15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTinerii români candidează pentru joburi în instituţii europene

Tinerii români candidează pentru joburi în instituţii europene

Din acest an, The European Personnel Selection Office (EPSO) a introdus o nouă procedură de selecţie a personalului permanent pentru instituţiile europene. Tinerii care cunosc cel puţin două limbi străine şi au o pregătire profesională de excepţie pot candida pentru astfel de joburi, iar retribuţiile financiare sunt pe măsură.

Procedura de selecţie va avea o durată mai scurtă şi va cuprinde mai puţine etape, concursurile pentru posturi cu caracter general vor fi organizate în cicluri anuale, iar testarea va fi bazată pe competenţe. Faţă de abilităţile şi cunoştinţele profesionale specifice fiecărei poziţii, vor fi evaluate următoarele competenţe de bază: capacitatea de a analiza şi soluţiona probleme, abilităţile de comunicare, capacitatea de a obţine calitate şi rezultate, abilităţile de formare şi dezvoltare, capacitatea de a prioritiza şi organiza. Flexibilitatea şi abilităţile de colaborare în echipe sunt atuuri extrem de importante la preselecţia pentru un job în instituţiile europene.
Participanţii vor avea posibilitatea de a fi informaţi în legătură cu rezultatele obţinute. În cazul celor mai multor concursuri organizate pentru posturi cu caracter general, listele de rezervă vor fi valabile până la data finalizării ciclului concursurilor din anul următor (adică doar un an) pentru un profil dat. Pentru alte profiluri, listele de rezervă vor fi valabile pe o perioadă mai lungă (în general, trei ani). Majoritatea candidaţilor al căror nume figurează pe o listă de rezervă vor fi invitaţi să susţină un interviu. La unele concursuri pot participa şi studenţii în an terminal, cu condiţia ca data absolvirii să se încadreze în perioada de desfăşurare a concursului. Nu vor fi recrutaţi decât dacă obţin diplomă de absolvire.

Etapele concursului

Noua procedură de selecţie va cuprinde două etape – un test de preselecţie pe calculator, organizat în fiecare stat membru, şi o etapă de evaluare, care se va desfăşura la Bruxelles. Concursurile aflate în curs de desfăşurare şi care au fost lansate în 2008-2009 vor respecta vechea procedură de selecţie, care este specificată atât pe site-ul oficial EPSO, cât şi pe site-ul www.euroconcurs.ro.
Dintre calificările necesare cerute am putea menţiona: deţinerea unei diplome care să ateste că aţi urmat un ciclu complet de studii universitare, dar şi cunoaşterea la un nivel excelent a cel puţin două limbi de circulaţie internaţională, altele decât limba maternă. Dacă acest lucru nu rezultă clar din diploma dumneavoastră (de exemplu, dacă aţi studiat ştiinţe economice, ştiinţe politice sau dreptul), este nevoie de „certificate“ (de exemplu, scrisori de la şcoli sau de la angajatori) care să ateste faptul că deţineţi aceste competenţe. Candidaţii care trec examenele de recrutare (extrem de severe – s-a întâmplat ca în urma testului grilă să treacă, de exemplu, doar cei mai buni 200 din câteva mii de candidaţi) pot fi recrutaţi direct sau să rămână pe o listă de aşteptare. Trecerea examenului nu reprezintă o garanţie de angajare, ci doar o atestare a capacităţii de a traduce pentru UE. De aceea, testul de recrutare de personal permanent la care vă veţi putea înscrie anul acesta (probabil) este cea mai bună şi mai mare şansă de angajare la UE pe care o are un tânăr român.

Salarii de până la 15.000 euro în Comisia Europeană

Conform Buletinului Sta-tistic al Comisiei Europene din 2009, cei care aplică şi trec cu succes toate etapele de selecţie pot ajunge la salarii de până la 15.000 de euro pe lună. Ca să vă faceţi o idee despre recompensele financiare pe care le puteţi primi, am putea menţiona că salariul net aferent în euro pentru funcţionarii debutanţi cu studii superioare este cuprins între 4.000 şi 4.400 de euro, funcţionarii care au promovat datorită vechimii pot ajunge la salarii cuprinse între 5.000 şi 5.500 de euro, şefii de unitate, experţii, consilierii speciali –
6.200 şi 8.800 de euro, şefii de departamente dintr-o agenţie sau directorat general – 10.000- 11.500 de euro, directorii şi directorii generali adjuncţi pot obţine salarii şi de 13.000 de euro, iar şefii de directorat general sau agenţii – 14.000-15.000 de euro.

În numai două luni, se va da startul unei noi competiţii

În luna martie 2010, Oficiul European de Selecţie a Personalului va lansa procedura de selecţie pentru administratori în instituţiile europene. La această competiţie vor putea participa persoane care au pregătire în următoarele domenii: administraţie publică europeană, drept, economie, audit, IT şi statistică. Poziţia de administrator este o funcţie publică europeană. Administratorii se ocupă de elaborarea politicilor şi de punerea în aplicare a legislaţiei europene, efectuează analize şi oferă consiliere. Din acest an, vestea bună este că testul de evaluare a cunoştinţelor despre Uniunea Europeană a fost eliminat din această etapă a concursului, subiectul urmând a fi abordat odată cu exerciţiile de evaluare a competenţelor specifice postului din etapa de evaluare. În funcţie de tipul de concurs, această etapă se va desfăşura în o jumătate de zi sau o zi întreagă de teste. Evaluarea se va face în a doua limbă a candidatului (engleză, franceză sau germană), cu excepţia profilurilor care necesită demonstrarea unor abilităţi lingvistice specifice. Etapa de evaluare va include următoarea combinaţie de elemente: studiu de caz în domeniul pentru care candidează concurentul, exerciţiu de grup, prezentare orală, interviu axat pe competenţe cu comitetul de selecţie.
Un administrator poate juca un rol esenţial în procesul legislativ şi în cel bugetar al Uniunii Europene, poate coordona vastele politici economice sau de alt tip ale statelor membre, poate participa la negocieri cu ţări terţe sau poate reprezenta instituţiile în cadrul forumurilor internaţionale. Alţi administratori se pot ocupa de elaborarea sau de gestionarea unor programe de cercetare ştiinţifică sau de redactarea unei hotărâri a Curţii de Justiţie a Comunităţilor Europene.
Peste 550 de români figurau ca angajaţi anul trecut în cadrul Comisiei Europene, iar până în 2011 vor mai fi recrutaţi 372 de funcţionari şi 52 de angajaţi pentru poziţii de conducere, arată datele Buletinului Statistic al Comisiei Europene. Cei 553 de români de la Comisia Europeană reprezintă 2% din schema de personal a instituţiei, care numără peste 27.000 de angajaţi.

Modificări la recrutarea angajaţilor
Din 2010 au avut loc alte două schimbări: a fost micşorată la un an perioada de valabilitate a listelor de rezervă (unde intră cei care au trecut de toate testele şi aşteaptă să apară un loc de muncă), iar românii vor concura pentru posturi direct cu ceilalţi cetăţeni europeni. Începând cu 2007, România, asemenea celorlalte ţări care au aderat la UE, a avut alocată o cotă administrativă de posturi în instituţiile europene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU