23.9 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAfacere de zeci de milioane de euro

Afacere de zeci de milioane de euro

Cummins Generator Technologies (CGT) România, cunoscută de craioveni mai degrabă ca AVK Electroputere, este prezentă pe piaţa generatoarelor de electricitate din ţară încă din 1999, după ce cu un an înainte s-au stabilit primele contacte între partea română (reprezentanţii Electroputere Craiova) şi firma germană AVK/SEG.

Contractul s-a semnat la 22 septembrie 1999. Trei ani mai târziu, în 2002, printr-o majorare de capital, AVK/SEG a ajuns să deţină 67% din AVK Electroputere (AVK EP), iar în 2005, a doua mărire de capital a trecut 87% din acţiuni sub controlul nemţilor. Între aceste două momente, AVK/SEG a fost cumpărată de compania britanică Newage, iar fabrica din Craiova şi-a schimbat denumirea în Newage AVK România. Ulterior, în 2006, compania americană Cummins a cumpărat Newage, implicit fabrica olteană, aceasta devenind „fiica“ unuia dintre cei mai mari producători de generatoare de electricitate din lume, Cummins Generator Technologies. După aproape opt ani de la înfiinţare, fabrica din incinta platformei Electroputere, unde astăzi lucrează aproape 800 de craioveni, a devenit CGT România, o firmă cu o dezvoltare spectaculoasă. În 2000 avea o cifră de afaceri de 1,5 milioane de euro, patru ani mai târziu – 9 milioane de euro, 22 de milioane de euro în 2005, 30 de milioane în 2006, iar pentru anul acesta, Johann Suciu, managerul fabricii de la Craiova, estimează o cifră de afaceri de 45-48 de milioane de euro. „Profitul obţinut se reinvesteşte în dezvoltarea fabricii“, a declarat Johann Suciu.

 

Colaborare dificilă cu partenerii români

 

Problemele pe care le-a întâmpinat această afacere sunt legate de neseriozitatea unora dintre partenerii români şi lipsa de personal calificat, cu experienţă, îndeosebi în ultimii ani. „Nu avem capacitate de producţie suficientă, motiv pentru care a trebuit să folosim subcontractori. Am găsit puţine firme româneşti care să respecte standardele noastre de calitate. Trăind 34 de ani în România, lucrând 12 ani aici, ştiam că atunci când partenerii români spun că fac tot posibilul, asta înseamnă «nu». Dar am observat că situaţia se îmbunătăţeşte“, este de părere managerul fabricii din Craiova. Pentru viitor, CGT România se orientează către ultimele produse în domeniul generatoarelor sincrone, urmărind intrarea pe piaţă încă de la început, implicit profitul care se poate obţine. „De anul acesta am început să producem şi generatoare de electricitate în domeniul eolian. Am făcut două prototipuri, unul la Craiova şi unul în Marea Britanie“, a declarat Johann Suciu. În palmaresul firmei din Craiova sunt trecute generatoarele de electricitate care echipează vasul de croazieră Queen Mary 2, care la vremea construcţiei, în 2003, era cel mai mare transatlantic din lume.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS