16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinAmenajarea locuintei in stil britanic

Amenajarea locuintei in stil britanic

Multe flori, dungi, culori pastelate si o puternica amprenta feminina pun in evidenta o amenajare a locuintei intr-un stil britanic.


British style, altfel spus, „ca la englezi acasa“, poate crea o imagine de vis locuintei personale. Acest stil britanic aminteste de casele vechi, pitoresti, unde se retrageau in vacante doamnele si domnii din Londra. Desigur ca acest stil s-a contemporaneizat treptat, asa ca apartenenta-i unica la peisajele rurale nu mai este neaparat de actualitate. Dar tocmai pentru ca nu mai inseamna exclusiv modul de decorare a casei de la tara, stilul a imprumutat si elemente urbane, care au mai epurat decoratiunile si au mai simplificat liniile. Potrivit designerilor, geneza acestui stil este o combinatie intre clasic si interventiile proprietarilor caselor care, decorându-si singuri interioarele, le-au dat de-a lungul timpului o nota personala, suprapusa unei arhitecturi intr-un anume stil sau chiar a unor obiecte de mobilier clasice. Astfel s-a format acest stil de decorare in care prezenta feminina este foarte puternica, pentru ca interioarele dau un aer romantic, varatic, ca si cum florile din gradina cuceresc si casa.


Imprimeurile, elemente cheie


In acest stil, elemente-cheie sunt imprimeurile, tesaturile inflorate sau cele cu dungi, dar care nu trebuie sa sufoce toata camera. De cele mai multe ori pot fi mai interesante combinatiile de diferite printuri – tapiseria canapelei nu trebuie sa fie din acelasi material cu draperiile, de exemplu, ci mai degraba, intr-un dialog. „Florile britanice“ pot fi flori mici, ca florile de câmp, iar dungile pot fi simple, fara motive prea complicate. Elementul unificator al acestui dialog intre desene si nota specifica a stilului ramâne culoarea. Mai precis pastelurile, care pot contribui la crearea acestei atmosfere romantice si luminoase ce permite un joc de personalitate a fiecarei camere, fara sa aiba un impact violent asupra ochiului. Chiar si contrastele create pot fi atenuate, iar un obiect de mobilier intr-o alta culoare decât culoarea camerei poate fi intotdeauna sustinut de detalii in aceeasi culoare (de exemplu, flori). Un alt element important care poate defini acest stil il reprezinta raportul echilibrat intre elementele cu imprimeuri si suprafetele uni, doar colorate. De asemenea, importanta poate fi si ponderea culorii fata de alb sau de bej, astfel incât interiorul sa ramâna aerisit si nu foarte incarcat. Astfel, in general, covoarele sau vopselele folosite pentru dusumele pot fi de culori deschise, luminând si mai mult incaperile si creând impresia de spatiu.


Materialele rurale, o alta caracteristica


O alta caracteristica a amenajarii „british“ poate fi alaturarea de materiale „rurale“ cu materiale moderne si „pretioase“. Pardoselile din lemn sau obiectele de mobilier vechi, reconditionate, pot aminti de provenienta stilului si pot plasa interioarele de acest gen intr-un anumit context, de care nu ar trebui desprinse. Tocmai aceasta parte veche sau, mai bine zis, alaturarea dintre elemente vechi si noi pot da sarmul acestui stil si pot contribui la atmosfera calda, foarte personala, a camerelor, pentru ca senzatia pe care o lasa toate interioarele britanice poate fi aceea de implicare atenta si grijulie a cuiva, amprenta persoanei care locuieste acolo fiind foarte puternica si aproape prezenta in fiecare detaliu. Si pentru ca atmosfera sa fie completa, lumina interioarelor in „stil british“ trebuie sa fie calda, filtrata, dar puternica. Potrivit designerilor, pastelurile si imprimeurile florale pot fi mai bine puse in valoare intr-un interior luminos. In concluzie, casele decorate in acest stil trebuie sa aiba ferestre mari, care sa poata permite o buna luminare a interiorului. Intr-un cuvânt, stilul britanic poate insemna interioare elegante, sic, care pot pastra caldura caselor de vacanta.


Material realizat in colaborare cu revista „Casa si biroul“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS