18.7 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024

Scurte ştiri

Premii pentru Teatrul de Păpuşi şi Tineret „Colibri“
La cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Internaţional al Teatrelor de Păpuşi „Scânteia de Aur“, care a avut loc la Kragujevac (Serbia) în perioada 8-14 mai, spectacolul „Fata babei şi fata moşneagului“ al Teatrului de Păpuşi şi Tineret „Colibri“ a fost distins cu două premii: Premiul pentru cea mai bună regie, atribuit bulgarului Todor Valov, şi Premiul pentru creaţie de păpuşi, atribuit scenografei bulgare Stefka Kyuvlieva. Teatrul „Colibri“ va mai fi invitat de către Asociaţia Culturală „Maria Domina“ să prezinte spectacolul „Fata babei şi fata moşneagului“ la Palatul Copiilor din Bucureşti, pe 22 mai, şi de către Teatrul de Marionete Arad, pe 24 mai, cu ocazia sărbătoririi celor 60 de ani de la înfiinţarea instituţiei.

Ateliere de olărit şi ţesut
Consiliul Judeţean Dolj şi Muzeul Olteniei Craiova organizează, începând cu 21 mai, activitatea interactivă din cadrul Atelierelor de olărit şi ţesut. Programele interactive fac parte dintr-un demers didactic amplu, în relaţie directă cu obiectivele principale ale expoziţiei de bază. Copiii vor avea prilejul să fie iniţiaţi în tainele olăritului şi ţesutului de către meşterii Ştefan Truşcă – olărit şi Casiţa Rădoi – ţesut. Cursurile vor fi gratuite, vor avea loc la Casa Băniei, Secţia de Etnografie, strada Matei Basarab, nr. 16, şi vor avea următorul program: sâmbătă, 21 mai, la ora 10.00, au loc atelierele de olărit, iar duminică, 22 mai, atelierele de ţesut, începând cu ora 10.00. Cu această ocazie va fi stabilit şi programul de lucru pentru vacanţa de vară.

Expoziţie Brâncuşi, în Elveţia
O expoziţie care reuneşte în jur de 40 de opere semnate de Constantin Brâncuşi şi zece sculpturi, la care se adaugă o serie de lucrări realizate din carton şi hârtie ale sculptorului american Richard Serra, va avea vernisajul la Riehen, Elveţia, fiind deschisă publicului în perioada 22 mai – 21 august. Evenimentul, organizat de Fundaţia Beyeler, îşi propune să prezinte o retrospectivă concentrată a creaţiei fiecăruia dintre cei doi artişti şi un dialog între operele acestora, pornind de la faptul recunoscut de sculptorul american că orientarea sa artistică a fost determinată de întâlnirea cu opera lui Brâncuşi.

Mircea Horia Simionescu a încetat din viaţă
Scriitorul Mircea Horia Simionescu a murit miercuri dimineaţă, la 83 de ani, la Bucureşti. Alături de Radu Petrescu şi Costache Olăreanu, Mircea Horia Simionescu a făcut parte din aşa-numita „Şcoală de la Târgovişte“, care a deschis drumul postmodernismului românesc. Mircea Horia Simionescu s-a născut pe 23 ianuarie 1928, la Târgovişte. În 1944, împreună cu Radu Petrescu şi Costache Olăreanu a editat câteva reviste şi a format, alături de Petru Creţia şi Tudor Ţopa, cercul literar care va fi cunoscut mai târziu, în istoria literară contemporană, ca „Şcoala de la Târgovişte“, a cărei formulă stilistică, narativă în proza contemporană va declanşa una dintre direcţiile ei semnificative.

Bregovic revine în România
Goran Bregovic va reveni în România, după patru ani de la concertul susţinut în Piaţa Mare din Sibiu. Artistul va susţine un concert pe 16 iunie, începând cu ora 21.00, alături de Wedding and Funeral Orchestra, în cadrul celei de-a cincea ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) de la Sibiu. Concertul va fi urmat de proiecţia filmului „Ursul“, în regia lui Dan Chişu, a cărui coloană sonoră poartă semnătura lui Goran Bregovic. El a stabilit, în urmă cu patru ani, un record de public în fosta Capitală Culturală Europeană Sibiu, când a cântat în faţa a peste 40.000 de spectatori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS