16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCursul valutar influenţează piaţa imobiliară

Cursul valutar influenţează piaţa imobiliară

După o creştere considerabilă a preţului la locuinţe, la începutul anului, costurile din piaţa imobiliară din Craiova înregistrează o uşoară scădere.

Încă din luna noiembrie a anului trecut, preţurile au cunoscut un ritm constant de creştere, astfel încât în primele patru luni de după aderare se putea deja vorbi de costuri cu 50% mai mari ale locuinţelor în Craiova. Scăderea preţurilor a fost sugerată încă de la începutul acestui an, însă aceasta s-a lăsat aşteptată. Specialiştii vorbesc, în sfârşit, de o stagnare a preţurilor. Nicu Răduţ, managerul agenţiei imobiliare Unic, a explicat situaţia prin faptul că până în prezent doar o singură bancă a adoptat reglementări noi, astfel că numărul creditelor acordate este încă prea scăzut pentru a influenţa preţurile din piaţă. „De o lună, putem vorbi de o stagnare a preţurilor“, a afirmat Teodor Popescu, managerul agenţiei imobiliare Dorcas Imobiliare. Potrivit acestuia, este puţin probabil că vor scădea preţurile prea mult, având în vedere că numărul proiectelor imobiliare este încă destul de scăzut. „La blocurile vechi se observă o stagnare clară a preţurilor. La blocurile noi însă, nu este exclus ca preţurile să mai crească puţin din cauză că nu există ofertă pe piaţă“, a adăugat Popescu.
Totuşi, o creştere de preţ ar putea fi destul de riscantă pentru vânzători, mai ales că mulţi potenţiali clienţi sunt încă în aşteptare. „Vânzările au scăzut comparativ cu anul trecut. Oamenii aşteaptă probabil să se aşeze preţurile“, a explicat Teodor Popescu.

Preţurile locuinţelor se calculează în lei

Dacă până în acest an moneda preferată pentru costurile imobiliarelor era euro, în prezent leul este mult mai folosit. „Atâta timp cât euro e pe un curs descendent, preţurile se calculează în lei în majoritatea cazurilor. Situaţia aceasta se manifestă cam de acum două luni“, a afirmat Teodor Popescu. Acesta a explicat că un apartament care acum două luni costa 70.000 de euro se vinde acum la echivalentul lui în lei. Cei care au decis să păstreze preţurile în euro – destul de puţini la număr, au mărit însă costurile. „Piaţa imobiliară s-a conformat la scăderea monedei euro. Majoritatea preţurilor sunt în lei. Doar la terenuri preţurile la metrul pătrat au rămas în euro“, a declarat Nicu Răduţ.

Moneda naţională s-a apreciat în raport cu euro

Potrivit specialiştilor imobiliari de la nivel naţional, acest trend, destul de slab în Bucureşti, se va accentua o dată cu involuţia monedei europene, mai ales că aceia care vând sunt tentaţi ca, atunci când trec dintr-o monedă în alta, să facă rotunjiri ale preţurilor. De fapt, cursul valutar reuşeşte să schimbe multe din nuanţele peisajului economic, astfel că, pe lângă piaţa imobiliară, de pe urma acestei tendinţe de creştere a valorii leului mai au de câştigat şi importatorii, şi persoanele cu credite contractate în valută.
Potrivit NewsIn, citat de www.curs-valutar.ro, moneda naţională s-a apreciat, în raport cu euro, la maximul ultimilor ani. La închiderea şedinţei de schimburi valutare de marţi, euro era cotat la 3,2780 lei, la un nivel apropiat de cel de luni seară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS