16.2 C
Craiova
marți, 28 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAtenţie, scenarişti!

Atenţie, scenarişti!

HBO România provoacă autorii de scenarii din toată ţara să se înscrie în Concursul Naţional
de Scenarii. Şansa lor? Aceea de a-şi transforma scenariile în filme şi de a-şi face un renume
în acest domeniu.

Autorii de scenarii pentru filme de lung-metraj, scurtmetraj şi documentar se pot înscrie, în perioada 10 februarie-26 martie, la cea de-a XII-a ediţie a Concursului Naţional de Scenarii. Competiţia este pusă la cale de HBO România, în parteneriat cu Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc, organizatoarea Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Câştigătorii vor fi anunţaţi în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, care urmează să se desfăşoare la Cluj, în perioada 1 – 10 iunie.
Regulamentul stipulează faptul că persoanele care au făcut scenarii în baza cărora s-au mai realizat filme sau au mai câştigat premii pentru scenarii nu au voie să participe la acest concurs. Altfel, el se adresează tuturor persoanelor fizice cu cetăţenie română. Tuturor celor care doresc să se înscrie în competiţie le stă la dispoziţie site-ul www.hbo.ro/concursscenarii. Înscrierile se pot face numai prin intermediul acestui site, până pe 26 martie, la ora 13.00.

Premii şi avantaje

Premiile sunt tentante şi deloc de neglijat. Cea de-a XII-a ediţie a Concursului Naţional de Scenarii pune la bătaie 3.000 de dolari pentru cel mai bun scenariu de lungmetraj, 2.000 de dolari pentru cel mai bun scenariu de documentar şi 1.500 de dolari pentru cel mai bun scenariu de scurtmetraj. Totodată, toţi cei nouă finalişti ai celor trei categorii vor câştiga şi Premiul HBO, care va consta în trei zile de prezenţă la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), cu toate costurile acoperite integral (pe lângă cazare şi transport, acest pachet include şi accesul gratuit al finaliştilor la toate proiecţiile şi invitaţii VIP la evenimentele speciale ce vor avea loc în aceste zile).
Cei care vor juriza în cadrul celor trei categorii ale concursului vor fi anunţaţi până pe 2 martie. În 2011, din juriu au făcut parte Cristina Corciovescu (critic de film), Andrei Creţulescu (Creative Manager HBO), Mihai Chirilov (director TIFF/critic de film), Adrian Sitaru (regizor/scenarist), Ana Maria Sandu (scriitor/jurnalist) şi Claudiu Mitcu (regizor). Regulamentul integral al concursului este publicat pe site-ul www.hbo.ro/concursscenarii.

Câştigători din trecut

Printre finaliştii ediţiilor anterioare ale Concursului Naţional de Scenarii se numără Cristian Mungiu (câştigătorul primei ediţii pentru scenariul de lungmetraj „Cartier“), Cătălin Mitulescu (care în 2004 a câştigat premiul pentru scurtmetraj pentru „O zi bună de plajă“) sau Tudor Voican (câştigătorul premiului pentru lungmetraj în 2004, cu scenariul „Schimb valutar“).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS