15 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalMetoda alba-neagra

Metoda alba-neagra

Daca va invita cineva sa jucati o partida de alba-neagra, refuzati si indepartati-va, altfel veti fi jefuit in urmatoarele cinci minute.


De vreo doua saptamâni a aparut in Craiova o noua metoda de jefuire in plina strada: „alba-neagra“. Grupul care actioneaza prin noua metoda este format din cinci, sase persoane – barbati imbracati ingrijit, ca sa inspire incredere „fraierilor“ (asa cum isi denumesc potentialele victime). Actioneaza in general in dreptul caselor de schimb valutar, al bancomatelor sau al agentiilor CEC, dar si in zone aglomerate precum Gara Craiova ori Piata Centrala. Tinta lor sunt, de obicei, barbatii de vârsta a doua, care sunt mai usor atrasi de posibilitatea câstigarii unor sume importante la un joc de noroc.


Ai jucat, vei fi furat


Fiecare membru al grupului are un anumit rol. Unul ocheste barbatul care a scos bani de la bancomat sau a schimbat lei ori valuta. Il studiaza si, daca isi da seama ca respectivul ar putea fi usor fraierit, il acosteaza cu o replica de genul: „Dom’ne, hai sa-l facem pe ala cu alba-neagra!“.


In acest timp, altul din grup se preface ca joaca alba-neagra cu ceilalti. Nu este insa vorba de clasicul joc de alba-neagra, cu trei discuri de cauciuc, dintre care unul are lipita o hârtie alba pe spate. De data aceasta este un joc doar de ochii clientului, cu doua dopuri de la sticlele de plastic (tip PET).


„Fraierul“ este atras catre grupul de jucatori si urmareste jocul cu privirea, parându-i-se ca ar putea câstiga foarte simplu. Mai mult, i se „face cinste“ cu primul joc. Apoi, batut la cap de ceilalti membri ai grupului sa joace, victima scoate portofelul sau teancul de bani. Insa nu apuca sa mizeze, pentru ca unul dintre membrii grupului ii smulge banii din mâna, apoi ii paseaza repede, dar discret, altuia. Victima este buimacita cu replici de genul: „Nu sunt banii la mine, ti-i lua ala“, „Ba la ala sunt…“, apoi toti membrii grupului o iau la fuga, iar „fraierul“ ramâne cu buza umflata, pentru ca nu stie dupa care sa se ia.


Viceprimar jefuit de 2.000 de euro


Multora li s-a parea incredibil ca exista oameni care sa fie atât de fraieri incât sa fie furati si inselati prin aceasta metoda, deosebit de simpla. Si totusi, grupul face aproape zilnic victime in Craiova. De cele mai multe ori, sumele luate acestora sunt de ordinul câtorva milioane de lei vechi. A existat insa un caz in care viceprimarul unei localitati doljene a fost jefuit astfel de… 2.000 de euro.


De multe ori, victimele nu anunta politia. Când totusi o fac, in majoritatea cazurilor nu spun adevarul, fiindu-le rusine sa povesteasca faptul ca au fost pacalite atât de usor. De obicei, oamenii ramasi fara bani prin metoda „alba-neagra“ sustin ca au fost batuti sau imobilizati si li s-au luat banii din portofel. Cu greu, atunci când se incurca in declaratii, recunosc in fata oamenilor legii ca au fost jefuiti din propria prostie.


Cazurile de furt prin metoda „alba-neagra“ sunt in atentia politistilor judiciaristi de la Biroul de Investigatii Criminale al Politiei Municipiului Craiova. Politistii au deja un cerc de suspecti. „Ii sfatuim pe cetateni sa nu se lase atrasi de asemenea jocuri, iar daca totusi au facut-o si au fost jefuiti, sa anunte imediat politia“, a declarat comisarul Constantin Banica, seful Biroului de Investigatii Criminale din cadrul Politiei Municipiului Craiova.


Anuntati politia!


Politistii ii roaga pe cetateni sa sune imediat la Biroul de Investigatii Criminale din cadrul Politiei Municipiului Craiova, eventual prin numarul de urgenta 112, atunci când au fost jefuiti prin metoda „alba-neagra“ sau chiar daca vad un grup de persoane care se indeletniceste cu un asemenea joc intr-un loc public.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS