19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCât ne costa construirea unei case

Cât ne costa construirea unei case

Visati la o casa adaptata la nevoile personale? Inainte de a incepe constructia caminului mult dorit trebuie sa va inarmati cu multa rabdare, deoarece asta presupune mai intâi birocratie.


Terenul pe care urmeaza sa fie ridicata casa este piesa esentiala a proiectului. O constructie civila nu poate fi ridicata decât pe un teren intravilan, adica neagricol. Pretul acestuia variaza in Craiova intre 10 euro/mp, la periferie, si 200 de euro/mp in zona centrala (se gaseste destul de greu). Pentru a economisi ceva bani, persoanele care vor sa-si construiasca o casa in centru ar trebui sa se gândeasca la una extinsa pe verticala si nu pe orizontala.


Dupa achizitionarea terenului, urmeaza contactarea arhitectului care, potrivit specialistilor, primeste aproximativ 7% din valoarea estimativa a constructiei. Urmeaza apoi obtinerea certificatelor de urbanism (care confirma ca imobilul se incadreaza in normele de calitate ale localitatii – planul urbanistic general), al caror pret de eliberare este de minimum 12 RON, dar depaseste 30 RON, in functie de suprafata de constructie, si al celor de mediu. La acestea se adauga avizele emise de companiile de utilitati (apa – 55 RON, termoficare – 52 RON, gaze – Distrigaz Sud (108,18 RON) si SNGN ROMGAZ (60 RON), electricitate – 192,78 RON, salubritate – 35,24), a caror lista continua la nesfârsit.


Cheltuielile cu avizele depasesc lejer 900 RON, iar autorizatiile de constructie se elibereaza numai in baza acestor acte.


Pretul unui metru patrat de casa variaza intre 150 si 600 de euro


Pretul constructiei variaza, la rândul lui, in functie de optiunea beneficiarului. „In Craiova, pretul minim al unui metru patrat de constructie este de 350 de euro, pentru casele la cheie, si ajunge pâna la 500-600 euro/mp, in functie de calitatea finisarilor (in Bucuresti ajunge chiar si la 1.000 euro/mp). In cazul constructiilor la rosu (fara finisari), pretul este de cel putin 150 euro/mp“, a declarat Dan Radulea, administratorul societatii de constructii Elitte Instal.


Materialele folosite pentru constructie (lemn, beton dublu armat cu polistiren, caramida) influenteaza, la rândul lor, costul unei locuinte. „Casele din BCA sunt mai ieftine decât cele din caramida. Diferenta e sesizabila si la acoperis. Un acoperis din tabla e mai putin costisitor decât unul din tigla“, a adaugat Radulea.


Constructia la negru nu are nici o garantie


Potrivit specialistilor, in Craiova, manopera ajunge pâna la 40% din valoarea constructiei. Persoanele care vor sa reduca investitia, angajând o echipa de constructori la negru, ar trebui sa se gândeasca insa de doua ori inainte. „Cei care opteaza pentru angajarea unei echipe la negru nu primesc garantie pentru constructia realizata. Beneficiarul nu are nici certitudinea ca acestia si-au facut treaba cum trebuie“, a declarat Stefan Cherciu, directorul agentiei imobiliare Casa Noastra. De altfel, constructia la negru nu beneficiaza nici de garantia calitatii si nici de cea a termenului de finalizare a lucrarilor. „Practic, dispar obligatiile celui care lucreaza. Desi costul constructiei se reduce cu pâna la 25% (TVA-ul si CAS-ul nu mai sunt platite), cei care sunt prinsi risca insa amenzi incepând cu 50 de milioane de lei vechi“, a spus Dan Radulea.


Acte necesare construirii unei case


• cerere tip


• act de proprietate


• fisa bunului imobil si planul de amplasare


• certificat de nomenclatura stradala


• certificatul de urbanism


• fise tehnice


• avize


• program de control al executiei lucrarilor


• referat de verificare


• program de control al executiei lucrarilor vizat de Inspectoratul in Constructii Dolj


• proiect

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS