18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDrumul spre cariera visată trece pe la AJOFM

Drumul spre cariera visată trece pe la AJOFM

Realitatea din România este îngrijorătoare, mulţi tineri considerând că studiile superioare nu îi ajută în obţinerea unui loc de muncă. Şi cum nu sunt prea multe soluţii în această perioadă de criză, absolvenţii au de ales: rămân în mediul universitar pentru a urma un master sau altă specializare căutată pe piaţa muncii sau trec pe la Şomaj până îşi găsesc un job… Până în prezent, 391 de absolvenţi doljeni s-au înscris în baza de date a AJOFM.

Potrivit unui sondaj realizat de site-ul de recrutare Myjob, 2,87% dintre români cred că absolvirea unei facultăţi de stat reprezintă soluţia pentru un salariu mai bun, în timp ce 14,68% consideră că o facultate îi poate ajuta să obţină mai uşor un loc de muncă. De asemenea, 57,84% dintre respondenţi sunt de părere că pentru angajatori nu contează diploma sau studiile, ci experienţa pe care o au tinerii în câmpul muncii. Alţi 11,21% dintre participanţii la sondaj consideră că studiile superioare nu îi ajută în obţinerea unui loc de muncă, în timp ce 13,41% susţin că, pentru angajare, este important să deţii o diplomă, indiferent de tipul de facultate absolvită. Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 4.320 de respondenţi, în perioada 14 – 21 iulie, dintre care 39% sunt absolvenţi de facultate, 20% urmează cursurile unei instituţii de învăţământ superior, iar 13% au absolvit un masterat.

Ce decizie luăm?

Criza economică este cuvântul de pe buzele tuturor. Proaspeţilor absolvenţi de studii superioare, dornici de a porni cu dreptul în carieră, această criză le năruie visele: sunt tot mai puţine joburi, se fac concedieri masive, angajatorii vor doar salariaţi cu experienţă… Într-o astfel de perioadă, tinerii nu ştiu care este decizia cea mai bună: să caute un job sau să mai urmeze o facultate, un masterat şi să aştepte ca situaţia să se îmbunătăţească. Aveţi nevoie astfel să ţineţi cont de realitatea pieţei pe timp de criză şi să vă folosiţi de ea. Potrivit firmelor de recrutare existente pe piaţa românească, deşi sunt companii care fac concedieri, există şi firme care angajează, unele chiar importante. Mai mult, uneori chiar companiile care concediază pe de o parte, angajează pe alta.

Mulţi absolvenţi vor fi angajaţi

Este adevărat, angajatorii caută oameni cu experienţă. Mulţi vor, dacă se poate, profesionişti seniori, care să muncească voluntar şi să le fie loiali toată viaţa. Potrivit site-ului www.hipo.ro/cariere, asta nu înseamnă că se va şi întâmpla acest lucru, pentru că piaţa duce lipsă de profesionişti. Aşadar, angajatorii vor recruta mulţi absolvenţi, vor ţine cont nu numai de experienţa concretă pe care tinerii o au pe piaţa muncii, ci şi de motivaţie, ambiţie, potenţial de dezvoltare. Cu siguranţă, vor fi şi numeroşi absolvenţi care nu vor găsi serviciul visat, dar asta nu înseamnă că trebuie să fiţi unul dintre ei. A pleca de la premisa că nu veţi putea obţine jobul pe care-l doriţi demonstrează că aveţi probleme de încredere şi că vă lăsaţi prea mult influenţat de zvonurile neconstructive din jurul dumneavoastră.

Investiţi timp şi efort pentru a vă atinge scopul

Ce este de făcut, dincolo de atitudinea constructivă? Vestea bună este că, în general, aceleaşi lucruri care funcţionau pentru ca un absolvent să se angajeze înaintea crizei sunt recomandate şi acum, doar că în această perioadă aveţi nevoie să aplicaţi şi mai mult aceste idei: aflaţi ce vreţi, ţintiţi joburi realiste, creaţi-vă un CV profesionist, învăţaţi să vă prezentaţi cât mai bine la interviuri, investiţi timp şi efort pentru a căuta un post bun. Nu uitaţi însă că perioadele de criză implică deseori compromisuri, inclusiv atunci când vă angajaţi.

Înscrieţi-vă în baza de date a AJOFM Dolj

După ani de studii, emoţii, zeci de teste sau examene, absolvenţii doljeni trec la următoarea etapă din viaţă: jobul. Dar cum este perioadă estivală, în plină criză economică, puţini sunt angajatorii dispuşi să semneze contracte cu aceştia. Dacă, în ciuda tuturor eforturilor, observaţi că nu aveţi prea mari şanse să vă găsiţi un loc de muncă în primele luni după absolvire, soluţia este una singură: înscrierea în baza de date a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj pentru eventuale cursuri de calificare sau, de ce nu, pentru solicitarea indemnizaţiei de şomaj… Absolvenţii au dreptul la o indemnizaţie de şomaj echivalentă cu 50% din valoarea salariului minim pe economie, adică 300 de lei brut în prezent. Ei pot solicita acest ajutor după 60 de zile de la data absolvirii cursurilor, de la gimnaziu până la facultate sau master, prin depunerea actelor necesare la Agenţia locală de Ocupare a Forţei de Muncă arondată domiciliului. Practic, dacă în două luni de la obţinerea diplomei un absolvent nu reuşeşte să-şi găsească un job, poate primi acest ajutor din partea statului, cu condiţia să continue să-şi caute loc de muncă şi să participe la toate interviurile de angajare organizate de agenţie sau la toate cursurile de calificare.

Primiţi bani şase luni dacă nu vă găsiţi un job

Conform Legii şomajului, „prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se înţelege persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, într-una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat sau particular, autorizat sau acreditat“. Legea mai prevede că tinerii peste 16 ani se pot înscrie în baza de date a Agenţiei prin depunerea de copii după actele de identitate şi de studii, dar trebuie să dovedească şi că nu obţin nici un venit şi că sunt apţi de muncă. În cazul în care tinerii reuşesc să-şi găsească un job în perioada în care sunt în şomaj, ei mai rămân totuşi, pe lângă salariu, cu 30% din ajutorul primit, achitat din fondul de şomaj. Acest supliment din partea statului se acordă lunar, până la împlinirea celor şase luni cât ar fi trebuit să primească indemnizaţia de şomaj. În prezent, absolvenţii reprezintă 4-5% din numărul total al şomerilor înregistraţi în baza de date a Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), adică peste 20.000 de persoane. Totuşi, nu toţi absolvenţii care nu îşi găsesc un loc de muncă după ce îşi iau diploma se şi înscriu la Agenţiile de Ocupare pentru a beneficia de indemnizaţia de şomaj. Însă, în această perioadă de criză, joburile pentru absolvenţi pe care ANOFM le are în baza de date sunt cele mai puţine din totalul celor disponibile. În această perioadă, spre exemplu, din totalul de aproape 10.000 de locuri de muncă oferite prin agenţiile statului, doar aproximativ 500 se adresează absolvenţilor cu studii superioare, majoritatea fiind destinate inginerilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS