22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRomânii au speriat eBay

Românii au speriat eBay

eBay, cel mai mare website de licitaţii din lume, a făcut publice detaliile unei campanii demarate cu luni de zile în urmă împotriva tentativelor de fraude on line originare din România, iar rezultatele au arătat că românii sunt fruntaşi, informează cotidianul on line Business Standard.

Matt Henley, membru al Departamentului de Investigare a Fraudelor din cadrul eBay, a concluzionat că „un procent uriaş din tentativele de fraudă şi fraude provin din România“. Din acest motiv, eBay a creat o echipă specială de informaticieni, analişti şi jurişti care să lucreze cu victimele şi autorităţile române pentru limitarea acestui fenomen.
Un serviciu specializat în criminalitatea informatică se află în subordinea Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Craiova. „Sunt foarte multe probleme sub aspectul fraudelor pe internet şi fenomenul este în creştere. Craiova şi Vâlcea sunt, probabil, zonele prolifice din România în privinţa fraudelor on line“, a declarat comisar-şef Gheorghe Bică, şeful BCCO Craiova. Conform acestuia, cauza extinderii fenomenului de fraudare on line este notorietatea câştigurilor care se pot obţine, în special în rândul tinerilor: „Din teribilism, tinerii se laudă cu cât de mari sunt câştigurile pe care le-au obţinut prin fraudă, iar fenomenul se întinde ca o pecingine“.

Majoritatea fraudelor se fac în provincie

Iniţial, o problemă de care s-au lovit cei de la eBay a fost că eforturile autorităţilor române se concentrau, iniţial, în zona Bucureştiului, în timp ce specialiştii site-ului au identificat majoritatea fraudelor ca fiind lansate din oraşe cu până la 100.000 de locuitori. Există un caz în care specialiştii site-ului de licitaţii au identificat 200 de tentative de fraudă provenind dintr-un singur oraş al cărui nume nu a fost dezvăluit. „Poliţia din acel oraş nici măcar nu avea conexiune la internet. Unii politişti foloseau acelaşi internet-cafe ca şi fraudatorii“, a afirmat Henley, citat de Business Standard.
El a adăugat că, de când a început colaborarea cu Poliţia Română, „au fost operate câteva sute de arestări, sub acuzaţia de fraudă informatică“. La nivelul Craiovei, aproximativ 50 de persoane au fost identificate şi trimise în judecată, conform comisarului-şef Bică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU