15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum sa faci impresie buna din prima zi

Cum sa faci impresie buna din prima zi

Tracul primei zile de munca poate fi generator de multe probleme. Daca sunteti o persoana calculata si respectati câteva reguli simple cu privire la vestimentatie si relatiile cu noii colegi, lucrurile vor fi insa cât se poate de simple.


Un nou sau un prim loc de munca este, in general, un moment extrem de emotionant. Astfel, dupa stresul interviurilor, prima zi de lucru este, la rândul ei, un nou factor de stres. Din pricina lui, acomodarea cu noul loc de munca si cu noii colegi poate fi extrem de dificila, mai ales ca prima impresie conteaza. Ca nou angajat ar trebui sa retineti ca prima zi de munca nu e, in general, una de munca, ci una de acomodare (cu firma, cu regulile interne), de contact (cu colegii, superiorii) si de informare (despre sistemul de lucru). De aceea, specialistii recomanda sa puneti cât mai multe intrebari posibile – pentru a parea interesat – si dati dovada de calm si rabdare – in caz contrar s-ar putea sa fiti considerat imatur si neprofesionalist.


Punctualitatea si vestimentatia creeaza prima impresie


Inainte de a pasi in noul birou trebuie sa aveti deja o impresie despre ceea ce inseamna noul loc de munca, de aceea, la interviul final sau in momentul in care faceti turul locului in care urmeaza sa lucrati, fiti atenti la atmosfera din birouri, la modul in care acestea sunt organizate, la modul cum viitorii colegi comunica intre ei. Acest lucru va va ajuta sa va dati seama ce anume trebuie sa ajustati la propriul comportament pentru a deveni „unul de-al lor“.


Specialistii mai recomanda ca, pentru a nu va simti prea stânjenit si pentru a nu face o impresie proasta din prima zi, sa va informati despre programul de lucru, de la superiori, si sa fiti punctual(a). In plus, chiar daca ceilalti angajati adopta un program propriu, e indicat sa va orientati dupa programul sefilor si, macar in primele luni, sa nu faceti greseala de a fi printre primele persoane care parasesc biroul.


Alt aspect deosebit de important este vestimentatia. Pentru a evita neplacerea de a aparea in jeansi si tricouri rupte, in timp ce colegii de birou adopta o vestimentatie clasica, eleganta (costum), informati-va, inainte (fie de la un coleg, fie de la Departamentul de Resurse Umane) despre „codul vestimentar“ al companiei.


Chiar daca sunteti capabil(a), nu adoptati o atitudine de „stie-tot“


Cu toate ca in prima zi tendinta generala este aceea de a sta deoparte (oricum, din pricina emotiilor ai impresia ca ai maturi in loc de mâini), specialistii recomanda sa dati dovada de initiativa, fara insa a parea infumurat („Eu stiu o modalitate mai buna si mai usoara de a face acest lucru“) sau a face ceva ce ar putea afecta in mod negativ compania. In plus, chiar daca specialistii recomanda o atitudine motivanta, atenta, interesata, nu e cazul sa pareti agresiv(a), chiar daca acesta este cel mai usor mod de a ascunde neincrederea in propriile forte.


Gânduri care te streseaza in prima zi de lucru


Emotiile si nesiguranta specifice primei zile la un loc de munca pot sa va copleseasca. Specialistii sunt de parere ca nu este deloc anormal sa aveti indoieli si sa va gânditi ca nu ati facut cea mai buna alegere atâta timp cât nu luati o decizie radicala in acest sens (demisia). Trebuie sa aveti rabdare si sa asteptati o perioada pâna sa va acomodati. Ideea e sa gânditi pozitiv si sa nu intrati in panica. Astfel, temerile de genul „habar n-am ce sa fac“, „daca am sa fac tot felul de greseli“, „daca nu fac fata“ ar trebui lasate de-o parte, mai ales ca nimeni nu se asteapta sa dati dovada de un profesionalism iesit din comun din prima zi.


Sfaturi pentru prima zi de lucru


– fii realist – primele responsabilitati nu vor fi nici prea mari, nici foarte interesante;


– fii organizat – un birou dezordonat creeaza impresia unei persoane neingrijite si dezorganizate in munca;


– fii atent la tot ce se intâmpla in jur;


– adapteaza-te – daca ai fost angajat ai deja un loc in companie, insa trebuie sa-ti gasesti un loc si in echipa din care faci parte;


– indrazneste – arata ca ai initiativa, incearca sa gasesti solutii – nu le pune insa in aplicare inainte de a te consulta cu un superior;


– invata sa stapânesti arta de a planifica si de a face;


– cunoaste-ti colegii – fa cunostinta cu noii colegi si sefi si incearca sa le retii numele si functiile;


– nu confunda amabilitatea cu prietenia – raspunde la intrebari fara a da prea multe amanunte despre tine;


– fii rezervat(a) nu salbatic(a) – comunica cât mai mult;


– repereaza persoanele care-ti pot deveni aliate, insa poarta-te amabil si prietenos cu toata lumea si nu adera la nici o „bisericuta“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS