18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMai mult ne împrumutăm decât economisim

Mai mult ne împrumutăm decât economisim

După ce, anul trecut, doljenii au reuşit să economisească în depozite la termen cu 42% mai mult decât în 2005, anul acesta, economiile nu au putut să ţină pasul cu împrumuturile.

Potrivit un studiu al Băncii Naţionale a României (BNR) cu privire la comportamentul financiar al populaţiei şi agenţilor economici în profil teritorial, în luna august a acestui an, doljenii au reuşit să facă împrumuturi în lei în valoare de peste 1,84 miliarde de lei. La acestea se adaugă cele peste 1,127 miliarde, în valută. În ceea ce priveşte disponibilităţile la vedere în lei (sume păstrate în conturile din bănci, fără destinaţie de moment), acestea au totalizat 497 de milioane de lei. Valoarea depozitelor pe termen şi a celor rambursate după notificare, în lei, a fost de 1,19 miliarde de lei.

„Creşte deficitul contului curent al balanţei de plăţi“

Făcând o analiză atentă a situaţiei, comportamentul financiar-bancar al doljenilor scoate la iveală faptul că destinaţia împrumuturilor nu este nici pe departe investiţia, ci cumpărăturile populaţiei. „Ceea ce am remarcat este că împrumuturile în lei acordate populaţiei (aproximativ 1,038 miliarde de lei) sunt mai mari decât cele acordate agenţilor economici (aproape 805 milioane de lei)“, a declarat Gheorghe Gherghinescu, directorul BNR Dolj.

Situaţia este asemănătoare şi în cazul creditelor în valută, unde populaţia a atras aproape de două ori mai multe împrumuturi decât firmele. Impactul acestui comportament asupra economiei locale nu se va lăsa prea mult aşteptat. „În primul rând, această situaţie stimulează importurile – creşte deficitul contului curent al balanţei de plăţi“, a explicat Gherghinescu. Directorul BNR Dolj a subliniat faptul că în judeţele cu activitate economică intensă (investiţii masive), valoarea creditelor contractate de agenţii economici este mai mare decât a împrumuturilor populaţiei. Este cazul Braşovului, Clujului, Sibiului, Timişului.

În 2006 au crescut economiile doljenilor

Potrivit informaţiilor primite de la BNR Dolj, în 2006, cele 25 de instituţii bancare din Craiova au reuşit să atragă de la populaţie şi agenţi economici depozite pe termen în lei în valoare de peste 1,12 miliarde de lei, în creştere cu aproximativ 42% faţă de 2005, când depozitele pe termen în lei s-au ridicat la aproximativ 788 de milioane de lei. „E un lucru bun că a crescut gradul de economisire al populaţiei. Acest lucru contribuie la finanţarea sănătoasă a economiei. Totodată, disponibilităţile economice mai mari ale agenţilor economici ne arată că le-a mers mai bine şi că au acumulat mai mult“, declara la momentul respectiv Gheorghe Gherghinescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS