18.3 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDoi centenari în comuna Arcani

Doi centenari în comuna Arcani


Comuna Arcani este singura localitate din Gorj unde trăiesc doi oameni care au depăşit un secol de viaţă.

Cel mai bătrân om din Arcani şi unul dintre cei mai în vârstă din judeţul Gorj este Ion Beloniu. Acesta a împlinit în luna mai 101 ani. Ion Beloniu locuieşte împreună cu fiica sa, Ioana Butiurcă, de 75 de ani. Acum, la apusul vieţii, pentru cei doi bătrâni, tată şi fiică, viaţa este foarte grea pentru că sunt nevoiţi să se descurce singuri, iar problemele de sănătate sunt mari.

Ion Beloniu s-a născut în Arcani, iar la puţin timp după ce s-a căsătorit, a plecat să lucreze în Capitală, în speranţa că va avea o viaţă mai bună. A muncit la fabrica de avioane. În timpul bombardamentelor din cel de-al doilea război mondial s-a întors acasă, la Arcani. A lucrat la CFR, iar apoi a fost om de serviciu la primărie şi la şcoală. Fiind foarte priceput, a lucrat şi la construirea unor edificii ridicate pe raza comunei. Ion Belonoiu a ieşit la pensie în urmă cu 37 de ani, iar soţia lui a murit acum 28 de ani. „A fost devotat familiei şi a avut grijă de noi şi de nepoţi. A fost foarte cumpătat şi nu a făcut excese, că altfel nu ajungea la vârsta asta“, a spus fiica bătrânului de 101 ani, Ioana Butiurcă.

 

Un om cumpătat

 

Ion Beloniu a fost un om foarte cumpătat. Îşi aminteşte că în toată viaţa lui doar de trei ori a băut mai mult decât trebuie. „De trei ori m-am îmbătat în viaţă“, a spus bătrânul. Fiica lui a precizat că acest lucru s-a întâmplat la câteva evenimente în familie, botezuri sau nunţi.

Ion Beloniu a fost operat de trei ori, ultima dată când avea 93 de ani. Dând dovadă de o voinţă puternică, a reuşit să treacă peste necazuri şi să se însănătoşească.

 

Ecaterina Bălan, un exemplu

 

Ecaterina Bălan, din satul Câmpofeni, va împlini în toamna acestui an 101 ani. Doda Cătălina, cum îi spun localnicii, trăieşte împreună cu nepotul său, Dorinel Nicolescu, de 55 de ani, singurul său sprijin. De şase ani, femeia nu se mai poate deplasa din cauză că a alunecat în grădină şi a suferit o fractură de bazin. Pentru că avea o vârstă foarte înaintată, medicii nu au mai putut face nimic. De atunci, viaţa ei a devenit foarte grea. Dorinel Nicolescu s-a mutat împreună cu bunica sa, pentru a avea grijă de ea. Îi poartă un respect deosebit pentru că doda Cătălina este un exemplu. A fost o femeie harnică şi a muncit din greu pentru a-şi ajuta familia.

Ecaterina Bălan s-a născut în comuna Băleşti, iar de la o vârstă fragedă a rămas fără tată. A fost nevoită să muncească de mică pentru a se putea descurca. S-a căsătorit, dar bărbatul cu care pornise pe drumul vieţii a murit la scurt timp, în urma unei boli. Rămasă cu un copil, a reuşit să meargă mai departe. Şi-a refăcut viaţa şi s-a căsătorit cu un bărbat din comuna Arcani, satul Câmpofeni. S-au înţeles foarte bine, amândoi fiind foarte muncitori, şi au avut împreună o fiică. Şi-au crescut copiii şi i-au ajutat pe nepoţi şi pe strănepoţi cu tot ce au putut. Dorinel Nicolescu îşi aminteşte că bunica lui mergea la piaţă să vândă lapte şi brânză, pentru a face rost de bani ca să-şi ajute nepoţii aflaţi la liceu. „Este meritul ei că a ajuns la această vârstă. Este un exemplu pentru mine“, a spus Dorinel Nicolescu.

 

A trăit cu credinţă în Dumnezeu

 

Doda Cătălina nu s-a certat cu nimeni niciodată. A trăit cu credinţă în Dumnezeu şi în valorile creştine. Până la 95 de ani, nu a avut nici o problemă de sănătate. „Cred că a ajuns la această vârstă pentru că a fost cumpătată. Nu a făcut excese“, a povestit nepotul bătrânei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU