16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriLocuinţa, gaj pentru două-trei împrumuturi

Locuinţa, gaj pentru două-trei împrumuturi

Românii care vor să împrumute mai mulţi bani pot să-şi pună ipotecă pe locuinţă de mai multe ori. Aceasta însă cu condiţia ca salariul să le permită să plătească toate ratele dorite.

Săptămâna aceasta, la mai bine de două luni de când Banca Naţională a României (BNR) a hotărât să renunţe la restricţiile impuse la împrumuturile acordate de instituţiile financiare,  Direcţia Supraveghere din cadrul BNR a dat undă verde primei bănci comerciale să lucreze după propriile reguli, ce ţin cont atât de dinamica pieţei, cât şi de profilul de risc al clientului.

Creşterile preţurilor la imobiliare susţin împrumuturile ipotecare repetate

În aşteptarea acordului şi pentru celelalte bănci din sistem care au depus normele spre avizare (încă 13), românii cu salarii frumuşele pot apela la o serie de strategii pentru a face împrumuturi cât mai mari. Persoanele care au propria locuinţă o pot ipoteca de mai multe ori. „Ipoteca presupune garantarea cu imobilul respectiv. În momentul în care se face al doilea credit garantat cu acelaşi imobil, se reevaluează imobilul“, au declarat surse din Alpha Bank Craiova. Acest lucru vine în special în avantajul clienţilor care au o locuinţă a cărei valoare a crescut considerabil faţă de momentul contractării primului credit. Din acest punct de vedere, craiovenii pot însă să stea liniştiţi, mai ales că valoarea imobilelor a crescut în ultimele şapte luni cu aproape 50%. Mai norocoşi sunt craiovenii care au cumpărat o locuinţă în urmă cu doi ani. „Faţă de acum doi ani, valoarea imobilelor s-a dublat“, a declarat Nicu Răduţ, directorul agenţiei imobiliare Unic.

„Facem împrumuturi fără a depăşi gradul de îndatorare admis“

Potrivit reprezentanţilor băncilor, indiferent de numărul de credite pe care beneficiarul lor îl doreşte, una dintre condiţiile principale pentru acordarea mai multor credite garantate cu acelaşi imobil este aceea ca valoarea evaluată să acopere valoarea împrumuturilor contractate. Afirmaţia este susţinută şi de ceilalţi bancheri. „Dacă un client vine şi solicită un împrumut de 20.000 de euro pentru care ipotechează un apartament de 100.000 de euro (ipotecă de rang I), el poate veni oricând să solicite alt credit (pentru care apare ipoteca de rang II), cu condiţia ca valoarea rămasă să acopere 130% din valoarea împrumutului respectiv“, au declarat surse autorizate din BRD Group Societe General Craiova. Totuşi, potrivit acestora, foarte important este ca salariul beneficiarului să permită împrumutul. „Există ipotecă de rang I, II, III, IV, V, în funcţie de valoarea bunului cu care garantăm. Facem însă împrumuturi fără a depăşi gradul de îndatorare admis, astfel încât împrumutatul să poate să-şi ramburseze creditele, dar şi să trăiască“, au explicat surse autorizate din BRD.

Mai multe împrumuturi ipotecare, aceeaşi bancă

În plus, craiovenii ar trebui să aibă în vedere faptul că cel       de-al doilea şi de-al treilea credit cu ipotecă se pot face, în general, la aceeaşi bancă. „Nu pot garanta cu acelaşi imobil două credite la două bănci diferite“, au afirmat surse din Alpha Bank Craiova. De aceeaşi părere sunt şi ceilalţi bancheri. „Acest lucru nu se poate întâmpla decât cu aceeaşi bancă. Dacă se vrea a doua ipotecă la altă bancă se poate doar cu refinanţare, cu derogări speciale“, au adăugat surse din BRD.

„În nici un caz nu l-aş ipoteca de prea multe ori“

Cu toate că este posibilă contractarea mai multor credite ipotecând un singur imobil, nu toţi craiovenii sunt interesaţi de această perspectivă. „Dacă tot am reuşit să am un acoperiş deasupra capului, de ce aş vrea să-l ipotechez? Nu l-aş ipoteca nici măcar o dată“, a spus Marius Busuioc, un craiovean de 40 de ani. Afirmaţia este susţinută şi de alţi craioveni intervievaţi. „În nici un caz nu l-aş ipoteca de prea multe ori. Dacă tot mi-aş permite un credit aşa de mare, nu înţeleg de ce m-aş împrumuta“, a afirmat o craioveancă de 30 de ani. De fapt, acest lucru este confirmat şi de reprezentanţii agenţiilor imobiliare. „Aproximativ 20% din clienţi abia sunt de acord să ipotecheze o dată“, a explicat Nicu Răduţ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS