16.2 C
Craiova
marți, 28 mai, 2024

Scurte ştirti

„Morgen“, propunerea României pentru Oscar
Pelicula „Morgen“, regizată de Marian Crişan, este propunerea României la Oscar, la categoria „cel mai bun film străin“, pentru gala care va avea loc în 2012. Eugenia Vodă, Magda Mihăilescu, Cristina Corciovescu, Mihai Chirilov, Dana Duma, Dinu Tănase şi Eugen Athanasiu sunt cei care au selectat filmul. „Morgen“ îl prezintă pe Nelu, un bărbat de 40 de ani, agent de pază într-un supermarket din Salonta – un orăşel de la graniţa cu Ungaria. Pentru Nelu, zilele trec la fel: pescuieşte, merge la lucru, iar seara se întoarce acasă. Într-o zi, bărbatul prinde un emigrant care vrea să treacă graniţa ilegal. Acesta îi oferă bani lui Nelu pentru a-l ajuta, iar el îi promite că va trece graniţa „mâine“ („morgen“, lb. germană).

Promenada Operei
Opera Naţională din Bucureşti organizează sâmbătă, 20 august, începând cu ora 21.00, pe esplanada din faţa Operei bucureştene, concertul „Promenada Operei“. Melomanii sau trecătorii curioşi se vor delecta cu programul de arii din opere şi operete semnate de compozitori celebri precum Giuseppe Verdi, Wolfgang Amadeus Mozart, Giacomo Puccini, Gioacchino Rossini, Johann Strauss. ONB sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare, ediţia din acest an va aduce în faţa publicului solişti precum Iordache Basalic, Leonard Bernad, Mariana Colpoş, Ana Maria Comşa, Lucian Corchiş, Felicia Filip, Daniel Filipescu, Pompeiu Hărăşteanu şi mulţi alţii. Alături de ei se va afla orchestra Operei, sub bagheta dirijorală a lui Tiberiu Soare. Accesul publicului este liber.

Reparaţii la Casa memorială „George Enescu“
Paravanul Casei memoriale „George Enescu“ din localitatea Liveni, judeţul Botoşani, a fost refăcut complet, cu fonduri obţinute de la un sponsor din judeţul Iaşi. Peretele din lemn al casei a fost reconstituit după o fotografie făcută în 1946, cu prilejul ultimei vizite a marelui muzician în satul natal. Totodată, cu sprijinul sponsorului ieşean a fost refăcută şi fântâna din curtea casei. Directorul Muzeului Judeţean de Istorie Botoşani, Lucica Pârvan, a declarat că aceeaşi firmă va asigura şi materialele de construcţii pentru refacerea soclului statuii lui George Enescu din faţa casei, dar şi a gardului împrejmuitor. Lucica Pârvan speră ca lucrările să fie finalizate până pe 19 august, când vor fi marcaţi 130 de ani de la naşterea muzicianului român.

„Discursul regelui“, pe Broadway
Lungmetrajul „Discursul regelui“ („The King’s Speech“), recompensat cu patru premii Oscar în 2011, printre care şi acela pentru cel mai bun film, va fi adaptat într-un spectacol pentru Broadway anul viitor. Curios este că scenaristul David Seidler a scris iniţial textul acestui lungmetraj sub forma unei piese de teatru. Premiera va avea loc la Yvonne Arnaud Theater din Guilford, o localitate aflată la doar câţiva kilometri de Grayshott, Surrey, oraşul în care s-a născut actorul britanic Colin Firth, personajul principal din filmul care a trezit admiraţia criticilor şi a publicului. Piesa va fi jucată apoi pe West End la Londra, în martie 2012, şi va ajunge, în cele din urmă, pe Broadway, la sfârşitul anului 2012.

Colecţia Tony Curtis, scoasă la licitaţie
Operele de artă ale lui Tony Curtis, dar şi alte obiecte care au aparţinut celebrului actor american, inclusiv jacheta de marinar purtată în filmul „Some Like It Hot“, vor fi scoase la licitaţie în SUA, pe 17 septembrie. Printre lucrări se numără creaţii semnate de Andy Warhol şi Pablo Picasso, picturi realizate chiar de Curtis, dar şi un flaut din lemn de trandafir, primit de Curtis de la Frank Sinatra. Înaintea licitaţiei, toate obiectele şi operele de artă vor fi prezentate publicului într-o expoziţie organizată în Beverly Hills, timp de zece zile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS