16.2 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTransferuri de actiuni pe jumatate

Transferuri de actiuni pe jumatate

Din cele 114 societati incluse in Fondul Proprietatea, doar 65 au realizat transferul efectiv al actiunilor catre Fond.


Multe dintre societatile preluate fac parte din portofoliul Ministerului Economiei si Comertului. „Noi facem permanent presiuni, dar nu depinde de mine“, a declarat ieri Nicolae Ivan, presedintele Consiliului de Supraveghere al FP. Acesta a dat ca explicatie maniera de lucru „putin birocratica din interiorul MEC“, fara a preciza la care dintre societati nu s-a transferat pachetul de actiuni destinat Fondului Proprietatea.


Cu toate acestea, Nicolae Ivan mentine data fixata – mijlocul lunii aprilie – la care va inainta catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare cererea de listare la Bursa a Fondului Proprietatea.


Inregistrare la Registrul Comertului


Fondul Proprietatea a fost gândit ca un organism de plasament colectiv, constituit din pachete variabile de actiuni ale unor societati la care statul mai are calitatea de actionar (majoritar sau minoritar). Prin renuntarea la aceste actiuni, statul isi pierde calitatea de actionar, in favoarea Fondului Proprietatea. Pentru a fi valida, aceasta operatiune de transfer al proprietatii trebuie inregistrata la Registrul Comertului. Din punct de vedere juridic, transferul dreptului de proprietate asupra actiunilor s-a realizat in efectul legii de constituire a Fondului Proprietatea, aprobata la sfârsitul anului trecut.


Din punct de vedere administrativ insa, adica inscrierea la Registrul Comertului a noului actionar (Fondul Proprietatea), plus tot ce implica modificarile in structura actionariatului, lucrurile se misca mai greu, a recunoscut presedintele Consiliului de Supraveghere al FP.


Totusi, in cazul societatilor pe actiuni, inregistrarea transferului de proprietate la Registrul Comertului nu este obligatorie, ne-a declarat Cornel Popa, avocat la casa de avocatura Ţuca, Zbârcea & Asociatii. „Din punct de vedere procedural, in cazul societatilor pe actiuni este suficienta inregistrarea operatiunii in Registrul Actionarilor si doar daca se doreste acest lucru, si la Registrul Comertului. Operatiunea din urma nu este decisiva cu privire la calitatea de actionar“, a afirmat acesta.


Transelectrica, in curs de listare la Bursa


Si in ceea ce priveste listarea societatilor la BVB, lucrurile stau destul de prost. Potrivit presedintelui Comisiei Buget-Finate din Senat, Varujan Vosganian, doar 60 dintre cele 114 societati sunt in prezent listate la Bursa. Printre cele nelistate se numara cele mai mari societati, cum ar fi Loteria Româna, Imprimeria Nationala si companiile de utilitati publice. Din aceasta cauza, Vosganian considera ca este putin probabil ca se va reusi listarea Fondului pâna la mijlocul anului. Din rândul celor nelistate, Transelectrica va fi probabil prima care va reusi inceperea tranzactionarii actiunilor sale. Procedurile de pregatire pentru listarea Transelectrica evolueaza foarte bine, a declarat Nicolae Ivan.


Element de risc pentru Bursa


Potrivit presedintelui Consiliului de Supraveghere al FP, Nicolae Ivan, listarea tuturor societatilor incluse in portofoliul Fondului Proprietatea nu este in nici un caz obligatorie. „Am incercat intr-o scrisoare deschisa sa explicam aceasta problema care tot revine. Nu vad de unde apare necesitatea legala sau practica a listarii integrale la Bursa a actiunilor Fondului Proprietatea. Orice alt Fond sau SIF din România poate face investitii in actiuni care nu sunt listate. Mai mult, este un mecanism recomandat, din punct de vedere al riscului scazut. Fondul Proprietatea are o pozitie speciala, pentru ca este foarte mare. Este al treilea ca marime in Europa. In portofoliul lui este inclusa o felie mare din industria româneasca. Daca toate aceste societati ar trebui listate ar insemna ca FP ar fi un element de risc pentru Bursa româneasca si pentru el insusi“, a declarat ieri Nicolae Ivan.


El a adaugat ca acele societati pentru care exista deja o strategie de privatizare (Metrorex) sau care nu indeplinesc criteriile de listare la o Bursa (cum e cazul firmelor falimentare incluse in Fond – n.r.) nu vor fi listate.


Allen & Overy – consultantul juridic al Fondului Proprietatea


Casa de avocatura Allen & Overy a câstigat licitatia organizata de Fondul Proprietatea in vederea selectarii consultantului juridic international, a anuntat ieri presedintele Fondului, Nicolae Ivan. Pentru aceasta licitatie au depus oferte cinci case de avocatura internationale, respectiv Allen & Overy, Lantern Corporation Limited, Salans, Shearman & Sterling LLP si Freshfields Bruckhaus Deringer.


Oferta financiara a avut o pondere de 60% din punctajul final, diferenta revenind ofertei tehnice. Consultantul juridic international va redacta caietului de sarcini pentru managerul de fond (societatea de administrare – n.r.) si va organiza licitatia pentru selectia acestuia. El se va ocupa de imbunatatirea si actualizarea statului fondului, va stabili regulile lui de functionare si va scrie contractul de management cu managerul de fond.


Potrivit lui Nicolae Ivan, in jurul datei de 15 mai va fi organizat concursul pentru selectarea administratorului Fondului. Fondul are in portofoliul sau actiuni la 114 companii românesti, capitalul sau social fiind de 3,9 miliarde euro.


Capitalul urmeaza sa fie majorat ulterior cu alte active, daca cererile de despagubire vor depasi capitalul initial.


Creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, Fondul Proprietatea a devenit operational, ca societate pe actiuni inregistrata la Registrul Comertului, pe 29 decembrie 2005.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS