16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinLemnul incalzeste interiorul

Lemnul incalzeste interiorul

Imbracat in lemn, interiorul unei locuinte apare foarte intim. La acesta se poate adauga o cocheta pardoseala din lemn de brad, un tapet englezesc de matase, tablouri, mobilier din piese desperecheate.


Pentru a crea in propria locuinta un spatiu intim, cochet si in acelasi timp de bun-gust, un apartament poate fi placat in lemn. De asemenea, mobilierul poate fi adunat de-a lungul timpului si poate fi format din piese vechi, dar si din piese noi cu aspect antichizat. O astfel de piesa marcata de patina timpului poate fi un lampadar, o majolica frantuzeasca de prin anul 1930, ce a fost odinioara „vedeta“ intr-un hol de banca. Lânga semineul care troneaza in incapere poate fi amplasata o lada saseasca de zestre pictata, de prin 1878. Si lista ar putea continua… chiar cu intrerupatoarele, ce pot fi alese tot din lemn.


Semineul, sursa de incalzire si element de decor


Tot mai prezent in casele românilor, semineul poate inlocui incet, dar sigur, clasica soba pe lemne. Acesta ofera o caldura naturala, sanatoasa, dar si o atmosfera placuta, punând in valoare ambientul. Semineele care functioneaza cu lemne constituie o alternativa la celelalte surse de incalzire. Ele sunt preferate mai ales in cazul vilelor (de la munte), unde lemnul constituie o sursa de energie traditionala. In alegerea acestui tip de semineu primeaza calitatile conferite interiorului: o atmosfera calda, traditionala si, nu in ultimul rând, o caldura sanatoasa, lemnul fiind o materie prima ecologica. In vederea unei bune functionari, combustibilul recomandat este lemnul uscat. Este indicata folosirea spre ardere a unui lemn cu o umiditate de maximum 20%, ceea ce corespunde unei perioade de uscare de 18 pâna la 24 de luni de la taiere, pastrat intr-un loc adapostit de ploaie si bine ventilat. Lemnul cu umiditate mai mare de 50-60% nu incalzeste suficient, iar prin ardere degaja o cantitate mare de gudron si vapori de apa, care imbâcsesc semineul. Esentele cele mai potrivite sunt cele sarace in rasini si uscate la aer, cum ar fi cele sarace in noduri: stejar, mesteacan, pomi fructiferi. Aceste tipuri de lemne ard cu o flacara linistita si dau un jar care tine mult, putând fi arse chiar cu usa focarului deschisa. Lemnul bogat in rasini, cum ar fi cel de conifere, nu trebuie ars decât cu usa focarului inchisa.


Sfaturi de curatare a semineului


Nu lasati cenusarul semineului sa se umple pâna la refuz. Aruncati cenusa din foyer ori de câte ori acest lucru este necesar. Curatati sertarul cenusarului si grila foyer-ului. Totodata, curatarea suprafetei vitrate se face cât timp focarul este cald, utilizând solutii speciale pentru curatarea si intretinerea sticlei vitroceramice. Verificati periodic, o data la doua saptamâni, daca semineul are nevoie de curatare sau coserire.


Material realizat in colaborare cu revista „Casa si biroul“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS