18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDezastru in curtile fostelor IAS-uri

Dezastru in curtile fostelor IAS-uri

Agentia Domeniilor Statului nu mai are ce vinde din capitalul social al fostelor societati de tip agromec sau IAS din Dolj, deoarece majoritatea acestora au devenit istorie, fiind dizolvate sau intrate in faliment.


Inainte de intrarea in vigoare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societatilor comerciale care detineau terenuri cu destinatie agricola aflate in proprietatea statului, in Dolj existau peste 30 de unitati agricole care aveau ca unic actionar statul. Cinci ani mai târziu, dupa privatizari mai mult sau mai putin reusite, societatile care au ramas pe piata le poti numara pe degete.


„Dupa ce a luat fiinta in 2001, ADS a incercat sa vânda in Dolj actiunile societatilor, iar viitorii proprietari ai utilajelor trebuia sa incheie apoi contracte de concesionare cu statul pentru terenul respectivelor societati pe o perioada de 49 de ani. Fie ca nu le-a mers, fie ca unele nu si-au gasit cumparatori si au fost executate de stat pentru datorii, cert este ca in prezent toate aceste societati sunt in lichidare“, a declarat directorul ADS Dolj, Remulus Chitu.


Falimentul bântuie societatile din agricultura


Agroindustrialele din Dunareni, Brabova, Macesu de Jos, Apele Vii, Caraula, Breasta, Bistret sau Brabova sunt doar câteva dintre fostele societati de stat care au intrat in faliment sau au fost dizolvate din cauza datoriilor acumulate catre bugetul statului. In cazul lor, Ministerul Agriculturii nu-si poate pune in aplicare planul de a transfera pachetele de actiuni minoritare catre AVAS pentru ca aceasta sa le poata vinde pe bani mai multi decât ar fi obtinut ADS prin licitatie. Cu active care isi amortizeaza valoarea pe perioade lungi si fara sa ofere la pachet si terenul aferent, statul isi gaseste cu greu cumparatori, deoarece nimeni nu vrea sa cumpere patru – cinci procente din capitalul social al unei firme controlate de actionarul majoritar, iar acestuia din urma ii sunt suficiente actiunile detinute pentru a-si impune punctul de vedere. „Pe noi nu ne-a anuntat nimeni despre o astfel de intentie, dar oricum nu mai e nimic de vândut in Dolj. Noi acum gestionam doar terenurile date in concesiune, in arenda sau in asociere“, a precizat Chitu. In prezent, ADS Dolj controleaza peste 29.000 de hectare de teren, din care aproximativ un sfert sunt date in concesiune pe 49 de ani. Restul se afla sub diferite forme de contract sau reprezinta podete, drumuri, balti, care nici nu pot fi concesionate, nici retrocedate. „Daca o persoana obtine reconstituirea dreptului de proprietate pe un teren dat in concesiune unei firme sau unei persoane fizice, din acel contract se scade suprafata retrocedata. Din cele 8.434 de hectare aflate in domeniul privat al statului care pot fi inapoiate fostilor proprietari, doar 7.000 pot fi restituite acum. Restul sunt drumuri si poduri. Când vor fi restituite toate depinde de viteza cu care Comisiile Locale de Aplicare a Legilor Fondului Funciar rezolva cererile de retrocedare“, a mai spus directorul ADS Dolj.


Statul isi ia actiunile inapoi


Nu numai ADS are probleme cu fostele societati agricole. Si AVAS a incercat sa recupereze o creanta de la SC AGROINDUSTRIALA SAVINI SA Piscu Sadovei, in valoare de 220.153,53 USD. „AVAS a executat silit Agroindustriala Piscu Sadovei, deoarece a fost notificat inainte despre existenta datoriei si nu a luat nici o masura. Intr-adevar, datoria provine dinainte de privatizare, dar proprietarul stia de ea“, au declarat pentru GdS reprezentantii Departamentului mass-media din cadrul AVAS. La rândul sau, Remulus Chitu a declarat ca, in privinta Agroindustriala Savini, ADS Dolj a primit o notificare de la Bucuresti ca ADS va redeveni actionarul societatii, deoarece pachetul de 81,7% cumparat de SC Victoria Over Top in 2003 se va intoarce la stat intrucât proprietarul nu a incheiat contract de concesiune pe o suprafata de 2.400 de hectare. Motivatia? Pamântul nu ar fi avut calitatea pe care a prezentat-o ADS la vânzarea actiunilor. „Am aflat ca Victoria Over Top a blocat in instanta transferul actiunilor“, a precizat Chitu. Scandalul dintre stat si societate dateaza de mai multi ani.


Fostul IAS Piscu Sadovei a facut obiectul unei anchete a politiei si ADS Bucuresti care a ramas fara rezultat. La acea vreme directorul general al firmei, Adrian Manea, isi motiva refuzul de a incheia contractul de concesiune spunând ca ADS a prezentat date eronate pentru a face mai atractiva la privatizare societatea. Acesta isi exprima atunci intentia de a incheia contractul de concesionare daca primea situatia reala a activelor fostului IAS. Pâna la urma a ramas fara actiuni si s-a ales cu procese in justitie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS