare a modificărilor OUG nr. 116/2006. Noutăţile legislative se referă la posibilitatea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj de a înceta plata venitului lunar de completare, în cazul în care titularul refuză nejustificat un loc de muncă. Până în prezent, o astfel de măsură nu era stipulată, aşa că, dacă refuzau o slujbă oferită de agenţie, persoanele în cauză pierdeau doar şomajul, încasând în continuare venitul lunar de completare. „Dacă un craiovean disponibilizat avea calificarea pe care o cerea angajatorul, dar nu dorea pur şi simplu să lucreze, mulţumindu-se să stea, singura posibilitate pe care o aveam era să-l tăiem de la plata ajutorului de şomaj. Măsura guvernului este bun augur, asigurându-ne un control mai bun asupra acestor persoane“, a precizat Daniela Neagoe, directoarea AJOFM Dolj.

Noile modificări susţin încetarea venitului lunar de completare şi în cazul în care titularul refuză să participe „la cursuri de reconversie profesională furnizate gratuit de agenţie, sub formă de servicii de iniţiere, calificare, recalificare, prefecţionare şi specializare“.

Prevederile legislative aprobate în şedinţa guvernului din 24 octombrie aduc în prim-plan şi certificatele care atestă că starea de sănătate a unui şomer nu îi permite să desfăşoare o activitate. Acestea trebuie să fie confirmate de comisiile de expertiză medicală.

Altă reglementare se referă la încetarea venitului lunar de completare în cazul în care se descoperă că beneficiarul munceşte la negru.

Fără cursuri de recalificare din lipsa studiilor minime

Probleme vor continua să fie, potrivit Danielei Neagoe, în cazul tuturor şomerilor, deoarece nu există o concordanţă între cererea şi oferta de locuri de muncă. Deşi numărul lor, la nivel judeţean, este destul de mare, puţini îşi găsesc un loc de muncă, deoarece nu sunt calificaţi în meseriile cerute de angajatori. „Din păcate, nici măcar nu putem să-i înscriem la cursuri de recalificare, deoarece nu au studiile minime cerute obligatoriu pentru a le putea urma. Ei ar trebui să fie interesaţi să obţină o diplomă de absolvire pentru a-şi putea găsi un loc de muncă şi a se forma din punct de vedere profesional“, a menţionat Daniela Neagoe.

Toată situaţia se transformă însă într-un cerc vicios. După ce nu mai primesc ajutorul de şomaj, neavând unde să muncească, foarte mulţi se orientează spre Primăria Craiova, pentru a încasa de data asta ajutorul social. De la Direcţia de Asistenţă şi Protecţie Socială aceştia sunt retrimişi trimestrial la AJOFM, pentru a găsi un loc de muncă. Însă, aici, puţini au sorţi de izbândă, dacă nu sunt calificaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS