12.9 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalConcert simfonic pe sufletul melomanului

Concert simfonic pe sufletul melomanului

Orchestra simfonica a Filarmonicii „Oltenia“ sustine un program muzical de exceptie, sub bagheta renumitului dirijor Romeo Rimbu, in Sala de concerte a Liceului de Arta „Marin Sorescu“ din Craiova, mâine, incepând cu ora 19.00. Programul cuprinde lucrari muzicale celebre: Uvertura festiva, op. 96, de Sostakovici; Concertul in Re major pentru flaut, op. 283, de Reinecke; Fantezia „Carmen“ pentru flaut si orchestra, de Borne; Simfonia a VIII-a in Sol major, op. 88, de Dvorak. Solist (flaut) va fi Catalin Opritoiu care, dupa ce a absolvit Universitatea de Muzica din Bucuresti (1997), a beneficiat de studii de perfectionare in Germania (sub indrumarea profesorului Andras Adorjan), cursuri de maiestrie artistica (cu profesorii A. Nicole, Ph. Boucli, I. Graffenauer). A fost laureat al mai multor concursuri internationale, iar de-a lungul carierei artistice a sustinut recitaluri si concerte in tara si in strainatate (Elvetia, Spania, Germania, Franta), unde a colaborat cu dirijori valorosi, precum: Seiji Ozawa (Japonia), Denno Foster (Germania), Octav Calleya (Spania), Atsushi Nukii (Japonia), Horia Andreescu, Sergiu Comissiona, Mircea Cristescu, Corneliu Dumbraveanu, Marian Didu, Cristian Mandeal (România). Are un repertoriu vast si este foarte apreciat de criticii muzicali.


Romeo Rimbu, un dirijor de cinci stele


Dirijorul Romeo Rimbu si-a câstigat recunoasterea pe plan national si international, fiind invitatul permanent al unor prestigioase orchestre din tara si din strainatate, formatia sa muzicala datorându-se scolii interpretative clujene, de care a beneficiat in cadrul Liceului de Arta si Academiei de Muzica „Gheorghe Dima“, absolvita cu nota maxima. Pentru maestrul Rimbu, arta dirijorala a constituit o preocupare constanta din anul 1990, o data cu participarea la un curs de specializare in cadrul Academiei „Ottorino Respighi“ din Roma. In perioada 1991-1993, a studiat dirijatul la Oradea, iar in 1995 a obtinut o bursa oferita de guvernul italian, pentru a se perfectiona la Academia din Pescara. Un an mai târziu, Romeo Rimbu a fost invitat la un curs de perfectionare, la Budapesta, de maestrul Erich Bergel. De-a lungul carierei sale artistice, acesta a dirjat peste 500 de concerte in Europa, Statele Unite, Brazilia, Japonia si Coreea de Sud, la pupitrul unor valoroase ansambluri simfonice, precum: Orchestrele Filarmonicilor din Arad, Bacau, Botosani, Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Iasi, Satu Mare, Sibiu, Târgu Mures, Opera Nationala Româna din Cluj-Napoca, Orchestra de camera a Radiodifuziunii Române, Shanghai Broadcasting Symphony Orchestra, L’Orchestre de Conservatoire de Rennes, The New York University’s Contemporary Music Ensemble, The Gyeonggi Philharmonic Orchestra, Orchestra Nationala a Moldovei, Korean Symphony Orchestra, The Symphonic Orchestra Athens etc. De asemenea, maestrul Rimbu a sustinut concerte in sali prestigioase ale lumii, ca: Seoul Arts Center, Musikverein din Viena, Hercules-Saal din München, Teatrul Manzoni si Opera din Roma, Teatrul Araga din Bilbao si altele. Totodata, Romeo Rimbu a fost membrul unor comisii de jurizare ale Concursurilor Internationale de la Mazara del Vallo, Marsala, Erice si Tokyo. Punând in valoare creatia compozitorilor ce au activat la Oradea (M. Haydn, W. Pichl si K. D. von Dittersdorf), dirijorul Romeo Rimbu a realizat cinci CD-uri la editura londoneza Olympia, imprimari ce au fost cotate cu cinci stele de critica de specialitate. De altfel, muzicianul promoveaza si muzica noua, imprimând cu Filarmonica din Târgu Mures trei CD-uri pe care se regasesc lucrari din creatia italianului Luciano Simoni.


In prezent, maestrul Romeo Rimbu este colaborator al Facultatii de Muzica din cadrul Universitatii din Oradea si detine functiile de dirijor permanent al Filarmonicilor din Oradea si Ploiesti. Este un dirijor carismatic si are o cariera artistica stralucita despre care, cu siguranta, criticii muzicali ai lumii vor continua sa consume multa cerneala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS