19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSute de fermieri, obligaţi să dea subvenţiile înapoi

Sute de fermieri, obligaţi să dea subvenţiile înapoi

Pentru că au cultivat o suprafaţă mai mică decât cea pentru care s-au angajat atunci când au obţinut ajutorul financiar, agricultorii care anii trecuţi au primit subvenţii de la stat au acumulat debite de sute de mii de lei.

Potrivit reprezentanţilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) Dolj, numărul agricultorilor care au primit anul trecut subvenţii de la APIA, dar nu au însămânţat toată suprafaţa pentru care primiseră ajutor depăşeşte câteva sute. În ceea ce priveşte debitele acumulate de aceştia, valoarea lor depăşeşte 200.000 de lei numai în 2006. „La Ordonanţa nr. 20/2006 (privind acordarea de facilităţi producătorilor agricoli şi crescătorilor de animale în perioada de preaderare la UE) avem opt debitori, societăţi, care au acumulat datorii în valoare de aproximativ 104.000 lei“, a declarat Veronica Cocoşilă, şefa Serviciului examinări cereri din cadrul APIA Dolj.

265 de debitori

Acestea nu sunt însă singurele debite acumulate de agricultorii doljeni la APIA în 2006. „La OUG nr. 65/2006 (privind unele măsuri de sprijin financiar care se acordă producătorilor agricoli pentru înfiinţarea culturilor din toamna anului 2006) avem 265 de debitori, persoane fizice şi juridice“, a spus Veronica Cocoşilă.
Aceştia au acumulat o sumă restantă de peste 125.000 de lei. Potrivit informaţiilor primite de la APIA Dolj, cei mai mulţi debitori (200, adică 75%) sunt arondaţi la Centrul Local APIA Bechet. „Sunt, în general, persoane care au debite pentru suprafeţe mici – în loc să însămânţeze un hectar, au însămânţat 0,7 hectare“, a adăugat Cocoşilă. Potrivit informaţiilor primite de la aceasta, la debitele acumulate pentru subvenţiile distribuite prin APIA Dolj se adaugă şi cele distribuite prin Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Dolj.

Debitorii nu primesc subvenţii

Şefa Serviciului examinări cereri din cadrul APIA Dolj a explicat că, potrivit legislaţiei în vigoare, persoanele care figurează ca debitori la APIA sau DADR Dolj ca urmare a nerespectării condiţiilor de eligibilitate aferente formelor de sprijin financiar acordate în ultimii trei ani nu pot primi subvenţie. Debitorii care doresc să mai primească subvenţii începând de anul acesta trebuie să-şi lichideze debitele existente până la data depunerii cererii de sprijin. Aceştia trebuie să depună împreună cu cererea de subvenţie şi copia documentelor justificative de plată. „Cei care doresc să-şi plătească debitele o pot face în contul RO14TREZ70023830140XXXXX, la Trezoreria Operativă a Municipiului Bucureşti“, a subliniat Veronica Cocoşilă. Aceasta a explicat că o parte dintre debitori au fost deja acţionaţi în judecată. „Direcţia de recuperare a debitelor se ocupă de notificări şi de acţionarea în justiţie. În acest moment, în judeţ există cinci-şase procese“, a mai spus şefa Serviciului examinări cereri din cadrul APIA Dolj.

Debitorii sunt afişaţi la centrele locale APIA

Având în vedere că în această perioadă se derulează subvenţia pentru combustibilul folosit şi resursele materiale necesare pentru înfiinţarea culturilor în această toamnă, sucursalele APIA şi DADR au întocmit liste pe localităţi cu producătorii agricoli (persoane fizice sau juridice) ce figurează ca debitori, pe care le vor afişa la Centrele Locale APIA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU