22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024

Vila versus bloc

Alegerea unei case sau a unui apartament la bloc depinde de asteptarile pe care le are fiecare de la viitoarea locuinta. In alegerea investitiei potrivite intervine insa si factorul financiar, cel mai important din toate.


Orice craiovean care viseaza la o locuinta stie deja cam ce-si doreste de la viitorul camin. Inainte de a scoate banii din buzunar, ar trebui insa sa ia in considerare atât avantajele si dezavantajele traiului de zi de zi si implicit stilul de viata pe care si-l doresc, cât si perspectiva constructiei ca investitie. Apartamentele de bloc, mai ales cele cu suprafete pâna la 70 mp, fac parte din categoria celor mai ieftine imobile, unul dintre avantajele locuintelor la bloc, printre care se mai numara cheltuielile mici de intretinere si cu impozitul, lipsa de griji pentru reparatii si plata anumitor utilitati, care ramân in seama administratorului. Dezavantajele apartamentelor de bloc sunt lipsa de intimitate, deranjul vecinilor, locatari rau-platnici care pot determina masuri restrictive din partea furnizorilor de utilitati, lipsa unei curti si a unui loc de parcare.


Casa, avantaje si dezavantaje


Nevoia de intimitate, liniste si de confort sporit ii determina insa pe multi craioveni sa se orienteze catre o casa care le poate oferi in plus o bucata de pamânt ce se poate transforma intr-o gradina, intr-un loc de joaca, o terasa sau, de ce nu, intr-o piscina. La acestea se adauga spatii locuibile mai mari, lipsa spatiilor comune, loc de parcare. Mai mult decât atât, daca la blocurile clasice nu exista izolatii exterioare, iar plata pentru spatiile comune este semnificativa, la casa, controlul costurilor este mult mai mare, proprietarul nefiind obligat sa suporte sume aditionale impuse de asociatia de locatari. In acelasi timp, la casa pot aparea cheltuieli adiacente cu intretinerea constructiei – proprietarii de case vor cheltui mai mult cu renovarile si amenajarile ulterioare. Pretul de achizitie a caselor nu vine insa intotdeauna in sprijinul cumparatorilor ale caror resurse sunt, in cele mai multe cazuri, limitate. In plus, la costul mare de achizitie se adauga cheltuieli mari cu impozitul si intretinerea.


Ce poti cumpara cu 60.000 de euro


Când vine vorba de cumpararea unei locuinte, isi spun cuvântul atât factorul financiar, cât si gusturile si preferintele fiecarei persoane, mai ales ca sunt situatii in care pretul caselor este identic cu al unui apartament. „In functie de bani, fiecare se poate decide catre o locuinta sau alta. Cu 60.000 – 65.000 de euro poti cumpara un apartament cu trei camere intr-o zona centrala. Cu aceiasi bani poti opta pentru un teren intr-o zona in curs de dezvoltare“, a declarat Teodor Popescu, directorul agentiei Dorcas Imobiliare. Potrivit acestuia, un teren de casa intr-o astfel de zona costa aproximativ 20.000 – 25.000 de euro, iar constructia unei case de aproximativ 150 mp cu parter mansardabil – 200 de euro mp la rosu, cu acoperis. Asta inseamna ca, daca la cei 60.000 – 65.000 de euro adauga câteva mii, craiovenii isi pot construi o locuinta care sa le satisfaca gusturile. „Celor care au deja o locuinta si niste bani le recomand sa cumpere un teren intr-o zona construibila si in timp sa-si ridice o locuinta“, a adaugat Popescu.


„Ca investitie, casa si terenurile pentru casa sunt cele mai profitabile“


Potrivit specialistilor din domeniu, cu 65.000 – 70.000 de euro, in zone rezidentiale, de exemplu, craiovenii pot cumpara o casa gata construita. „Cu 65.000 – 70.000 de euro poti cumpara o casa in zona Daewoo sau Drumul Muntenilor sau poti achizitiona case vechi, demolabile, in zone centrale“, a declarat Niculina Otovescu, directoarea agentiei imobiliare Bela.


Aceasta sustine ca persoanele care au 50.000 de euro pot sa-si achizitioneze fie un apartament bun in zonele dinspre centru (Rovine, Sarari, Brazda), fie o casa in zone marginase (Brazda, Ciuperca). „Ca investitie, casa si terenurile pentru casa sunt cele mai profitabile“, a spus Otovescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII