22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAdministratorii - controlati la sânge de primarie

Administratorii – controlati la sânge de primarie

Primaria Craiova este decisa sa retraga atestatele administratorilor vinovati de „nepasare“ la recuperarea datoriilor.


Debitele uriase acumulate in aceasta iarna de asociatiile de proprietari au determinat Primaria Craiova sa ia in serios problema recuperarii, sumelor restante. Pentru a nu mai da gres, ca pâna acum, alesii locali vor incepe de saptamâna viitoare sa controleze la sânge activitatea administratorilor. De altfel, municipalitatea intentioneaza chiar sa le retraga atestatele celor care sunt gasiti vinovati de „nepasare“. Cel care a ridicat aceasta problema, viceprimarul Gheorghe Nedelescu, considera ca masura este de bun-augur: „Putem sa mai recuperam si noi din restante. Mi-a venit aceasta idee când am vazut valoarea pe care o datoreaza asociatiile catre Regia de Apa si Serviciul de Salubritate de care ma ocup“.


Primaria ar fi demarat mai de mult acest gen de actiune, insa nu prea are oameni care sa se ocupe. In cadrul Serviciului de coordonare a asociatiilor de proprietari sunt angajati doar opt functionari, care trebuie sa controleze 385 de asociatii. Viceprimarul Sorin Iordache a precizat ca se gândise sa apeleze initial la o firma de audit care sa realizeze controale: „Am aflat ca ne costa cam 100 de milioane de lei numai pentru o asociatie. Daca intr-un an am avea in vedere zece, atunci s-ar si duce un miliard de lei. Asa ca am renuntat…“.


O solutie – desfiintarea asociatiilor


Daca primaria se va tine de cuvânt, zeci de administratori ar putea ramâne fara atestat. Pe de alta parte insa, edilul-sef al municipiului sustine chiar ideea desfiintarii asociatiilor de proprietari.


„Chiar eu il am pe cel de la blocul in care stau, care e venit parca de pe alta lume. Citeste contoarele cum vrea el, iar apoi ne trece la plata cu un debit aiurea. As vrea sa ii desfiintam, iar fiecare locatar sa isi achite consumul la furnizorii de utilitati“, a subliniat Solomon.


Cei incriminati de autoritati ca nu isi fac treaba cum trebuie sunt insa reticienti in legatura cu eficacitatea acestei masuri. „In cazul in care se gasesc persoane din asociatie care nu au platit de mai multi ani, dar nu au fost actionate in instanta, administratorul respectiv poate fi sanctionat. Unde e dovada de rea-credinta e normal sa se ia atitudine“, a precizat Cotoi Ionica, administratoare la Asociatia nr. 7L Craiovita Noua. La aceeasi concluzie a ajuns si reprezentantul Asociatiei nr. 21 Putnei, Nita Costinel, care a afirmat ca „e o idee buna in sine si s-ar putea sa aiba efect. Totusi, nu administratorii sunt tot timpul vinovati pentru neplata facturilor de catre locatari. Problema este saracia de la nivelul judetului“.


Pâna când autoritatile locale vor adopta masura contorizarii separate, craiovenii se vor confrunta in continuare cu problemele iscate de alesii asociatiilor de proprietari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU