18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriConsilierul de carieră, important în alegerea jobului

Consilierul de carieră, important în alegerea jobului

Dacă vă aflaţi într-un impas în ceea ce priveşte alegerea carierei, dar sunteţi absolvent al unei facultăţi de ştiinţe socio-umane, puteţi alege meseria de consilier. Din ce în ce mai mulţi oameni apelează la astfel de firme de consultanţă, care vă pot ajuta să depăşiţi momentele critice, să conştientizaţi capacităţile de care dispuneţi şi să stabiliţi ferm scopurile pe care vreţi să le urmaţi.

Pentru a deveni consilier de carieră aveţi nevoie de o serie de calităţi pe care să le identificaţi şi/sau dezvoltaţi în momentul în care vă înscrieţi la cursurile de specialitate, unde să fiţi supervizat de un formator în domeniul consilierii. Pentru a putea profesa consilierea în carieră, o persoană are nevoie de studii aprofundate sau masterate în psihologie, sociologie, psihopedagogie, pedagogie, asistenţă socială sau ştiinţele educaţiei, cu tematici de consiliere carieră. Este foarte important însă ca pe parcursul studiilor să dobândiţi cunoştinţe teoretice, să intraţi în contact şi cu persoane care ocupă funcţia de consilier în carieră şi care vă pot servi drept model. Este recomandat, de asemenea, să învăţaţi care este atitudinea pe care un consilier în carieră trebuie să o abordeze în raport cu clientul. Consultanţa în carieră nu trebuie să se rezume la o discuţie despre abilităţile şi experienţa aspirantului la un post, ci trebuie să se ia în calcul şi aplicarea unor baterii de teste din care să reiasă care este traseul profesional ce poate fi urmat cu succes. Evident, rezultatele sunt orientative, iar informaţiile colectate în urma testării vor fi cumulate cu cele obţinute în urma unui interviu. Viitorul consilier de carieră va trebui să înveţe de la un profesionist cum se administrează şi se aplică testele, cum se interpretează rezultatele şi cum se acordă feedback. Trebuie să deveniţi o persoană tranşantă, care să poată spune clientului, persoanei care solicită consiliere, minusurile şi plusurile pe care le are, dar şi şansele reale pentru integrarea într-un anumit domeniu de activitate. Experţii în carieră sunt de părere ca la vremuri de criză asistarea celor care rămân fără lucru şi, uneori, fără perspectivă se impune cu necesitate. În ultimii ani, specialiştii în resurse umane sunt de părere că au crescut mult cererile pentru consiliere în carieră, românii devenind conştienţi de faptul că este necesar să ia decizii responsabile atunci când vine vorba despre viaţa lor profesională. Cei care apelează la serviciile unui consilier de carieră sunt în special tinerii absolvenţi ai facultăţilor, aflaţi la început de drum, dar şi alte persoane, care fie doresc să ocupe un nivel mai înalt în organigrama firmelor, fie îşi dau seama că domeniul în care au profesat până acum nu este cel care le aduce satisfacţia dorită.

Consilierul vă ajută să depăşiţi impasul

Serviciile de consiliere şi orientare profesională sunt în general gratuite, mai ales în instituţiile şi reţelele publice de profil. Desigur, există şi agenţi comerciali (instituţii private) care percep taxe pentru astfel de servicii, acestea fiind stabilite în funcţie de legislaţia în domeniu şi serviciile oferite. De exemplu, HR-România oferă aceste servicii gratuit. Costul exact depinde în special de experienţa şi brandul consilierului, precum şi de obiectivele pe care şi le propune clientul. Cei care doresc să apeleze la serviciile specialiştilor de consiliere în carieră o pot face fie prin recomandare, fie prin căutarea centrelor de consiliere profesională. În unele cazuri, firmele pun la dispoziţia angajaţilor astfel de servicii oferite de un consilier intern.  
Potrivit site-ului www.1educat.ro, în momentul în care vă aflaţi într-un impas şi nu vă daţi seama care este drumul profesional pe care aţi vrea să mergeţi, este recomandat să apelaţi la sfaturile unui consilier de carieră. Acesta are un rol de mediator şi vă ajută să conştientizaţi capacităţile şi să stabiliţi ferm scopurile pe care vreţi să le urmaţi. Un bun consilier nu vă critică, nu vă judecă, nu vă oferă sfaturi cu privire la alegerea făcută şi nici nu vă impune un anumit drum sau o anumită „reţetă a succesului“. El vă poate ajuta doar să înţelegeţi care sunt acele proceduri şi strategii asociate schimbării de carieră. Principalele avantaje ale consilierii profesionale sunt: furnizarea de informaţii esenţiale cu privire la posibilităţile de dezvoltare; conştientizarea calităţilor, abilităţilor şi cunoştinţelor necesare noului drum ales; adecvarea nevoilor personale la cerinţele actuale ale societăţii/pieţei forţei de muncă; furnizarea informaţiilor necesare definirii scopurilor propuse atât în viaţa privată, cât şi în carieră.

Nu căutaţi domenii „la modă“

În prezent, cel puţin în România, domeniile de activitate unde există cele mai mari solicitări pentru serviciile de consiliere în carieră sunt vânzările, IT-ul şi finanţe/bănci. Specialiştii în consilierea de carieră vă atenţionează însă să evitaţi o serie de greşeli atunci când urmăriţi schimbarea.
Nu căutaţi o slujbă în alt domeniu faţă de cel în care aveţi experienţă, fără să vă gândiţi bine înainte. Nu căutaţi domenii „la modă“ decât cu condiţia ca acestea să fie potrivite pentru dumneavoastră. Decideţi ce doriţi să faceţi cu adevărat. Nu intraţi într-un domeniu doar pentru că şi prietenul dumneavoastră face acest lucru. Căutaţi informaţii despre domeniile la care vă gândiţi întrebând cunoştinţele, citind şi făcând cercetări pe internet. Nu lăsaţi banii să reprezinte factorul decisiv. Nu există o sumă de bani care să vă facă fericit dacă postul nu vi se potriveşte. Nemulţumirea faţă de locul de muncă şi stresul sunt cauzele problemelor de sănătate pentru adulţii care muncesc. Acest lucru este adevărat în special pentru cei care îşi schimbă cariera şi care de multe ori câştigă mai puţin până când reuşesc să se stabilească într-un alt domeniu. Nu încercaţi să faceţi schimbări pe cont propriu. Acesta este momentul să discutaţi cu oamenii. În plus, prietenii, familia şi colegii trebuie să ştie ce se întâmplă şi să vă ajute să descoperiţi acele posturi cărora nu li se face reclamă până când cineva nu aduce vorba despre ele. Aveţi grijă atunci când apelaţi la agenţiile de plasament sau firmele de căutare. Solicitaţi sugestii celor din domeniu sau ale altor persoane care au avut succes în schimbarea carierei. Încercaţi să găsiţi o firmă care ştie să-şi utilizeze creativitatea în plasarea persoanelor care fac schimbări în carieră –şi nu una care se concentrează doar asupra promovării persoanelor în acelaşi domeniu.
Şi, nu în ultimul rând, nu vă aşteptaţi ca lucrurile să se schimbe peste noapte. O schimbare completă de carieră poate dura minimum şase luni pentru a porni şi, de obicei, intervalul de timp se întinde până la un an şi chiar mai mult.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII