18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPatronii, stimulaţi să angajeze elevi şi studenţi

Patronii, stimulaţi să angajeze elevi şi studenţi

Angajatorii care încadrează elevi şi studenţi pe perioada vacanţei pot beneficia de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din salariul minim brut pe ţară, pentru fiecare tânăr recrutat.

Elevii şi studenţii care doresc să lucreze au posibilitatea nu doar să câştige nişte bani muncind legal, ci şi să capete experienţă în diferite domenii, pe care să o treacă în CV. Potrivit informaţiilor furnizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj, din datele de anii trecuţi, cei mai mulţi tineri preferă să muncească în timpul vacanţei, mai ales în domeniul serviciilor, dar şi în cel al construcţiilor sau confecţiilor. Stimulentul financiar se acordă la cererea angajatorului din bugetul asigurărilor de şomaj, perioada maximă de acordare fiind de 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic, mai precis, pe perioada vacanţei de vară. Diferenţa dintre acest stimulent şi salariul realizat trebuie să fie suportată de angajator din fonduri proprii. Angajarea elevilor şi studenţilor se poate face în baza unui contract individual de muncă pe durată determinată, cu normă întreagă sau cu timp parţial, dar şi în baza unui contract de muncă temporar, dacă tinerii doresc să lucreze strict pe perioada estivală. Potrivit legislaţiei în vigoare, nu pot beneficia de stimulentul financiar angajatorii care încadrează tinerii anterior datei de începere a vacanţei şi cei care au beneficiat de stimulent, pentru elevii şi studenţii respectivi, pentru o perioadă de 60 de zile lucrătoare în cursul anului calendaristic. Pentru a beneficia de acest stimulent financiar lunar, angajatorii trebuie să încheie o convenţie cu AJOFM, în termen de 30 de zile de la data angajării elevilor sau studenţilor. Dosarul de solicitare a stimulentului depus la AJOFM trebuie să conţină: o cerere, un tabel nominal cu elevii şi studenţii încadraţi în muncă pe perioada vacanţei; adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ (liceul, grupul şcolar sau facultatea căreia aparţin viitorii angajaţi) prin care să se ateste că persoana are statut de elev sau student şi urmează cursurile într-o instituţie de învăţământ de stat sau particular. Tot în acest document, reprezentanţii unităţii şcolare trebuie să precizeze exact perioada de vacanţă (de exemplu, 12 iunie – 15 septembrie 2009). Dosarul trebuie să mai conţină o copie de pe actul de identitate al tânărului angajat; copie de pe contractul de muncă încheiat cu respectarea condiţiilor de vârstă şi a regimului legal al muncii tinerilor, înregistrat (după caz) la Inspectoratul Teritorial de Muncă. Totodată, este necesară o declaraţie pe propria răspundere a angajatorului, din care să rezulte că acesta nu se regăseşte în situaţiile prevăzute de lege în care nu poate beneficia de subvenţie.

Stimulentul nu se acordă pe perioada concediului de odihnă

Stimulentul nu se acordă pe perioada concediului de odihnă sau în perioada în care raporturile de muncă pentru care a fost încheiată convenţia sunt suspendate. Suma cuvenită ca stimulent financiar se deduce de angajator din contribuţia de asigurări pentru şomaj datorată de acesta. În cazul în care suma cuvenită, reprezentând stimulentul financiar, este mai mare, diferenţa se plăteşte prin intermediul AJOFM din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în termen de cinci zile lucrătoare de la data depunerii documentelor necesare, se precizează în normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr.72/2007 privind stimularea încadrării în muncă a elevilor şi studenţilor.

Subvenţii pentru angajarea persoanelor de peste 50 de ani

Stimulente financiare considerabile primesc angajatorii şi în cazul în care încadrează în muncă şomeri, unici întreţinători de familie sau persoane cu vârste de peste 50 de ani. Aceştia vor primi, timp de un an, bani sub formă de subvenţii din partea Comisiei Europene (CE) şi a guvernului, care să acopere jumătate din salariile noilor angajaţi. Se acordă sume considerabile şi pentru organizarea cursurilor de perfecţionare şi calificare a personalului. Schema de ajutorare de stat a fost lansată în martie de guvern şi de CE şi va fi în valoare totală de 133 de milioane de euro, suma disponibilă pentru următorii doi ani. Obiectivul unei astfel de măsuri este diminuarea impactului crizei economice asupra companiilor. Contribuţia Comisiei este de 85%, diferenţa fiind contribuţie naţională.
Subvenţiile sunt împărţite astfel: 56 de milioane de euro – acordate companiilor pentru angajări; 52 de milioane de euro – pentru training; 25 de milioane de euro pentru îmbunătăţirea condiţiilor de sănătate şi securitate în muncă.
Din subvenţia totală de 56 de milioane de euro pentru sprijinirea ocupării forţei de muncă, 29 de milioane de euro vor fi alocate pentru angajarea persoanelor din mediul rural.

Muncesc din facultate
Aproape 70% dintre studenţii români încep să lucreze încă din timpul facultăţii, pentru a acumula experienţă sau pentru a se asigura ca vor avea un loc de muncă atunci când îşi vor termina studiile. Din 2006 a devenit ilegal ca vârsta să fie un considerent final pentru a obţine un loc de muncă sau pentru a avansa în carieră. Noul val de conducere trebuie să demonstreze că, în ciuda „tinereţii“, managerii sunt capabili, inovativi şi merită din plin responsabilitatea pe care o au.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII